Η κρίση των πυρκαγιών μετατρέπεται σε ασφαλιστική κρίση

Η κλιματική κρίση δημιουργεί ένα αίνιγμα για τον ασφαλιστικό κλάδο. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα συμβαίνουν με αυξημένη συχνότητα, σοβαρότητα και απρόβλεπτο τρόπο τα τελευταία χρόνια, ανατρέποντας τα κλιματικά μοντέλα και τις στρατηγικές διαχείρισης κινδύνου που χρησιμοποιούν οι ασφαλιστές σε όλο τον κόσμο.

 
Κύρια σημεία:

Οι κλιματικοί κίνδυνοι απειλούν ολοένα και περισσότερο τις οικονομίες και τις κοινωνίες παγκοσμίως, προκαλώντας ρεκόρ καύσωνα στην Ευρώπη , άνευ προηγουμένου πλημμύρες στη Νότια Ασία και, πιο πρόσφατα, ασυνήθιστα πρώιμες πυρκαγιές στον Καναδά που δίνουν μια δυστοπική απόχρωση σε μεγάλο μέρος των βορειοανατολικών Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι εκτεταμένες περιόδους έντονης ξηρασίας και χαμηλής υγρασίας αυξάνουν τη διάρκεια της περιόδου των πυρκαγιών με σημαντικά ταχύτερο ρυθμό από ό,τι αρχικά προβλεπόταν από τα κλιματικά μοντέλα.

Από τη δεκαετία του 1980, η εποχή των πυρκαγιών έχει επεκταθεί κατά 27% παγκοσμίως , με ιδιαίτερα έντονες αυξήσεις στον Αμαζόνιο, τη Μεσόγειο και τα Δυτικά Δάση της Βόρειας Αμερικής. Με νέα έρευνα που δείχνει ότι ο κόσμος θα μπορούσε να φτάσει τους 2,7ºC μέχρι το τέλος αυτού του αιώνα, η κλιματική αλλαγή οδηγεί σε μεγαλύτερες και συχνότερες πυρκαγιές σε μεγάλο μέρος του κόσμου.

 
Η κρίση των πυρκαγιών μετατρέπεται σε ασφαλιστική κρίση. 

Τις τελευταίες εβδομάδες, δύο από τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες στην πολιτεία της Καλιφόρνια των ΗΠΑ αποφάσισαν να σταματήσουν να προσφέρουν ασφαλιστήρια συμβόλαια νέων ιδιοκτητών σπιτιού.

Η State Farm και η All State, που αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 20% του μεριδίου αγοράς στην πολυπληθέστερη πολιτεία των ΗΠΑ, δεν θα προσφέρουν πλέον κάλυψη τόσο για οικιστικά όσο και για εμπορικά ακίνητα. Σύμφωνα με αυτές τις εταιρείες, η αυξανόμενη έκθεση σε καταστροφές, οι ιστορικές αυξήσεις του κατασκευαστικού κόστους που ξεπερνούν τον πληθωρισμό και η προκλητική αγορά αντασφάλισης έχει καταστήσει οικονομικά αβάσιμη την προσφορά συμβολαίων.

Οι πρόσφατες απώλειες της εταιρείας στην ασφαλιστική αγορά για τις πυρκαγιές μιλούν: κατά την περίοδο πυρκαγιών 2017-2018, ο ασφαλιστικός κλάδος στο κράτος έχασε κέρδος που ισοδυναμεί με δύο δεκαετίες.

Ενώ ένα ασταθές τοπίο κλιματικού κινδύνου φέρνει σημαντικές προκλήσεις στην ασφαλιστική αγορά, υπάρχουν λύσεις που μπορούν να αξιοποιηθούν για τη διαχείριση αυτών των διαδοχικών κινδύνων.

Τα βελτιωμένα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης και η νέα τεχνολογία όπως η τεχνητή νοημοσύνη (AI ) βελτιώνουν την πρόβλεψη και τον μετριασμό, ενώ οι επενδύσεις σε υποδομές προσαρμογής είναι επίσης κρίσιμες για την προστασία των κοινοτήτων και των οικονομιών από τους κλιματικούς κινδύνους.

Οι επενδύσεις προσαρμογής βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη στην Καλιφόρνια, όπου οι νέοι κανονισμοί αποθαρρύνουν την κατασκευή σε περιοχές που είναι επιρρεπείς στη φωτιά και δίνουν κίνητρα για πυράντοχες στέγες και άκαυστο χώρο στο κάτω μέρος των τοίχων του σπιτιού.

Η επιχειρηματική υπόθεση για την κλιμάκωση των επενδύσεων προσαρμογής δεν ήταν ποτέ πιο ξεκάθαρη: οι κλιματικοί κίνδυνοι που προκαλούνται από τη θερμότητα προκαλούν ήδη 202 εκατομμύρια απώλειες την ημέρα και θα μπορούσαν να απειλήσουν 80 εκατομμύρια θέσεις πλήρους απασχόλησης έως το 2050.

Επτά καταστροφές στις ΗΠΑ το 2023 έχουν ήδη προκαλέσει ζημιές άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων , και αυτοί οι αριθμοί είναι πιθανό να αυξηθούν μόνο με πιο έντονες και μακροχρόνιες περιόδους πυρκαγιών.

Η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των υπευθύνων χάραξης πολιτικής, των ρυθμιστικών αρχών και του ασφαλιστικού κλάδου είναι επίσης σημαντική για τη διατήρηση της κάλυψης σε περιοχές που είναι επιρρεπείς σε καταστροφές. Δύο από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τους ασφαλιστές στην Καλιφόρνια – το υψηλό κόστος αντασφάλισης και τα αυστηρά όρια για την τιμολόγηση του κινδύνου πυρκαγιάς – μπορούν να επιλυθούν μέσω λύσεων πολιτικής.

Οι ασφαλιστές και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μπορούν να ενωθούν για να προσαρμόσουν τους κανονισμούς και τα όρια για τον κίνδυνο καταστροφής τιμών που αντικατοπτρίζει με ακρίβεια αυτό το ασταθές περιβάλλον κινδύνου για το κλίμα. Αυτό απαιτεί την επίτευξη μιας λεπτής ισορροπίας μεταξύ της έγκρισης κανονισμών για τη διασφάλιση προσιτών και διαθέσιμων ασφαλιστηρίων συμβολαίων για ιδιοκτήτες κατοικιών, ενοικιαστές και επιχειρήσεις.

Δεδομένου ότι οι αντασφαλιστές μειώνουν την όρεξη για κάλυψη των κλιματικών κινδύνων στην πολιτεία, οι πολιτικές που ενισχύουν αυτή την πρόσβαση στην αντασφάλιση μετακυλίοντας ένα μέρος αυτών των δαπανών στους ασφαλισμένους φαίνεται να είναι μια ρεαλιστική πορεία προς τα εμπρός για να αποτρέψει την Καλιφόρνια από το να γίνει ανασφάλιστη.

Η Καλιφόρνια πρέπει να θεωρείται ως μελέτη περίπτωσης για πολλά άλλα μέρη του κόσμου που κινδυνεύουν να γίνουν ασφαλιστικές έρημοι. Καθώς η θεμελιώδης φύση του κινδύνου καταστροφής αλλάζει, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι ασφαλιστές πρέπει να προωθήσουν νέες στρατηγικές και να ενισχύσουν τις συνεργασίες τους για την προστασία των ευάλωτων οικονομιών και κοινοτήτων παγκοσμίως.

 
How wildfire risk and extreme heat is changing the insurance industry

Συνέχεια εδώ

Σχετικά Άρθρα