Η Νύχτα των Μουσείων στο Ίδρυµα Β. & Μ. Θεοχαράκη
• Για ένατη συνεχή χρονιά και µε τη συµµετοχή µουσείων απ’ όλη την Ευρώπη γιορτάζεται η Νύχτα των Μουσείων, σήμερα Σάββατο 18 Μαΐου 2013
Το Ίδρυµα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη ανταποκρινόµενο στο κάλεσµα αυτό, ανοίγει τις πόρτες του, προσκαλώντας το ευρύ κοινό, µε ελεύθερη είσοδο από τις 18:00 έως και τις 02:00, σε µία ξεχωριστή βραδινή εµπειρία στους φιλόξενους χώρους του.
Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να περιπλανηθούν στην τρέχουσα έκθεση «Μακρουλάκης. Η Αρµονία των Εικόνων 1956-2013».
Πολύτιµα έργα µικρών και µεγάλων διαστάσεων, από το 1956 έως και σήµερα, άλλα φιλοτεχνηµένα στην Αθήνα και τη Σύρο και άλλα στην Τεχεράνη, φανερώνουν την αµετακίνητη θέση του εµπνευσµένου δηµιουργού απέναντι στη ζωγραφική απόδοση της γαλήνιας ενατένισης της ζωής και του έρωτα.
Για τους νεότερους επισκέπτες πρόκειται να οργανωθεί «Το κυνήγι του κρυµµένου θησαυρού» στους ορόφους του Ιδρύµατος.
Μία ευκαιρία να γνωρίσουν το Ίδρυµα και τις δραστηριότητές του µέσα από ένα παιχνίδι εξερεύνησης και γνώσης. Το δρώµενο θα ξεκινήσει στις 18:00 από την υποδοχή του Iδρύµατος και θα επαναληφθεί στις 19:00.
Στη συνέχεια, στον προαύλιο χώρο του Ιδρύµατος το κοινό θα απολαύσει Μελωδίες τάνγκο µε φόντο το Βuenos Aires.
Ο Σπύρος Μοσχόπουλος επανέρχεται στο Ίδρυµα Θεοχαράκη αυτή τη φορά ερµηνεύοντας µερικές από τις πιο σαγηνευτικές µελωδίες του Αstor Piazzolla σε µεταγραφές και προσωπικές διασκευές για πιάνο σόλο.
Το πρόγραµµα πλαισιώνεται από µια αργεντίνικη φωνή γεµάτη πάθος, αυτήν της Natalia Soledad Petsalis. Ώρα έναρξης συναυλίας: 20:30.
Ακολουθεί ένας «Περίπατος στην Ισπανία», όπου µουσική, χορός, τραγούδι και ποίηση, συνθέτουν έναν ξεχωριστό περίπατο µε θεµατικό µοτίβο την ισπανική κουλτούρα. Κάθε βήµα και ένας καινούργιος δρόµος.
Η σοπράνο Κάτια Πάσχου, η χορεύτρια Κωνσταντίνα Τσέκα και ο κιθαρίστας ∆ηµήτρης Κουκουλιτάκης, µε τη Νεφέλη Τσιπουρίδη στην απαγγελία και τη σκηνοθεσία και τον Euan Matthaios Trider στη χορογραφία, δηµιουργούν ένα κολάζ από εικόνες στους χώρους του Ιδρύµατος Θεοχαράκη ειδικά για τη Νύχτα των Μουσείων.
Ακούγονται γνωστά έργα των Lorca Turina, Obradors αλλά και παραδοσιακές µελωδίες της Ισπανίας που κάνουν την καρδιά να χτυπά δυνατά στα βήµατα του φλαµένκο.
Τις εικόνες συµπληρώνουν αποσπάσµατα από έργα µεγάλων ισπανών ποιητών.
Οι εικόνες ζωντανεύουν αναπάντεχα µπροστά στους επισκέπτες µεταξύ 22.00-23.00.
Eπιπλέον, στο Αµφιθέατρο του Ιδρύµατος θα πραγµατοποιηθεί ανοιχτή προβολή της ισπανικής ταινίας «Bienvenido Mr. Marshall».
Η ταινία παρωδεί την αγροτική ζωή της µεταπολεµικής Ισπανίας και συγκαταλέγεται µεταξύ των αριστουργηµάτων του ισπανικού κινηµατογράφου.
Παρά τη σατιρική κριτική της στον αποκλεισµό της Ισπανίας από το σχέδιο Μάρσαλ, είχε λάβει την έγκριση της φρανκικής λογοκρισίας, κοµµένη ωστόσο κατά περίπου 20´. Ώρα έναρξης προβολής: 20:00, 00:00. ∆ιάρκεια: 75’.
Στον προαύλιο χώρο του Ιδρύµατος θα προσφέρονται welcome drinks και ειδικά για τη βραδιά αυτή το Café Merlin θα σερβίρει special tapas menu.
Το Art Shop του Ιδρύµατος θα παρέχει εκπτώσεις έως και 70 % σε επιλεγµένα είδη (αφίσες, µεταξοτυπίες, κατάλογοι, διακοσµητικά αντικείµενα, puzzles).
www.mywaypress.gr