
ΙΟΒΕ: Οι αρνητικές προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας εντείνονται
Η νέα επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων, σε συνδυασμό με την κλιμάκωση των ήδη εκτεταμένων περιοριστικών μέτρων, ύστερα από ένα τρίμηνο εφαρμογής τους, θεωρούνται οι βασικές αιτίες της υποχώρησης των προσδοκιών των νοικοκυριών. Η ένταση και η διάρκεια των μέτρων εκτιμάται πως θα αποτελέσουν τους πλέον καθοριστικούς παράγοντες της τάσης του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης στους επόμενους μήνες. Κατόπιν της νέας πτώσης του δείκτη, οι Έλληνες καταναλωτές παραμένουν στην πρώτη θέση στην κατάταξη ως προς τους περισσότερο απαισιόδοξους καταναλωτές στην ΕΕ, με διαφορά από εκείνους στις χώρες που έπονται, σύμφωνα με το Μηνιαίο Δελτίο Ερευνών Οικονομικής Συγκυρίας «Φεβρουάριος 2021» του ΙΟΒΕ. Αναλυτικά:
ΕΛΛΑΔΑ: Μικρή ενίσχυση του δείκτη οικονομικού κλίματος
Ο δείκτης οικονομικού κλίματος ενισχύθηκε ελαφρώς τον Φεβρουάριο και διαμορφώθηκε στις 91,9 μονάδες, έναντι 90,7 μονάδων τον Ιανουάριο. Όσον αφορά τους επιμέρους τομείς της οικονομίας, καταγράφεται βελτίωση των προσδοκιών σε όλους, ηπιότερη στη Βιομηχανία και το Λιανικό Εμπόριο από ό,τι στις Υπηρεσίες και τις Κατασκευές. Όμως, εξασθένισε η καταναλωτική εμπιστοσύνη. Η σχετικά ήπια επιδημιολογική εικόνα αμέσως μετά από την περίοδο των εορτών και η λειτουργία από τα μέσα Ιανουαρίου, έστω υπό περιορισμούς και για μικρό διάστημα, δραστηριοτήτων του λιανικού εμπορίου που ήταν σε αναστολή από τον Νοέμβριο, οδήγησε στη βελτίωση των προσδοκιών σε σημαντικό μέρος της οικονομίας. Στην ίδια κατεύθυνση συνέβαλε και η πρόοδος στη διαθεσιμότητα των εμβολίων και τη διαδικασία του εμβολιασμού. Από την άλλη πλευρά, η επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων από το δεύτερο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου, σε συνδυασμό με τα αυστηρότερα μέτρα που ακολούθησαν, αναζωπύρωσαν εστίες αβεβαιότητας σχετικά με την εξέλιξη και τις επιπτώσεις της πανδημίας στη χώρα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η έρευνα ενσωματώνει μόνο εν μέρει τις επιδράσεις των πρόσφατων περιοριστικών παρεμβάσεων σε Αττική, Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές της Ελλάδας, επομένως αυτές αναμένεται να εκδηλωθούν πληρέστερα τον επόμενο μήνα. Η προοπτική ανοίγματος της αγοράς στο επόμενο χρονικό διάστημα, έστω με αυστηρούς όρους, και ιδίως η πρόοδος στους εμβολιασμούς, αναμένεται να επιδράσουν σταδιακά θετικά στις προσδοκίες. Οι σχετικές εξελίξεις θα είναι κρίσιμες και για τον τομέα του Τουρισμού, καθώς έχει ξεκινήσει η περίοδος όπου συνήθως γίνεται μεγάλο τμήμα των διεθνών κρατήσεων. Σε κάθε περίπτωση, όσον αφορά τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, είναι πρόωρο να γίνει συνολική αποτίμησή τους, καθώς αυτές θα εξαρτηθούν και από κρίσιμες αποφάσεις της οικονομικής πολιτικής στην Ευρώπη και στη χώρα κατά τους επόμενους μήνες.
Αναλυτικότερα:
στη Βιομηχανία, το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση βελτιώθηκε ήπια, οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα αποκλιμακώθηκαν ελαφρώς και οι θετικές προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες μεταβλήθηκαν αισθητά.
στις Κατασκευές, οι αρνητικές προβλέψεις για την παραγωγή αμβλύνθηκαν αισθητά, σε αντίθεση με τις αρνητικές προβλέψεις για την απασχόληση οι οποίες υποχώρησαν εντονότερα.
στο Λιανικό Εμπόριο, οι αρνητικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις μεταβάλλονται αισθητά, όπως και οι αρνητικές προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους, οι οποίες εξασθενούν σημαντικά με το ύψος των αποθεμάτων να διογκώνεται.
