
Εφαλτήριο επενδυτικών ευκαιριών το 3ο Eurobank Investor Forum Athens
Με ομιλία του διοικητή της ΤτΕ ολοκληρώνεται απόψε η πρώτη ημέρα του 3ου Eurobank Investor Forum Athens, του επενδυτικού φόρουμ με τη συμμετοχή μεγάλων θεσμικών επενδυτών και funds από ολόκληρο τον κόσμο, την διοργάνωση του οποίου πραγματοποιεί σήμερα και αύριο στην Αθήνα η Eurobank, με στόχο την παρουσίαση των επενδυτικών ευκαιριών που παρουσιάζει η χώρα.
Στην πρωτεύουσα αναμένεται να βρεθούν πάνω από 30 εκπρόσωποι 23 funds από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Ασία, σε μία εκδήλωση που εκτιμάται ότι μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο για την προώθηση συμφωνιών τόσο σε επίπεδο αποκρατικοποιήσεων, όσο και αναφορικά με τις αναδιαρθρώσεις επιχειρηματικών κλάδων,
Στους ομιλητές της εκδήλωσης είναι, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας, κ. Νίκος Δένδιας και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Στο φόρουμ αναμένεται να βρεθεί και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας.
Η πρώτη ημέρα της διοργάνωσης είναι αφιερωμένη στις συναντήσεις και επαφές μεταξύ των εκπροσώπων επενδυτικών κεφαλαίων και κρατικών παραγόντων, όπως του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, η διοίκηση του οποίου θα κάνει παρουσιάσεις, ενώ τη δεύτερη ημέρα το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί στις αναδιαρθρώσεις επιχειρήσεων.
• Τα κύρια σημεία παρεμβάσεων της πρώτης ημέρας συνοπτικά έχουν ως εξής:
Γιάννης Εμίρης, Διευθύνων Σύμβουλος, ΤΑΙΠΕΔ
Έκανε αναλυτική παρουσίαση των εξελίξεων στις ιδιωτικοποιήσεις. Σημείωσε την μεγάλη πρόοδος που συντελέστηκε ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα. Αναφέρθηκε ενδελεχώς στην επένδυση στο Ελληνικό και εκτίμησε ότι θα προκύψει μεγάλο όφελος για την ελληνική οικονομία, σημειώνοντας ότι πρόκειται για επένδυση πολλών δις, η οποία θα βοηθήσει και στην αύξηση της απασχόλησης.
Στέφανος Ησαϊας, Διευθύνων Σύμβουλος, Enterprise Greece
Εκτίμησε ότι έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Ανέφερε θετικές εξελίξεις σε διάφορους δείκτες, όπως Doing Business Indicator (World Bank),και την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας ιδιαίτερα για τα startups (έχει ανέβει 110 θέσεις στο σχετικό δείκτη). Μίλησε για νέο περιβάλλον που δημιουργείται και για τη συνεισφορά του Enterprise Greece στην ενημέρωση των επενδυτών.
Δημήτρης Τσάκωνας, ΟΔΔΗΧ
Αναφέρθηκε αναλυτικά στη δομή του ελληνικού δημοσίου χρέους. Σημείωσε ότι το κόστος εξυπηρέτησης έχει υποχωρήσει πολύ μετά τη συμφωνία του Νοεμβρίου του 2012 και αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης με νέο πακέτο ελάφρυνσης του χρέους από την πλευρά των δανειστών εταίρων. Αναφέρθηκε στην κάλυψη των όποιων χρηματοδοτικών αναγκών. Στόχος του ΟΔΗΧΧ και της κυβέρνησης, είπε, είναι να υπάρξουν και νέες εκδόσεις ομολόγων ώστε δημιουργηθεί καμπύλη ελληνικών ομολόγων – κάτι που θα βοηθήσει και τη χρηματοδότηση των αναγκών της γενικής κυβέρνησης.
Πλάτων Μονοκρούσος, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής και Chief Market Economist, Eurobank
Παρουσίασε τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και τις μεγάλες προόδους στο μέτωπο των διαρθρωτικών προβλημάτων αλλά και στη δημοσιονομική προσαρμογή. Αναφέρθηκε στις προοπτικές για τα επόμενα χρόνια με έμφαση στους παράγοντες που μπορούν να υποστηρίξουν την ανάκαμψη και σε μακροπρόθεσμη και σε βραχυπρόθεσμη βάση. Πρόβλεψε ότι από το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Νίκος Δένδιας υπουργός Ανάπτυξης
«Η Ελλάδα μεταμορφώνεται επιτυχώς από μια κλειστή οικονομία βασισμένη στην κατανάλωση σε μια ανοιχτή οικονομία, που βασίζεται στις εξαγωγές και τις ξένες επενδύσεις. Αυτό αποτελεί ξεκάθαρη και ασφαλή ένδειξη για την σταθερή πρόοδο και τις θετικές προοπτικές της Ελληνικής οικονομίας. Δείχνει το επερχόμενο τέλος της οικονομικής ύφεσης.
