
Η συστηματική δολιοφθορά της κυβέρνησης στην οικονομία οδηγεί σε νέα δημοσιονομικά μέτρα
6 κίνδυνοι στην οικονομία – Νέα κρατικά “φέσια” προς ιδιώτες
Τα ορατά -προς το παρόν -προβληματικά πεδία που δημιούργησε, μέσα σε 2 ημέρες, η αδυναμία λύσεων της κυβέρνησης στην οικονομία όπως καταγράφονται είναι:
-Η ανάγκη για διεύρυνση της φορολογικής βάσης στην Ελλάδα και ένα πιο φιλικό στην ανάπτυξη μίγμα πολιτικής σύμφωνα με την επισήμανση της Κομισιόν, σχολιάζοντας την κατάθεση από πλευράς κυβέρνησης της τροπολογίας για διατήρηση του αφορολόγητου ορίου στα ίδια επίπεδα, με την υπογράμμιση ότι η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τα συμφωνηθέντα
-Η αναστολή λειτουργίας του εργοστάσιου της Frigoglass στην Αχαΐα και
– Η αναστολή λειτουργίας του εργοστασίου στο Πλατύ Ημαθίας που παράγεται το Γάλα Βλάχας εβαπορέ
– τα κρατικά “φέσια” προς ιδιώτες
Όπως επισημαίνουν γνώστες της αγοράς, η συστηματική δολιοφθορά της κυβέρνησης στην οικονομία συγκαλύπτεται από το προπέτασμα καπνού περί οικονομικής σταθερότητας. Είναι ακριβές αντίγραφο της μεθόδου της κυβέρνησης, είτε με την ακατάσχετη ρητορική της είτε με τις κινήσεις της, να προτάσσει την υπεράσπιση ενός θέματος και να κάνει το ακριβώς αντίθετο. Μόνο που ο θεματοφύλακας είναι ακριβώς αυτός που διαταράσσει εν γνώση του τα θεμέλια, και ανοίγει διάπλατα τις πόρτες για την παραβίαση των θυσιών των πολιτών, ακριβώς αυτές τις οποίες ομνύει…Δύο δημοσιεύματα είναι ενδεικτικά-και σύμφωνα με πληροφορίες θα αποκαλυφθούν περισσότερα το επόμενο διάστημα αλλά και στην διαφαινόμενη κυβερνητική αλλαγή η καταγραφή προμηνύει εκπλήξεις για όλους. Ερώτημα παραμένει το βάθος και η έκταση των (περιορισμένων) επιλογών της επόμενης κυβέρνησης στην κάλυψη αυτών των αποκλίσεων. Ενδεικτικά είναι σχετικά δημοσιεύματα:
Υπό τον τίτλο: «Εκτός ελέγχου τα κρατικά “φέσια” προς ιδιώτες – Κυβερνητική αποτυχία προκαλεί πλήγμα σε αγορά και κρατικά ταμεία» τεκμηριωμένο δημοσίευμα της Δήμητρας Καδδά στο capital.gr εστιάζει , στα κρατικά “φέσια” προς ιδιώτες, που προκαλούν εδώ και χρόνια ασφυξία στην αγορά, αλλά και κίνδυνο πλέον για τα κρατικά ταμεία και για τα πλεονάσματα, επισημαίνοντας ότι η αδυναμία του κράτους και της κυβέρνησης να τα μηδενίσει και να σταματήσει τη δημιουργία νέων οφειλών πλέον προκαλεί και θέμα ταμειακό/δημοσιονομικό…Η αποκάλυψη, σημειώνει το δημοσίευμα, προκύπτει από την Κομισιόν.
Υπό τον τίτλο «Οι 3 συν 3 κίνδυνοι για το ΑΕΠ και τα πλεονάσματα -Aπειλή για νέα μέτρα» η δημοσιογράφος Δήμητρα Καδδά στο capital.gr αποτυπώνει παραστατικά το προβληματικό πλαίσιο βάση των επισήμων κειμένων της ΕΕ. Αναλυτικά:
Πέρα από τα πακέτα παροχολογίας και την ήδη “μειωμένη” πρόβλεψη για την ανάπτυξη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα αναλυτικά κείμενα που ανακοίνωσε την Τετάρτη καταγράφει και άλλους έξι κινδύνους. Τόσο για τα δημόσια οικονομικά όσο και για την ανάπτυξη.
