Ιταλία-«Η ανάπτυξη αποτελεί προτεραιότητα για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους»

• Βαρουφάκης: «H νέα κυβέρνηση πρόκειται να κρατήσει τα δημοσιονομικά σε τάξη»

• Αξιωματούχος της ευρωζώνης: «Το ελληνικό σχέδιο βασίζεται εξ ολοκλήρου στην ΕΚΤ- η ΕΚΤ θα παίξει σκληρά το παιγνίδι»

 Ανακοίνωση εκδόθηκε από το υπουργείο Οικονομικών της Ιταλίας, για τη χθεσινή συνάντηση, στη Ρώμη, του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη με τον Ιταλό ομόλογό του Πιερ Κάρλο Πάντοαν.

«Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε εγκάρδιο κλίμα και διήρκεσε μια περίπου ώρα. Ο υπουργός Γιάνης Βαρουφάκης παρουσίασε τις γενικές γραμμές των πρωτοβουλιών οικονομικής πολιτικής που η ελληνική κυβέρνηση εννοεί να ακολουθήσει» αναφέρει η ανακοίνωση.

Παράλληλα, προσθέτει ότι «ο υπουργός Πιερ Κάρλο Πάντοαν υπογράμμισε ότι πρέπει να δοθεί σαφώς έμφαση στην οικονομική ανάπτυξη σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, και συμπλήρωσε ότι η προσοχή στην ανάπτυξη αποτελεί προτεραιότητα για να εξασφαλισθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και να δημιουργηθεί νέα απασχόληση στην χώρα, συμβάλλοντας στο να ξεπεράσει, ο ελληνικός λαός, την δύσκολη κοινωνική κατάσταση, αποτέλεσμα της κρίσης».

Στην ανακοίνωση του υπουργείου οικονομικών, τέλος, τονίζεται ότι ο υπουργός Πάντοαν αναφέρθηκε και στον κεντρικό ρόλο των ευρωπαϊκών θεσμών, υπογραμμίζοντας ότι «στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλληλεγγύη και αίσθημα ευθύνης είναι συγκεκριμένες αρχές που εφαρμόζονται μαζί. Το Γιουρογκρουπ και το Εκοφιν είναι τα θεσμικά όργανα στα οποία κάθε χώρα μέλος μπορεί να συζητήσει και να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της, έχοντας εμπιστοσύνη ότι θα βρεθούν κοινές λύσεις, προς όφελος όλων».

 
• Βαρουφάκης: «H νέα κυβέρνηση πρόκειται να κρατήσει τα δημοσιονομικά σε τάξη»

Συναντήσεις με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι σήμερα και με τον Γερμανό υπ. Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αύριο θα έχει ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, όπως τόνισε ο ίδιος σε συνομιλίες του με Ιταλούς δημοσιογράφους

Ο κ. Βαρουφάκης πρόσθεσε ότι βρίσκεται στη Ρώμη για να συζητήσει τον οδικό χάρτη, ο οποίος θα οδηγήσει σε οριστική λύση της ελληνικής κρίσης και πως οι αντιδράσεις των συνομιλητών του στο Λονδίνο αλλά και στο Παρίσι ήταν άκρως θετικές και ενθαρρυντικές.

Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε επίσης ότι η νέα κυβέρνηση πρόκειται να κρατήσει τα δημοσιονομικά σε τάξη, ότι το πρόγραμμά της δεν θα είναι απλή φωτοτυπία των προεκλογικών δεσμεύσεων, ενώ σε ό,τι αφορά τις άμεσες στρατηγικές κινήσεις σε σχέση με τη δημόσια οικονομία υπογράμμισε: «Δεν θέλουμε τη δόση των 7,2 δισ. ευρώ αλλά θα ζητήσουμε να μας δοθούν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα ύψους 1,9 δισ. ευρώ».

 
 FT: Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απορρίπτει ένα συστατικό στοιχείο-κλειδί του σχεδίου

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απορρίπτει ένα συστατικό στοιχείο-κλειδί του σχεδίου της νέας κυβέρνησης της Ελλάδας για την αντιμετώπιση της κρίσης, γεγονός το οποίο ενδέχεται να σημάνει πως η Αθήνα δεν θα έχει καμιά πηγή εξωτερικής χρηματοδότησης όταν λήξει το τρέχον πρόγραμμα στήριξης στο τέλος του μήνα, υποστηρίζει δημοσίευμα της εφημερίδαςFinancial Times.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Γιάνης Βαρουφάκης είχε προτείνει να επιτραπεί στην Αθήνα να αυξήσει κατά 10 δισεκ. ευρώ τα βραχυπρόθεσμα έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου που εκδίδει, ως μια «μεταβατική μορφή χρηματοδότησης» για τους επόμενους τρεις μήνες, ώσπου να συμφωνηθεί ένα νέο πρόγραμμα ανάμεσα στη χώρα και τους Ευρωπαίους εταίρους της, αναφέρει το δημοσίευμα.

Όμως η ΕΚΤ εμφανίζεται απρόθυμη να εγκρίνει την έκδοση χρέους και να αυξήσει το όριο των 15 δισ.ευρώ  κατά 10 δισ. ευρώ, όπως ζητεί ο Γ. Βαρουφάκης, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους ενήμερους για τις διαβουλεύσεις. «Το ελληνικό σχέδιο βασίζεται εξ ολοκλήρου στην ΕΚΤ», επισήμανε ένας αξιωματούχος της ευρωζώνης και πρόσθεσε ότι «η ΕΚΤ θα παίξει σκληρά το παιγνίδι».

Σχετικά Άρθρα