Οι επιδόσεις της Ελλάδας στην προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων έχει βελτιωθεί σημαντικά : Οι καθαρές εισροές ξένων επενδυτικών κεφαλαίων αυξήθηκαν κατά 43% το 2013 σε σύγκριση με το 2012, μετά από μια αύξηση 64,7% το 2012 σε σύγκριση με το 2011. Αυτή η εξέλιξη συνδέεται στενά με τις αναπτυξιακές ευκαιρίες που προσφέρει η Ελλάδα σε κομβικούς τομείς: Τουρισμό και Ακίνητα, Ενέργεια, Τραπεζικός τομέας, Οικοδομές, Logistics, Λιανικό εμπόριο, Αγροτική παραγωγή. Εταιρείες που επένδυσαν σε αυτούς τους τομείς έχουν ήδη επιτύχει κεφαλαιακά κέρδη.
Το ΥΠΑΑΝ θα επιδιώξει την εφαρμογή μιας σειράς νέων μέτρων για την αφαίρεση των γραφειοκρατιών εμποδίων και την εμπέδωση ενός περιβάλλοντος φιλικού στην επιχειρηματικότητα . Οι κύριες μεταρρυθμίσεις εστιάζουν σε αυτήν την φάση :
1. Στην στήριξη της εξωστρέφειας μέσω ενός νέου Οργανισμού που θα προωθεί τις εξαγωγές και παράλληλα θα κατευθύνει τους πόρους στην εφαρμογή μιας συνολικής Εθνικής Στρατηγικής Εξαγωγών, σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές διεθνώς.
2. Στην εκμετάλλευση της Εταιρικής Συμφωνίας 2014-2020 (του νέου ΕΣΠΑ), με στόχο την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων, της αναβάθμισης του ανθρώπινου δυναμικού, της προώθησης μια οικονομίας αποτελεσματικής και φιλικής προς το περιβάλλον, την ολοκλήρωση των βασικών υποδομών και την βελτίωση της θεσμικής αποτελεσματικότητας και του δυναμικού της δημόσιας διοίκησης.
3. Στο να καταστήσουν την Ελλάδα βασικό διαμετακομιστικό κέντρο στην Νοτιοανατολική Ευρώπη μέσω της αφαίρεσης των ρυθμιστικών εμποδίων, της τόνωσης του επαγγελματισμού και της κατασκευαστικής ικανότητας.
4. Στην προώθηση της Στρατηγικής Καινοτομίας, μέσω της αξιολόγησης του υφιστάμενου πλαισίου και της χρησιμοποίησης διεθνών προτύπων ώστε να αναπτυχθεί ένα λεπτομερές σχέδιο δράσης, περιλαμβανομένης της χρηματοδότησης και
5. Στην τόνωση της Βιομηχανικής Πολιτικής.
Εκτός από τις δράσεις του Υπουργείου, η Κυβέρνηση ακολουθεί ένα συγκεκριμένο σχέδιο για την ανάπτυξη, που περιλαμβάνει :
• Μειώσεις φόρου επί των εταιρικών κερδών
• Μειώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές
• Φορολογικές περικοπές στην ενέργεια
• Φορολογικές περικοπές για φυσικά πρόσωπα
• Κάτω από το νέο αναπτυξιακό πρότυπο ο ρόλος του κράτους θα πρέπει να αναθεωρηθεί ριζικά και να περιοριστεί στην επίβλεψη, ρύθμιση και υποστήριξη των αναπτυξιακών πρωτοβουλιών, ενώ στην παραγωγή ο ρόλος του πρέπει να περιοριστεί στην παροχή κοινωνικών υπηρεσιών, την άμυνα και τη δημόσια τάξη.
Το νέο αναπτυξιακό πρότυπο σημαίνει στην πράξη μια μετατόπιση από την παραγωγή μη εμπορεύσιμων προϊόντων και υπηρεσιών προς την αύξηση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας και της προώθησης μιας Ελληνικής οικονομίας προσανατολισμένης στις εξαγωγές.
Το νέο αναπτυξιακό μοντέλο περιλαμβάνει την εντατικοποίηση των ριζικών μεταρρυθμίσεων («Οριζόντιες Πολιτικές» ) όπως :
• Η δημοσιονομική ολοκλήρωση
• Η δημιουργία κλίματος που ευνοεί τις επενδύσεις και διευκολύνει τις επιχειρήσεις
• Η ιδιωτικοποίηση δημόσιας περιουσίας
• Η βελτίωση των δημοσιονομικών πολιτικών
• Η αύξηση της ελαστικότητας στην αγορά εργασίας
• Η αναδιοργάνωση της δημόσιας διοίκησης και η βελτίωση των δημοσίων υπηρεσιών
• Η καταπολέμηση της διαφθοράς και η ενίσχυση της αξιοπιστίας και της διαφάνειας
• Η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.