Πηγάζουν από τις επιλογές πολιτικής ή τις αδυναμίες της κυβέρνησης (μισθολογικές αυξήσεις στο δημόσιο, βραδεία απομείωση των κόκκινων δανείων και υπερσυγκράτηση δαπανών για να στηριχθούν τα υπερπλεονάσματα), αλλά και από τις εν εξελίξει δικαστικές διενέξεις περί αναδρομικών και το δυσμενές διεθνές περιβάλλον.
Καταγράφονται τρεις κίνδυνοι για τα δημοσιονομικά και ακόμη τρεις για την ανάπτυξη, οι οποίοι είναι αλληλοτροφοδοτούμενοι. Η επίπτωσή τους θα είναι νέα δημοσιονομικά μέτρα “από το ίδιο πεδίο πολιτικής” αλλά και ακόμη πιο χαμηλές αναπτυξιακές πτήσεις.
Οι 3 κίνδυνοι για τα πλεονάσματα
“Τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σημαντικούς δημοσιονομικούς κινδύνους σε σχέση με τις εν εξελίξει δικαστικές υποθέσεις και την πιθανή επέκταση των εξαιρέσεων από το ενιαίο μισθολόγιο” αναφέρει η Επιτροπή στην Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας. Εξηγεί ότι:
-Δεν υπάρχουν νέες πληροφορίες σχετικά με την εκκρεμή υπόθεση για τις συντάξεις, μετά τη δημοσίευση της δεύτερης έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας.
-Δεν έχει ακόμη δημοσιευτεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με τη συνταγματικότητα των περικοπών των εποχικών επιδομάτων.
– Έχουν ήδη προκύψει κίνδυνοι για την ακεραιότητα του ενιαίου μισθολογίου, οι οποίοι εξακολουθούν να αποτελούν πηγή ανησυχίας. Απορρέουν κυρίως από την απόφαση εξαίρεσης ορισμένων υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών από το ενιαίο μισθολόγιο τον Οκτώβριο του 2018, απόφαση που έχει έκτοτε επεκταθεί και σε άλλους δημόσιους φορείς. “Μολονότι το κόστος του εν λόγω μέτρου είναι σχετικά περιορισμένο, αυξάνει την πιθανότητα άσκησης προσφυγών από άλλες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων και/ή την πιθανότητα περαιτέρω επεκτάσεων διακριτικής ευχέρειας. Η καθιέρωση ενιαίου μισθολογίου ήταν μία από τις βασικές μεταρρυθμίσεις που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο των προγραμμάτων χρηματοδοτικής συνδρομής” επισημαίνεται.
Γίνεται σαφές ότι “σε περίπτωση δικαστικών αποφάσεων που θα ανατρέπουν βασικά δομικά στοιχεία των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος, οι επαναλαμβανόμενες δημοσιονομικές επιπτώσεις αυτών των αποφάσεων θα πρέπει να αντιμετωπιστούν κυρίως με ενέργειες στο πλαίσιο του ίδιου τομέα πολιτικής”.
Στις προβλέψεις της Επιτροπής επικρατούν οι πιθανότητες δυσμενέστερων αποτελεσμάτων στην ανάπτυξη “βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα”. Σημειώνεται ότι στο βασικό της σενάριο προβλέπει άνοδο του ΑΕΠ κατά 2,2% φέτος έναντι 1,3% ανόδου κατά το 1ο τρίμηνο του έτους που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ.
Αναλύονται από την Επιτροπή τρεις λόγοι για τις εν λόγω ανησυχίες περί βραδύτερης ανάπτυξης:
- Οι προβλέψεις της Επιτροπής βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε τεχνικές παραδοχές σχετικά με την πλήρη εκτέλεση των ανώτατων ορίων του προϋπολογισμού για τις επενδύσεις και τις τακτικές δαπάνες.
- Οι ευπάθειες του τραπεζικού τομέα και το αυξανόμενο μισθολογικό κόστος ενδέχεται να αποτελέσουν περαιτέρω προκλήσεις για την ανάκαμψη της εγχώριας ζήτησης, και ιδίως των επενδύσεων.
- Σε περίπτωση που η επιδείνωση του εξωτερικού περιβάλλοντος είναι μεγαλύτερη από την αναμενόμενη ή σε περίπτωση μεγαλύτερης επιβάρυνσης της Ελλάδας λόγω αυτού του γεγονότος, η ανάκαμψη μπορεί να αποδειχθεί βραδύτερη.