Ενημερωτική ημερίδα Europe Direct του Δήμου Θεσσαλονίκης

Ενημερωτική ημερίδα στο πλαίσιο της οποίας διοργανώνονται δύο εκδηλώσεις με συναφείς θεματικούς κύκλους που άπτονται της ατζέντας πραγματοποιεί το Europe Direct του Δήμου Θεσσαλονίκης την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013, στην  Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Δημαρχιακού Μεγάρου.

 

Συγκεκριμένα με τίτλο «ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ‘ΕΥΡΩΠΗ 2020’», η πρώτη εκδήλωση (11.00-14.00) διαπραγματεύεται τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα έτη 2014 – 2020 και περιλαμβάνει τις εξής παρουσιάσεις:

 

  • Εισήγηση με θέμα “Τα νέα προγράμματα για την παιδεία και τον πολιτισμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση”, Χρυσούλα Σαατσόγλου – Παλιαδέλη, Καθηγήτρια Αρχαιολογίας ΑΠΘ, Ευρωβουλευτής

 

  • Βίντεο – μήνυμα «Ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της απασχόλησης των νέων. Οι ευρωπαϊκοί πόροι 2014 – 2020 ως μοχλός για την Ανάπτυξη και τη δημιουργία ευκαιριών», Γεώργιος Παπανικολάου, Ευρωβουλευτής

 

  • Εισήγηση με θέμα «Ανάπτυξη, Εξωστρέφεια και ο Ρόλος των Γραφείων Εμπορικών Οικονομικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών» Μαγδαληνή Καρακόλη, Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων  Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών με έδρα τη Θεσσαλονίκη

 

Ακολουθεί η δεύτερη εκδήλωση με τίτλο «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ 2014» (14:00 – 17:00 η οποία περιλαμβάνει τις εισηγήσεις:

 

  • Εισήγηση με θέμα «Η κρίση ως καταλύτης στην εκπαίδευση: οι προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας», Γεώργιος Βοσκόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής Ευρωπαϊκών Σπουδών, Πρόεδρος Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

 

  • Εισήγηση με θέμα  «Επιχειρησιακή Ανάπτυξη» Γεώργιος Ανδρέου, Λέκτορας του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ

 

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται βάσει της ατζέντας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και σκοπός είναι να προβληθούν οι προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα έτη 2014 – 2020. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις ενότητες του πολιτισμού, της εκπαίδευσης, της απασχόλησης, της ανάπτυξης και της εξωστρέφειας.

 

Με αφορμή, μάλιστα, την Προεδρία που αναλαμβάνει η Ελλάδα στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης το πρώτο εξάμηνο του 2014, το Europe Direct του Δήμου Θεσσαλονίκης επιθυμεί να επικοινωνήσει τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας και να εστιάσει στα θέματα που άπτονται του ενδιαφέροντος της τοπικής κοινωνίας, τα οποία μετά από στατιστική μελέτη των αιτημάτων των πολιτών κυρίως εδράζονται στην εκπαίδευση και στην επιχειρησιακή ανάπτυξη.

 

Οι εισηγητές της ημερίδας προέρχονται και από τον πολιτικό (Ευρωβουλευτές) αλλά και από τον ακαδημαϊκό χώρο (καθηγητές Πανεπιστημίου), έτσι ώστε η κάλυψη των θεμάτων να είναι το περισσότερο δυνατό σφαιρική. Η δυνατότητα συζήτησης και ερωταπαντήσεων μετά από κάθε εισήγηση προσδίδει στην ημερίδα το στοιχείο της αλληλόδρασης με τους πολίτες και αναπτύσσει το διάλογο, που αποτελεί την προτεραιότητα του ευρωπαϊκού έτους 2013, με το σύνθημα «Μπες κι εσύ στη συζήτηση».

 

Ακολουθεί  αναλυτικά το πρόγραμμα των δύο εκδηλώσεων της ημερίδας:

 

ΗΜΕΡΙΔΑ: ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ «ΕΥΡΩΠΗ 2020»

Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013, ώρα 11:00 με 14:00

Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Δημαρχιακού Μεγάρου Θεσσαλονίκης

 

11:00                 Χαιρετισμοί

11:15                 Εισηγήσεις:

 

  • Χρυσούλα Σαατσόγλου – Παλιαδέλη, Καθηγήτρια Αρχαιολογίας ΑΠΘ, Ευρωβουλευτής: “Τα νέα προγράμματα για την παιδεία και τον πολιτισμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση”

 

  • Βίντεο – μήνυμα του Παπανικολάου Γεώργιου, Ευρωβουλευτή. «Ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της απασχόλησης των νέων. Οι ευρωπαϊκοί πόροι 2014 – 2020 ως μοχλός για την Ανάπτυξη και τη δημιουργία ευκαιριών».

 

  • Καρακόλη Μαγδαληνή, Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων  Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Υπουργείο Εξωτερικών με έδρα τη Θεσσαλονίκη «Ανάπτυξη, Εξωστρέφεια και ο Ρόλος των Γραφείων Εμπορικών Οικονομικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών»

 

Μετά από κάθε εισήγηση θα ακολουθεί συζήτηση με το κοινό.

Θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής.

 

ΗΜΕΡΙΔΑ: «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ 2014»

Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013, ώρα 14:00 με 17:00

Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Δημαρχιακού Μεγάρου Θεσσαλονίκης

 

14:00                Χαιρετισμοί

  • Μαρία Πασχαλίδου, Εκπροσώπος του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Δήμου Θεσσαλονίκης

 

14:15            Εισηγήσεις

  • Γεώργιος Βοσκόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής Ευρωπαϊκών Σπουδών, Πρόεδρος Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας «Η κρίση ως καταλύτης στην εκπαίδευση: οι προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας»
  • Ανδρέου Γεώργιος, Λέκτορας στο Α.Π.Θ. στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών «Επιχειρησιακή Ανάπτυξη»

 

Μετά από κάθε εισήγηση θα ακολουθεί συζήτηση με το κοινό.

 

 

Θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής.

 

 

Σχετικά Άρθρα