
Θεόδωρος Βενιάμης : «Η επιθυμία μας να είμαστε κοντά στην πατρίδα μας, και τις καλές αλλά κυρίως τις δύσκολες εποχές, αποδεικνύεται έμπρακτα»- Δωρεά δύο περιπολικών σκαφών στο Λιμενικό Σώμα από την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών
• «Η ανάληψη του κόστους αγοράς των δύο ταχύπλοων στρατιωτικών σκαφών αποτελεί μία νέα ευκαιρία για την ελληνική ναυτιλιακή οικογένεια να σταθεί αρωγός στην κοινωνία μας με πράξεις στοχευμένης προσφοράς»
• Δημήτρης Μπαντιάς : «Η πράξη αυτή δεν έχει αντίκρισμα μόνο στο Λιμενικό Σώμα, αλλά σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία»
Πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου,η τελετή για τη δωρεά,από την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, δύο περιπολικών σκαφών ειδικών επιχειρήσεων στο Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή.
Θεόδωρος Βενιάμης : «Η ανταγωνιστικότητα είναι η καθοριστική παράμετρος για να επιβιώσει το ελληνικό πλοίο στο διεθνή στίβο της θάλασσας, και επομένως να συνεχίσει να αποτελεί στρατηγικό πυλώνα και μοχλό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας»
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Θεόδωρος Βενιάμης, κατά την ομιλία του ανέφερε τα εξής:
« Νοιώθουμε πράγματι, πέρα από την επιθυμία και τη χαρά, εθνικό καθήκον μας να ανταποκριθούμε στις ανάγκες του λιμενικού σώματος και να προσφέρουμε στο εξαίρετο ανθρώπινο δυναμικό που το επανδρώνει τα πιο κατάλληλα και σύγχρονα επιχειρησιακά εφόδια για την αποτελεσματικότερη και ασφαλέστερη εκτέλεση του δύσκολου έργου του.
Ιδιαίτερα στη δυσμενή δημοσιονομική συγκυρία που βιώνει η χώρα μας, η ανάληψη του κόστους αγοράς των δύο ταχύπλοων στρατιωτικών σκαφών αποτελεί μία νέα ευκαιρία για την ελληνική ναυτιλιακή οικογένεια να σταθεί αρωγός στην κοινωνία μας με πράξεις στοχευμένης προσφοράς.
Με την υπογραφή της παραγγελίας σήμερα, είμαι βέβαιος ότι σύντομα το Λιμενικό μας Σώμα θα έχει στη διάθεσή του δύο από τα πιο σύγχρονα και εξελιγμένα μοντέλα ταχύπλοων σκαφών, τα οποία θα αποτελέσουν πολύτιμο εργαλείο στα χέρια των έμπειρων και ικανών ανδρών της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών, με σκοπό την πάταξη κάθε παράνομης πράξης στα ελληνικά ύδατα.
Όσον και αν τα πλοία της ναυτιλίας μας ταξιδεύουν και δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά μακριά από τον τόπο μας, η επιθυμία μας να είμαστε κοντά στην πατρίδα μας, και τις καλές αλλά κυρίως τις δύσκολες εποχές, αποδεικνύεται έμπρακτα.
Θέλω επίσης να τονίσω, χωρίς όμως να αναφερθώ σε λεπτομέρειες, ότι λόγω της οξύτατης οικονομικής κρίσης που βιώνει μεγάλη μερίδα της κοινωνίας μας, η ελληνική ναυτιλιακή οικογένεια, μέσω του συλλογικού της οργάνου, την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, έχει οργανώσει ένα πολύπλευρο πρόγραμμα κοινωνικής αλληλεγγύης, το οποίο υλοποιείται και αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς, στοχεύοντας στην ουσιαστική στήριξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων.
«Η ναυτιλία ως ο κυριότερος παραγωγικός τομέας του τόπου μας, και ανεξαρτήτως των προκλήσεων και των προβλημάτων που αντιμετωπίζει στον στίβο του διεθνούς ανταγωνισμού, δηλώνει παρούσα» ανέφερε απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό.
Έχετε την αμέριστη συμπαράστασή μας στις τιτάνιες προσπάθειες της κυβέρνησης προκειμένου να ξεπεράσει η πατρίδα μας την κρισιμότερη ίσως περίοδο στην νεότερη ευρωπαϊκή ιστορία και να βγει, όσο το δυνατό, αλώβητη από την σφοδρή οικονομική λαίλαπα.
Κλείνοντας την ομιλία μου όμως, θα ήθελα να αναφερθώ και στην πρόσφατη υιοθέτηση του Πολυνομοσχεδίου για την «Ανασυγκρότηση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και άλλες διατάξεις» και ειδικότερα στην καταψήφιση του άρθρου 19 για τη ναυτολόγηση ελληνικών κατωτέρων πληρωμάτων στα ελληνικής σημαίας ποντοπόρα πλοία καθώς και στα σκάφη αναψυχής, με την σύναψη ατομικών συμβάσεων εργασίας, κατά τη διάρκεια του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής και με την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχει σε ισχύ αντίστοιχη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
H καταψήφιση δικαιολογήθηκε από ανησυχίες ότι τυχόν υιοθέτηση του εν λόγω άρθρου θα οδηγούσε στην συνομολόγηση ιδιαίτερα χαμηλών μισθών, ισχυρισμός ανακριβής, δεδομένου ότι σε κάθε περίπτωση οι μισθοί δεν θα μπορούσαν να είναι κατώτεροι από τα προβλεπόμενα από τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας.
