Η Ελλάδα της Δημιουργίας στην αγροτική έρευνα

Στην ανάρτηση των προσωρινών πινάκων κατάταξης των προτάσεων που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της Πράξης «Εκπόνηση σχεδίων Ερευνητικών & Τεχνολογικών Αναπτυξιακών Έργων Καινοτομίας» προεβει η Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Έρευνας, του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με απόφαση του Δ. Συμβούλου της. Στους πίνακες περιλαμβάνονται  σχέδια από τα ελληνικά Ινστιτούτα, σε σειρά προϊόντων και υπηρεσιών, με προστιθέμενη αξία, που αποσκοπούν στην ποιοτική αναβάθμιση και μετεξέλιξή τους καθώς και σε εφαρμογές εμπορικής χρήσης.

Συνοπτικά οι επιλέξιμες προτάσεις σχεδίων και η ερευνητική μονάδα περιλαμβάνουν –μεταξύ άλλων- το :

 
Ινστιτούτο Τεχνολογίας Γεωργικών Προϊόντων

1.Φυσικά αντιμικροβιακά συστήματα και νέες τεχνολογίες για την παραγωγή παραδοσιακών αλλαντικών υψηλής προστιθέμενης αξίας, ασφάλειας και μακράς διατηρησιμότητας.

2.Κατοχύρωση Παραδοσιακής Ονομασίας  Καπνικών Προϊόντων Στερεάς Ελλάδας

3.Κρητικό ρεθυμνιώτικο απάκι – από την  παράδοση στην ποιότητα και την ασφάλεια

4.Βιομετατροπή πλούσιων σε σάκχαρα βιομηχανικών υπολειμμάτων -αποβλήτων σε μυκηλιακή μάζα μακρομυκήτων για  παραγωγή διατροφικών προϊόντων

5.Εφαρμογή υπερυψηλής υδροστατικής πίεσης  (ΥΥΠ) και φυσικών αντιμικροβιακών  ουσιών για τον έλεγχο παθογόνων μικροοργανισμών σε έτοιμα-προς-κατανάλωση, φτωχά σε νάτριο, παραδοσιακά προϊόντα κρέατος

6.Αξιοποίηση υπολείμματος καλλιέργειας μανιταριών για ανάκτηση ενζύμων, μείωση φαινολικού φορτίου-αποχρωματισμό τοξικών αποβλήτων και νέα παραγωγή φαρμακευτικών μανιταριών

 
Κέντρο Γεωργικής  Έρευνας Βόρειας  Ελλάδας

1.Καινοτόμος χρήση αρωματικών φυτών στη  φυτοπροστασία και στην βελτίωση δεικτών απόδοσης και ποιότητας σε καλλιέργεια  τομάτας

2.Ανάπτυξη πολλαπλασιαστικού υλικού  τομάτας κατάλληλου για συμβατικά και αειφόρα συστήματα καλλιέργειας:

Αξιολόγηση νεοδημιουργηθέντων ανασυνδυασμένων σειρών και εγχώριων ποικιλιών ως προς χαρακτηριστικά απόδοσης, ποιότητας και διατροφικής αξίας

3.Δημιουργία μητρικών φυτών με στόχο τη  διατήρηση ex situ διαφόρων ειδών SideritisL. “Τσάι του Βουνού” με τη μέθοδο του μικροπολλαπλασιασμού

4.Προσδιορισμός αντιοξειδωτικής ικανότητας καλλιεργούμενων φυτών Sideritis scardica (Τσάι του βουνού-Mountain Tea), με στόχο την παραγωγή φυσικών φαρμακευτικών προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας.

5.In vitro μαζική παραγωγή, ριζοβολία και εγκλιματισμός τριών νέων ενδημικών ειδών (Helichrysum amorginum, Thymus sibthorpiiκαι Saturejapilosaspporiganita) και την προώθησή τους ως νέες καλλιέργειες στην ελληνική γεωργία

6.Διατήρηση και Προστασία εκτός τόπου (ex situ)των ελληνικών Αυτοφυών ειδών Capparis ovata L. (Κάππαρη) και Hypericum perforatum L. (Σπαθόχορτο).

 
Ινστιτούτο Κτηνοτροφίας Γιαννιτσών

Η συμμετοχή των αρωματικών φυτών στη διατροφή των προβάτων και η επίδρασή τους στην κρεατοπαραγωγική τους ικανότητα και  την ποιότητα του κρέατος.

 
Ινστιτούτο Δασικών  Ερευνών Θεσσαλονίκης

1.Πολλαπλή διαχείριση υγρών λιβαδιών προς όφελος της κτηνοτροφίας και προστασία της  άγριας πανίδας

2.Διάλεξε-υλοτόμησε-αντιστάθμησε-πιστοποίησε: μια καινοτομία στην αγορά φυσικών χριστουγεννιάτικων δέντρων της Ελλάδας

3.Αξιοποίηση φυτικών ινών από βαμβάκι,  ανακυκλωμένο χαρτοπολτό και λινάρι για  την παραγωγή με γύψο πλίνθων εσωτερικής  τοιχοποιίας

 
Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων & Τεχνολογίας Δασικών Προϊόντων

1.ΣΥστημα διαχείρισης ΠΥρκαγιών σε ΔΑση  μεσογειακών κωνοφόρων.

2.Μεθοδολογία για αγροδασική και  αγροτουριστική ανάπτυξη ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, με σκοπό την προσέλευση επενδύσεων.

 
Σταθμός Γεωργικής  Έρευνας Λέσβου

Προοπτικές και ευκαιρίες για την ανάπτυξη  της επιχειρηματικότητας στον πρωτογενή  τομέα στη βάση της προστασίας της  δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος

 
Ινστιτούτο Γάλακτος

1.Βελτίωση και σταθεροποίηση της ολικής  ποιότητας του παραδοσιακού τυριού ΠΟΠ  Γαλοτύρι μέσω διατήρησης της μικροβιακής  του βιοποικιλότητας

2.Αύξηση της ικανότητας συντήρησης και της  διατροφικής αξίας τυριών τυρογάλακτος με  καινοτόμες βιοτεχνολογικές μεθόδους.

 
Ινστιτούτο Αλιευτικής  Έρευνας Καβάλας

1.Μελέτη αύξησης της παραγωγικότητας  πλωτών μονάδων εκτροφής μυδιών (Mytilus  galloprovincialis) βάσει της χωροθέτησης  και εσωτερικής διάταξής τους.
 

2.Μικροβιακή αλλοίωση και προσδιορισμός  ποιότητας και εμπορικού χρόνου ζωής της  νωπής τσιπούρας με την εφαρμογή μοντέρνων μοριακών και αναλυτικών  μεθόδων

 
Ινστιτούτο Προστασίας  Φυτών Πάτρας

Εγγενής αναπαραγωγή ελληνικών αυτοφυών ορχεοειδών  In Vitro

MyWay Press.gr

Σχετικά Άρθρα