ΕΚΤ: «Η Ελλάδα θα έλθει αντιμέτωπη με δημοσιονομικά κενά τα επόμενα έτη»

Το μηνιαίο οικονομικό  δελτίο Ιουνίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προειδοποιεί ότι η Ελλάδα θα έλθει αντιμέτωπη με δημοσιονομικά κενά τα επόμενα έτη και ενδεχομένως να πρέπει να παρατείνει λήγοντα μέτρα για να τα καλύψει.

Σημειώνουμε ότι η αναφορά αυτή, τη δεδομένη χρονική στιγμή, είναι σε πλήρη αντίθεση με την εικόνα που καλλιεργούν κυβερνητικά στελέχη  του  οικονομικού επιτελείου,  ότι στις φθινοπωρινές διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα επιδιωχθεί η κατάργηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, και θα ζητηθεί… η μείωση της αυξημένης φορολόγησης στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Στην έκθεση της ΕΚΤ υπογραμμίζεται ότι σύμφωνα με τον ορισμό του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της τρόικας για το έλλειμμα –χωρίς το κόστος στήριξης των ελληνικών τραπεζών- η Ελλάδα πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα  υπερβαίνοντας  τον στόχο για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό σε όρους πρωτογενούς αποτελέσματος.

Παράλληλα η ΕΚΤ  αναφέρει πως το πρωτογενές και συνολικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2013 «δεν ήταν εξίσου ικανοποιητικά» (-8,7% και -12,7% του ΑΕΠ αντίστοιχα), αντανακλώντας πρωτίστως το μεγάλο κόστος της παροχής στήριξης προς τον χρηματοπιστωτικό τομέα (10,6% του ΑΕΠ).

Στο ίδιο Δελτίο  η ΕΚΤ σημειώνει πως παρότι κατά την τελευταία αξιολόγηση του δεύτερου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας, προκύπτει πως η χώρα βρίσκεται σε καλό δρόμο για την επίτευξη του στόχου της για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,5% του ΑΕΠ το 2014, ωστόσο υπάρχουν δημοσιονομικά κενά για τα επόμενα έτη, ενώ για τις χρονιές αυτές προβλέπονται πιο φιλόδοξοι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα (3% του ΑΕΠ το 2015 και 4,5% του ΑΕΠ το 2016).

«Στο πρόσφατα επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2015-2018 η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύθηκε να επιτύχει αυτούς τους στόχους και να παρατείνει λήγοντα μέτρα αν είναι απαραίτητο», σημειώνει καθαρά η έκθεση της ΕΚΤ. Αξίζει να σημειωθεί πως ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωνε την Πέμπτη πως το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο δεν περιλαμβάνει πρόβλεψη για επέκταση της έκτακτης εισφορά αλληλεγγύης έως το 2016.

Σχετικά Άρθρα