Το πρότυπο θα συνεχίσει να εστιάζει στον τουρισμό, την βιομηχανία τροφίμων, τις μεταφορές (Logistics),την καινοτομία μέσω της έρευνας και ανάπτυξης, στα φάρμακα, τα δομικά υλικά και τα μέταλλα, τη ναυτιλία και τις σχετικές μ’ αυτήν υπηρεσίες.
Η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ακολουθήσει την προαναφερθείσα στρατηγική ώστε να επιτύχει μέσα σε μία δεκαετία μια δομή της Ελληνικής οικονομίας που θα διαφέρει ριζικά από την υπάρχουσα.
Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν έχουν δημιουργήσει –και συνεχίζουν να δημιουργούν- ένα φιλικό προς την επιχειρηματικότητα περιβάλλον.
Η Ελλάδα σήμερα έχει τον υψηλότερο βαθμό επίτευξης των συστάσεων του ΟΟΣΑ για το ξεκίνημα μιας επιχείρησης ανάμεσα σε όλες τις χώρες-μέλη (2011-2012), κατατάσσεται πρώτη στην πρόοδο προσαρμογής και πρώτη στην κατάταξη για την δημοσιονομική προσαρμογή και τις μεταρρυθμίσεις (euroPlus Monitor 2013). Έχει βελτιώσει την κατάταξή της στον δείκτη Starting a Business του Doing Business Report της Παγκόσμιας Τράπεζας 2014 κατά 17 θέσεις, έχοντας ανέβει 110 θέσεις για να καταλάβει την36η τo 2014.
Οι επενδυτές έχουν αντιληφθεί τις αλλαγές αυτές. Πολλοί από εσάς μάλιστα έχετε αδράξει τις ευκαιρίες που προσφέρει η χώρα και έχετε κάνει κάποιες επενδύσεις. Σας καλώ να συνεχίσετε, όπως καλώ και νέους επενδυτές να επενδύσουν τα κεφάλαιά τους σε μία εσωτερική αγορά που έχει περιφερειακές και παγκόσμιες δυνατότητες».
Απαντώντας επίσης σε ερώτηση σχετικά με το Πτωχευτικό Δίκαιο που ισχύει στη χώρα μας και το πότε θα γίνουν αλλαγές σε αυτό, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας δήλωσε:
«Το timing είναι πάντα το σημαντικότερο πράγμα. Επισήμως το θέμα αυτό δεν ανήκει στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Ανάπτυξης, αλλά σε αυτήν του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Με δεδομένο αυτό λοιπόν, επιτρέψτε μου να απαντήσω με μια πιο ολιστική προσέγγιση. Το όλο πτωχευτικό σύστημα στην Ελλάδα αφορά μια άλλη εποχή. Ο βασικός νόμος ξεκίνησε το 1934 από έναν εξαίρετο καθηγητή του εμπορικού δικαίου, τον κ. Κωνσταντίνο Ρόκκα. Αλλαγές πραγματοποιήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια, οι μεγαλύτερες από τις οποίες έγιναν τα τελευταία χρόνια, από το 2009 μέχρι σήμερα. Όμως και πάλι αυτές οι αλλαγές δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία στα χρόνια της κρίσης. Τώρα λοιπόν συζητάμε μια νέα προσέγγιση, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα νέο σύστημα όχι αλλάζοντας το υφιστάμενο πτωχευτικό δίκαιο, άλλα δημιουργώντας ένα άλλο σύστημα όπου τα δικαστήρια θα πρέπει να παρεμβαίνουν στο ελάχιστο, και οι προτεραιότητες θα είναι η ταχύτητα, ο χρόνος και η σωτηρία των επιχειρήσεων και της απασχόλησης. Και επιτρέποντας σε αυτές τις εταιρίες να επιστρέψουν στην αγορά, να δημιουργηθούν νέες ευκαιρίες για απασχόληση. Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα, πιστεύω ότι θα είμαστε έτοιμοι, το αργότερο, στα τέλη Σεπτεμβρίου αυτού του χρόνου».
Σε ερώτηση τέλος για το «αν υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες άμεσες προτεραιότητες, ορατές κορυφαίες προτεραιότητες, που ήθελε να αναλάβει, ώστε να βάλουν τη δική του σφραγίδα στο Υπουργείο Ανάπτυξης, ο κ. Δένδιας απάντησε:
«Πρώτα απ’ όλα, δεν το παίρνω προσωπικά. Και δεν έχω τη φιλοδοξία να βάλω τη δική μου σφραγίδα. Θέλω να μπει η σφραγίδα της Κυβέρνησης αν θέλουμε να σώσουμε την σφραγίδα της κοινωνίας. Με ποιο τρόπο; Με το να βοηθήσω αυτή τη χώρα να βγει από τη βαθιά κρίση που διαρκεί 6 χρόνια τώρα κατά τη διάρκεια της οποίας χάσαμε περίπου το 30% του ΑΕΠ μας, πράγμα απίστευτο για την κοινωνία.