στις Υπηρεσίες, οι αρνητικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων αμβλύνθηκαν αισθητά, οι αντίστοιχες για τη ζήτηση βελτιώθηκαν ηπιότερα, ενώ οι αρνητικές προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή της μεταβλήθηκαν ελαφρώς.
στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι αρνητικές προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας εντείνονται, σε αντίθεση με τις αντίστοιχες για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους, ενώ παράλληλα επιδεινώνονται οι εκτιμήσεις για μείζονες αγορές και η πρόθεση για αποταμίευση
Υποχώρηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, λόγω κυρίως της έντονης εξασθένισης της πρόθεσης για μείζονες αγορές
Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε τον Φεβρουάριο και διαμορφώθηκε στις –46,2 (από –43,2) μονάδες, επίπεδο που παραμένει πολύ χαμηλότερο εκείνου πριν ένα χρόνο (-4,8 μονάδες)1. Η νέα επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων, σε συνδυασμό με την κλιμάκωση των ήδη εκτεταμένων περιοριστικών μέτρων, ύστερα από ένα τρίμηνο εφαρμογής τους, θεωρούνται οι βασικές αιτίες της υποχώρησης των προσδοκιών των νοικοκυριών. Η ένταση και η διάρκεια των μέτρων εκτιμάται πως θα αποτελέσουν τους πλέον καθοριστικούς παράγοντες της τάσης του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης στους επόμενους μήνες.
Κατόπιν της νέας πτώσης του δείκτη, οι Έλληνες καταναλωτές παραμένουν στην πρώτη θέση στην κατάταξη ως προς τους περισσότερο απαισιόδοξους καταναλωτές στην ΕΕ, με διαφορά από εκείνους στις χώρες που έπονται. Την Ελλάδα ακολουθούν η Κύπρος και η Βουλγαρία, με -31,8 και -30,9 μονάδες αντίστοιχα. Στην τέταρτη θέση βρίσκονται οι καταναλωτές της Σλοβακίας, με -28,3 μονάδες, ενώ την πεντάδα κλείνει η Πορτογαλία με -28,0 μονάδες. Στις χαμηλότερες θέσεις αυτής της κατάταξης βρέθηκαν εκ νέου η Σουηδία (+4,9) και η Δανία (+2,5), με τις θετικές τιμές των δεικτών τους να συνεπάγονται μικρή αισιοδοξία από τους καταναλωτές αυτών των χωρών. Οι μέσοι ευρωπαϊκοί δείκτες διαμορφώθηκαν στις -15,7 μονάδες στην ΕΕ και στις -14,8 μονάδες στην Ευρωζώνη αντίστοιχα. Ανοδική τάση εμφάνισαν τον Φεβρουάριο 13 χώρες
ΕΕ – ΕΥΡΩΖΩΝΗ: Άνοδος του δείκτη οικονομικού κλίματος
Ο δείκτης οικονομικού κλίματος ενισχύθηκε τόσο στην Ευρωζώνη, όσο και στην ΕΕ, και διαμορφώθηκε στις 93,4 μονάδες στην Ευρωζώνη και στις 93,1 μονάδες στην ΕΕ, από 91,5 και 91,2 μονάδες αντίστοιχα. Η οριακή υποχώρηση των προσδοκιών στο Λιανικό εμπόριο, λόγω της μερικής ή της πλήρους παύσης των δραστηριοτήτων του στην πλειονότητα των χωρών και των περιορισμών στις μετακινήσεις, υπεραντισταθμίστηκε από τη σημαντική ενίσχυση στη Βιομηχανία και την ηπιότερη στις Υπηρεσίες και τις Κατασκευές. Ήπια ανοδικά κινήθηκε και η καταναλωτική εμπιστοσύνη. Πιο συγκεκριμένα, η άνοδος ήταν εντονότερη στη Βιομηχανία (+2,4), ενώ μικρή βελτίωση σημειώθηκε στις Υπηρεσίες (+1,1) και στην καταναλωτική εμπιστοσύνη (+0,8) και οριακή στις Κατασκευές (+0,3). Το Λιανικό εμπόριο κινήθηκε οριακά πτωτικά (-0,5). Όσον αφορά στις μεγαλύτερες οικονομίες, ο δείκτης ενισχύθηκε σημαντικά στην Πολωνία (+4,7), στην Ιταλία (+4,4) και στην Γερμανία (+3,0) και σε μικρότερο βαθμό στην Γαλλία (+0,9), ενώ αντιθέτως, υποχώρησε έντονα στην Ισπανία (-3,2) και ηπιότερα στην Ολλανδία (-1,3).