
ΙΟΒΕ: Επιδείνωση στις επιχειρηματικές προσδοκίες στη Βιομηχανία, στα ίδια επίπεδα η προβλεπόμενη παραγωγή
Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία διαμορφώνεται τον Μάιο ελαφρώς χαμηλότερα έναντι του προηγούμενου μήνα, στις 101,7 (από 103,4) μονάδες, υψηλότερα πάντως από το αντίστοιχο περυσινό επίπεδο (92,8 μον.). Από τις βασικές μεταβλητές του δείκτη, το ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση επιδεινώνεται, ενώ το ισοζύγιο στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα αποκλιμακώνεται, με τις προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες να παραμένουν στο ίδιο επίπεδο, αναφέρει το Μηνιαίο Δελτίο Ερευνών Οικονομικής Συγκυρίας «Μάϊος 2018» του ΙΟΒΕ. Αναλυτικά:
ΕΛΛΑΔΑ: Οριακή ανάκαμψη οικονομικού κλίματος, με επιδείνωση όμως στην καταναλωτική εμπιστοσύνη
Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος συνεχίζει την ήπια ανοδική τάση του και διαμορφώνεται τον Μάιο στις 104,2 μονάδες (από 103,6 τον Απρίλιο), επανερχόμενος στο επίπεδο του Φεβρουαρίου. Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της βελτίωσης των επιμέρους δεικτών των επιχειρηματικών προσδοκιών στις Υπηρεσίες και τις Κατασκευές, ενώ αντίθετα η καταναλωτική εμπιστοσύνη υποχωρεί. Η άνοδος του δείκτη είναι συμβατή με τις τρέχουσες εξελίξεις στην οικονομία, όπου καταγράφεται συνολικά ήπια μεγέθυνση, με σχετικά ισχυρότερη δυναμική στους εξωστρεφείς κλάδους. Στην πλευρά των νοικοκυριών, η σταθεροποίηση του διαθέσιμου εισοδήματος σε χαμηλά επίπεδα και η προοπτική για πιέσεις στα επίπεδα των συντάξεων και φορολογίας είναι εύλογο πως λειτουργεί αρνητικά, παρά τη σταδιακή αποκλιμάκωση του ποσοστού ανεργίας.
Συνολικά, καθώς ολοκληρώνεται το τρέχον Πρόγραμμα Οικονομικής Προσαρμογής, η οικονομία κινείται σε θετικό, αν και ήπιο ρυθμό ανάπτυξης. Πολύ σημαντικές αβεβαιότητες όμως παραμένουν τόσο για τους ακριβείς όρους εξόδου από το Πρόγραμμα όσο και για τις αναπτυξιακές προοπτικές της οικονομίας μεσοπρόθεσμα και, συνολικά, για το αν η οικονομία μπορεί να τεθεί σε πορεία σύγκλισης προς τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους. Το πλαίσιο αξιολόγησης της δημοσιονομικής και μεταρρυθμιστικής πολιτικής μετά τον Αύγουστο, η προαιρετική δυνατότητα άντλησης ρευστότητας από τους εταίρους και πιστωτές, τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους, είναι σημαντικά ζητήματα για τα οποία ακόμα δεν έχουν ληφθεί οι τελικές αποφάσεις. Ενδεχόμενες σημαντικές εξελίξεις στο πεδίο της πολιτικής και των εξωτερικών σχέσεων πιθανώς θα επηρεάσουν επίσης τις οικονομικές προσδοκίες κατά τους επόμενους μήνες.
Ε.Ε – ΕΥΡΩΖΩΝΗ: Αμετάβλητο το οικονομικό κλίμα σε Ευρωζώνη, μικρή άνοδος σε ΕΕ
Ο δείκτης οικονομικού κλίματος τον Μάιο παραμένει στα ίδια επίπεδα στην Ευρωζώνη, στις 112,5 μον. (-0,2), ενώ στην ΕΕ, κερδίζει 0,4 μονάδες (στις 112,8 μον.)1, παραμένοντας σε σε υψηλά επίπεδα. Συγκεκριμένα, στην Ευρωζώνη, η σταθεροποίηση των προσδοκιών είναι το αποτέλεσμα της μείωσης των δεικτών στη Βιομηχανία (-0,5) και τις Υπηρεσίες (-0,4), το οποίο όμως αντισταθμίζεται από την άνοδο σε Κατασκευές (+2,4) και Λιανικό εμπόριο (+1,4). Στην καταναλωτική εμπιστοσύνη καταγράφεται σταθερότητα (-0,1). Σε επίπεδο των μεγαλύτερων χωρών, ο δείκτης επιδεινώνεται στην Ιταλία (-1) και την Ισπανία (-1,2), ενώ βελτιώνεται αντίθετα στην Γερμανία (+0,1), την Ολλανδία (+1,2) και την Γαλλία (-1,8). Σε επίπεδο ΕΕ, καταγράφεται άνοδος στον δείκτη στην Πολωνία (+0,6) και περισσότερο στο Ηνωμένο Βασίλειο (+1,9). Σε τομεακό επίπεδο, οι προσδοκίες ακολουθούν την τάση της Ευρωζώνης στις Κατασκευές, τη Βιομηχανία και το Λιανικό Εμπόριο, αλλά στις Υπηρεσίες και την καταναλωτική εμπιστοσύνη καταγράφεται άνοδος.