Δύο πράγματα πρέπει να δούμε όσο το δυνατόν συντομότερα. Το ένα είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Η ελληνική οικονομία επιβαρύνεται από μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους πάνω από 70 δις ευρώ στον τραπεζικό τομέα χωρίς να υπολογίζουμε τα ιδιωτικά χρέη μεταξύ ιδιωτών ή επιχειρήσεων. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να επιλύσουμε και πρέπει να σας πω ότι είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος ότι μπορούμε να το κάνουμε.
Το δεύτερο έχει να κάνει με τα διαρθρωτικά ταμεία από την Ε.Ε. Την επόμενη προγραμματική περίοδο μεταξύ 2014-2020 τα κονδύλια που θα λάβει η Ελλάδα από την Ε.Ε ξεπερνούν τα 16 δις ευρώ. Η ταχεία απορρόφηση αυτού του τεράστιου ποσού και η δυνατότητα να μεταφέρουμε ρευστότητα στην πραγματική οικονομία, δημιουργώντας κατανάλωση και βοηθώντας τις επενδύσεις θα είναι ένα τεράστιο καθήκον. Και είμαστε σε συνεχείς διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε προκειμένου να διευκολυνθεί αυτή η διαδικασία. Και φυσικά 3η και τελευταία, αλλά όχι λιγότερο σημαντική προτεραιότητα είναι αυτό που συζητάμε σήμερα, άμεσες ξένες επενδύσεις.
Θα είμαι ειλικρινής μαζί σας, και αυτό ισχύει για όλες τις χώρες: Όλες οι χώρες χρειάζονται επενδύσεις. Οι εποχές αλλάζουν και χωρίς επενδύσεις δεν μπορούμε να προχωρήσουμε. Καμία χώρα δεν μπορεί να προχωρήσει. Δημιουργώντας λοιπόν ένα κλίμα στο οποίο αυτές οι επενδύσεις μπορούν να έλθουν και να δημιουργήσουν περισσότερες επιχειρήσεις και περισσότερη απασχόληση είναι εξίσου πολύ σημαντικό για την Ελλάδα, αλλά θα μπορούσα να πω και για την Ευρώπη και τον κόσμο».
Γιάννης Μηλιός, μέλος της ΚΕ και της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ, υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής
Αναφέρθηκε στο σχέδιο PADRE (Politically Acceptabledebt Reductionproposal) των P.Paris-C.Wyplosz– μια πρόταση για την αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους με τρόπο που να έχει σημαντικά οφέλη για τις χώρες που έχουν προβλήματα χρέους στην Ευρωζώνη – συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. ( Περισσότερα για το σχέδιο PADRE μπορείτε να βρείτε εδώ: http://www.voxeu.org/article/padre-plan-politically-acceptable-debt-restructuring-eurozone )
Επίσης έκανε εκτεταμένη αναφορά σε μια πρόταση για διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων με τρόπο ώστε να ενισχυθεί αποφασιστικά το κοινωνικό στοιχείο.
Φίλιππος Σαχινίδης, Βουλευτής ΠΑΣΟΚ, πρώην υπουργός Οικονομικών
Συνόψισε την πορεία της ελληνικής οικονομίας στην κρίση, και σημείωσε ότι είχε παραμεληθεί η μείωση ανταγωνιστικότητας. Τόνισε τις σημαντικές αλλαγές που έχουν γίνει στα δημοσιονομικά και στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Αναφέρθηκε στο ζήτημα του αποπληθωρισμού (που χρήζει, όπως είπε, ιδιαίτερης προσοχής γιατί εμποδίζει την αποκλιμάκωση του χρέους και πρέπει αντιμετωπιστεί σε επίπεδο ΕΚΤ) – όπως και στην ομαλή λειτουργία μηχανισμού μετάδοσης νομισματικής πολιτικής
Οι δανειστές της χώρας, ανέφερε, πρέπει να αντιληφθούν ότι δεν χρειάζεται περισσότερη λιτότητα αλλά διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Τέλος, επισήμανε, πως δεν μπορεί μια κοινωνία να καλείται να τρέχει πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 4-4,5% του ΑΕΠ για πολλά χρόνια, ανεξάρτητα από τον οικονομικό κύκλο, όπως προβλέπει αυτή τη στιγμή το τρέχον πρόγραμμα προσαρμογής.