Η τεχνητή νοημοσύνη ταρακουνά τα εταιρικά συμβούλια

Η τεχνητή νοημοσύνη αναγκάζει τα εταιρικά συμβούλια να αλλάξουν τον τρόπο λειτουργίας τους, με τις πιο επιθετικές εταιρείες να διορίζουν bots τεχνητής νοημοσύνης ως παρατηρητές στα συμβούλια τους και να βάζουν την τεχνολογία στο επίκεντρο της στρατηγικής τους.

Γιατί έχει σημασία: Οι μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου έχουν ολοένα και μεγαλύτερη εμμονή με την τεχνητή νοημοσύνη – το αναφέρουν επανειλημμένα σε κλήσεις κερδών το 2024 – αλλά τα περισσότερα συμβούλια δεν διαθέτουν την τεχνογνωσία για να καθοδηγήσουν αποτελεσματικά τις στρατηγικές τεχνητής νοημοσύνης.

  • Οι νέες χρήσεις της τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσαν να βοηθήσουν τα διοικητικά συμβούλια να λαμβάνουν πιο ενημερωμένες αποφάσεις.

Η μεγάλη εικόνα: Ο ρυθμός της καινοτομίας της τεχνητής νοημοσύνης ωθεί τα στελέχη να αναπτύξουν στρατηγικές τεχνητής νοημοσύνης πιο γρήγορα από ό,τι για προηγούμενες νέες τεχνολογίες, και τα διοικητικά συμβούλια αποτελούν πλέον μέρος αυτού του κύματος αλλαγών.

Παράδειγμα: Μία από τις πιο πολύτιμες δημόσιες εταιρείες των ΗΑΕ, η International Holding Company, διόρισε τον Aiden Insight στο διοικητικό της συμβούλιο ως «παρατηρητή AI».

  • Το Aiden Insight είναι το πρόσωπο ενός εργαλείου που ονομάζεται BoardNavigator, που δημιουργήθηκε από την G42 — την εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης της περιοχής του Κόλπου που έλαβε πρόσφατα  επένδυση 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τη Microsoft.
  • Το BoardNavigator κατασκευάστηκε με την υπηρεσία Azure OpenAI της Microsoft, σε συνεργασία με τη Microsoft, ανέφερε το G42 σε μια δήλωση.

Πώς λειτουργεί: Η G42  υπόσχεται ότι το Aiden Insight θα παρέχει insights σε πραγματικό χρόνο για να ενημερώνει τις συζητήσεις και να καθοδηγεί τις αποφάσεις” κατά τη διάρκεια επαγγελματικών συναντήσεων, κάτι που λέει ότι είναι δυνατό λόγω της συνεχούς ανάλυσης δεδομένων και της παρακολούθησης δεοντολογίας και συμμόρφωσης.

  • Το εργαλείο συνδυάζει τα δεδομένα μιας εταιρείας με δεδομένα τάσεων της εξωτερικής αγοράς για να προσφέρει συμβουλές και η G42 λέει ότι λειτουργεί καλύτερα για εταιρείες ενέργειας, υγείας, χρηματοδότησης και τεχνολογίας.

Πλαίσιο: Το λογισμικό που δεν είναι AI αλλάζει τη διακυβέρνηση των διοικητικών συμβουλίων εδώ και χρόνια — κυρίως μέσω των «πυλών διοικητικών συμβουλίων» που προσφέρονται από εταιρείες όπως ο Nasdaq, οι οποίες δημιουργούν ένα ασφαλές περιβάλλον για τα διοικητικά συμβούλια να συζητούν και να αναλαμβάνουν δράση.

Οδηγώντας τα νέα: Η Εθνική Ένωση Εταιρικών Διευθυντών δημιούργησε μια επιτροπή 24 μελών στις 16 Απριλίου για να αναπτύξει αρχές τεχνητής νοημοσύνης για να καθοδηγήσει τα 23.000 περίπου μέλη της που συμμετέχουν στα διοικητικά συμβούλια.