Επιπροσθέτως στη πράξη θα μπορούσαν κατ’επέκταση να απασχοληθούν έλληνες ναυτικοί και στον μεγάλο αριθμό ελληνόκτητων πλοίων ξένων σημαιών, διαχειριζόμενων από την Ελλάδα, με μισθούς σύμφωνους με τα νόμιμα ισχύοντα στη διεθνή ναυτιλιακή αγορά εργασίας.
Μέσω αυτής της διάταξης, η ναυτολόγηση ελληνικών κατώτερων πληρωμάτων θα ήταν πρακτικά εφικτή με δεδομένες τις συνθήκες του διεθνούς ανταγωνισμού που επικρατούν σήμερα στην παγκόσμια ναυτιλία.
Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι η ανταγωνιστικότητα είναι η καθοριστική παράμετρος για να επιβιώσει το ελληνικό πλοίο στο διεθνή στίβο της θάλασσας, και επομένως να συνεχίσει να αποτελεί στρατηγικό πυλώνα και μοχλό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.
Είναι πράγματι απογοητευτικό το γεγονός ότι μία τόσο ελπιδοφόρος προοπτική για το άνοιγμα χιλιάδων θέσεων εργασίας, ανατράπηκε στο βωμό των μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων στερώντας από τους άνεργους συμπολίτες μας το δικαίωμα για εργασία και δημιουργία.»
Δημήτρης Μπαντιάς : «Η πράξη αυτή δεν έχει αντίκρισμα μόνο στο Λιμενικό Σώμα, αλλά σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία»
Ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, Αντιναύαρχος Δημήτρης Μπαντιάς, σε ομιλία του κατά την τελετή ανέφερε ότι : «Η εκδήλωση στην οποία έχουμε την τιμή να είναι μαζί μας οι εκπρόσωποι της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, είναι ένας τρόπος εκδήλωσης ειλικρινούς ευγνωμοσύνης, γι’ αυτό το οποίο διαχρονικά προσφέρουν, όπως η παρούσα δωρεά των δυο ταχύπλοων στρατιωτικών σκαφών για τις ανάγκες της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών.
Η πράξη αυτή δεν έχει αντίκρισμα μόνο στο Λιμενικό Σώμα, αλλά σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία.
Ευγενικές χειρονομίες προσφοράς όπως η σημερινή, από Έλληνες που έχουν μοχθήσει στη θάλασσα και γνωρίζουν τους κινδύνους και τις προκλήσεις που εκδηλώνονται στο θαλάσσιο πεδίο, έχουν για εμάς ιδιαίτερη αξία και συμβολισμό.
Είμαστε υπερήφανοι για την ελληνική εμπορική ναυτιλία, την οποία υπηρετούμε πιστά επί 90 χρόνια, γιατί έχει διαχρονικά αποδείξει την αξία της σε παγκόσμιο επίπεδο.
Αντλούμε περισσότερη δύναμη να συνεχίσουμε το έργο μας, καθώς συναντάμε αρωγούς σ’ ένα δυναμικά μεταβαλλόμενο περιβάλλον, με πολλαπλά προβλήματα σε θέματα εθνικής και εσωτερικής ασφάλειας.
Προκλήσεις, που αφορούν τις οργανωμένες μορφές εγκληματικότητας, τον έλεγχο των θαλάσσιων ροών μετανάστευσης, τη διεθνή τρομοκρατία, τη διακίνηση όπλων και υλικών μαζικής καταστροφής.
Επίσης, προκλήσεις που αφορούν την ασφάλεια των λιμένων, την ασφάλεια ναυσιπλοΐας, την έρευνα και διάσωση ανθρώπινων ζωών στα ελληνικά πελάγη και την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.
Το Λιμενικό Σώμα σήμερα έχει και πάλι διπλό ρόλο να επιτελέσει.
Εκείνο του εγγυητή της νομιμότητας και του επιχειρησιακού βραχίονα ασφάλειας, σε μια εποχή γεωπολιτικά κρίσιμη για το μέλλον της Ελλάδας και εκείνο της στήριξης της ελληνικής ναυτιλίας που πρωταγωνιστεί σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η επιτυχής ολοκλήρωση του έργου του έχει άμεσο αντίκτυπο, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο σύνολο των κρατών-μελών της Ε.Ε.»
Απευθυνόμενος προς τον παριστάμενο πρωθυπουργό, τον διαβεβαίωσε ότι «το Λιμενικό σώμα και τα στελέχη του, θα συνεχίσουν να αγωνίζονται με όλες τους τις δυνάμεις σε όλους τους τομείς αρμοδιοτήτων τους, για τη διαφύλαξη των αξιών και ιδανικών της δικαιοσύνης, της ελευθερίας, της ασφάλειας των Ελλήνων και Ευρωπαίων πολιτών και του ελεύθερου και θεμιτού ανταγωνισμού στις παγκόσμιες θαλάσσιες μεταφορές, βασισμένου σε κανόνες παγκόσμιας αποδοχής και εφαρμογής.
Τελειώνοντας θα ήθελα να επισημάνω ότι σ’ αυτή την ιστορικά δύσκολη συγκυρία που διατρέχει η χώρα μας, η μόνη διέξοδος που υπάρχει είναι αυτή που μας έχουν διδάξει οι γενιές των προγόνων μας.
Εκείνη της ενότητας και της αλληλεγγύης, ώστε να δώσουμε στην Ελλάδα και το Λιμενικό Σώμα τη θέση που τους αξίζουν»
www.mywaypress.gr