Η κλιματική αλλαγή μπορεί να κοστίσει 38 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως μέχρι το 2049, σύμφωνα με μελέτη

Η κλιματική αλλαγή μέχρι τα μέσα αυτού του αιώνα είναι πιθανό να είναι πολύ πιο δαπανηρή από ό,τι πιστεύαμε – ύψους 38 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Γιατί έχει σημασία: Η μελέτη διαπιστώνει ότι η παγκόσμια οικονομία οδεύει ήδη σε απώλεια 19% του κατά κεφαλήν εισοδήματος μέσα στα επόμενα 26 χρόνια λόγω των ιστορικών εκπομπών που θα συνεχίσουν να θερμαίνουν τον πλανήτη, γράφει ο Andrew.

  • Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature , ρίχνει ένα νέο φως στα πρότυπα και τη σοβαρότητα των οικονομικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, ενώ ενισχύει βασικά συμπεράσματα από άλλες έρευνες.
  • 38 τρισεκατομμύρια δολάρια (που δίνονται στη μελέτη ως δολάρια του 2005) είναι υπερδιπλάσιατου ετήσιου ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μεγέθυνση: Η δημοσίευση, από επιστήμονες του γερμανικού Ινστιτούτου Πότσνταμ για την Έρευνα Κλιματικών Επιπτώσεων, διαπίστωσε ότι οι πιθανές οικονομικές ζημιές της κλιματικής αλλαγής κατά το επόμενο τέταρτο του αιώνα υπερβαίνουν κατά έξι φορές το κόστος του μετριασμού της υπερθέρμανσης του πλανήτη και της συγκράτησης της στους 2°C πάνω από την προβιομηχανική επίπεδα .

  • Η έρευνα είναι νέα, καθώς επικεντρώνεται σε υποεθνικές περιοχές, αντί να εξετάζει ευρύτερες γεωγραφικές περιοχές.
  • Εξετάζει τις οικονομικές επιπτώσεις του κλίματος κατά τη διάρκεια των τελευταίων 40 ετών σε περίπου 1.600 υποεθνικές περιοχές και στη συνέχεια προβλέπει τέτοιες επιπτώσεις μέχρι το 2050.

Πώς λειτουργεί: Οι ερευνητές εξέτασαν πώς η κλιματική αλλαγή είναι πιθανό να αλλάξει την ημερήσια μεταβλητότητα της θερμοκρασίας, τη συνολική ετήσια βροχόπτωση, τον ετήσιο αριθμό των υγρών ημερών και τις ακραίες ημερήσιες βροχοπτώσεις που συμβαίνουν, συν τις μετατοπίσεις που έχουν ήδη εντοπιστεί από τις μεταβαλλόμενες μέσες θερμοκρασίες.

  • Για παράδειγμα, ο συν-συγγραφέας της μελέτης Anders Levermann λέει στον acom μέσω email ότι «μια αλλαγή στην ετήσια μέση θερμοκρασία θα επιφέρει μια αλλαγή στον ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης που επιμένει για περίπου 8-10 χρόνια».

Μεταξύ των γραμμών: Η νέα έρευνα πιθανώς υποτιμά το οικονομικό πλήγμα από την κλιματική αλλαγή παραλείποντας τις επιπτώσεις από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, τους ισχυρότερους τυφώνες, τα κύματα καύσωνα και τις επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία, μαζί με άλλες δαπανηρές επιρροές.

  • Η μελέτη δείχνει ότι οι μεγαλύτερες οικονομικές απώλειες είναι πιθανό να σημειωθούν σε θερμότερα γεωγραφικά πλάτη, με τις χώρες που είναι λιγότερο υπεύθυνες για τις ιστορικές εκπομπές να απορροφούν μεγάλες ζημιές.
  • Ωστόσο, οι ΗΠΑ και η ΕΕ θα επηρεαστούν σημαντικά, με το κατά κεφαλήν εισόδημα να αυξάνεται αλλά με μικρότερα ποσά από ό,τι θα είχαν αν δεν υπήρχε η κλιματική αλλαγή.

Η ουσία: Απαιτούνται απότομες, βραχυπρόθεσμες μειώσεις των εκπομπών για να αποφευχθούν ακόμη μεγαλύτερες οικονομικές απώλειες μετά τα μέσα του αιώνα.

Συνέχεια  εδώ

Σχετικά Άρθρα