Με τους αριθμούς: Μόνο το 13% των εταιρειών του S&P 500 έχει τουλάχιστον έναν διευθυντή με τεχνογνωσία που σχετίζεται με την τεχνητή νοημοσύνη, σύμφωνα με ανάλυση των αρχειοθετήσεων SEC από την ISS-Corporate, μια εταιρεία συμβούλων διακυβέρνησης.

  • Μόλις οκτώ εταιρείες του S&P 500 διαθέτουν επίσημα συστήματα εποπτείας διοικητικών συμβουλίων τεχνητής νοημοσύνης, ανά ISS, και μόνο περίπου 1 στα 7 διοικητικά συμβούλια του Fortune 500 διαθέτει ευρύτερη επιτροπή επιστήμης ή τεχνολογίας.

Τι λένε: “Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην αίθουσα συνεδριάσεων αλλάζει το παιχνίδι”, δήλωσε ο Kiril Evtimov, επικεφαλής τεχνολογίας του ομίλου για το G42.

  • «Οι διευθύνοντες σύμβουλοι μερικές φορές δεν κατανοούν το ζήτημα αρκετά καλά για να οργανώσουν τα διαφορετικά συμφέροντα μέσα στον οργανισμό» γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη και τα διοικητικά συμβούλια χρειάζονται ικανότητα τεχνητής νοημοσύνης για να το εντοπίσουν, λέει ο Friso van der Oord, ανώτερος αντιπρόεδρος της NACD, στο Axios.
  • “Είναι τρελό για ένα διοικητικό συμβούλιο να [ακόμα] λαμβάνει ενημερώσεις κάθε 90 ημέρες με PDF, όταν η προγνωστική AI μπορεί να εντοπίσει ένα ζήτημα εσόδων δύο εβδομάδες σε ένα τρίμηνο”, λέει ο Steve Singh, διευθύνων σύμβουλος της Madrona Venture Group, στο Axios.
  • Ο Singh, ο οποίος είναι επίσης μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Clari, μιας πλατφόρμας διαχείρισης εσόδων που χρησιμοποιείται από στελέχη και διοικητικά συμβούλια, λέει: «Σύντομα με τη γενετική τεχνητή νοημοσύνη, οι πράκτορες θα εργάζονται για λογαριασμό του διοικητικού συμβουλίου, ωθώντας τους ηγέτες εσόδων μιας εταιρείας».

 Μεταξύ των γραμμών: Οι ειδικοί προτείνουν ότι, χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη και άλλες τάσεις που βασίζονται στην τεχνολογία, τα στελέχη πρέπει να ακούν τα διοικητικά συμβούλια τους πιο συχνά, παρά μια φορά το μήνα ή κάθε τρεις μήνες.

Ναι, αλλά: Όλη αυτή η επιτάχυνση των εργασιών του διοικητικού συμβουλίου θα μπορούσε να θολώσει τα όρια μεταξύ της επιχειρησιακής-λειτουργικής  διαχείρισης μιας εταιρείας και της εποπτείας του διοικητικού συμβουλίου.

  • Η τοποθέτηση ενός bot AI σε έναν πίνακα εγείρει επίσης νέα ερωτήματα σχετικά με την ευθύνη για τις ενέργειες του AI. Η Alissa Kole, διευθύνουσα σύμβουλος της συμβουλευτικής εταιρείας Govern Center, υποστηρίζει ότι η ευθύνη ανήκει στους προγραμματιστές της AI , «ανατρέποντας ουσιαστικά ολόκληρη την έννοια της ασφάλισης αστικής ευθύνης του διοικητικού συμβουλίου».

Αναδρομή: Το 45% των ερωτηθέντων σε μια τεχνολογική έρευνα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του 2015 προέβλεψε ότι οι πρώτοι διευθυντές διοικητικών συμβουλίων AI θα εμφανιστούν μέχρι το 2025.

Πηγή: axios.com

Σχετικά Άρθρα