Κυβέρνηση σε περιδίνηση

• Γιώργος Προβόπουλος: «Η χώρα δεν έχει μια βασική αναπτυξιακή στρατηγική, στερείται ενός business plan»

 
• Ο Σουλτς διαψεύδει το Μαξίμου

 
• Από τη γενιά των 700 ευρώ… στη γενιά των 100 ευρώ!

 
• ΕΛΣΤΑΤ: Μεγαλύτερο έλλειμμα και μικρότερο πρωτογενές πλεόνασμα για το 2015

 
• Κύματα αγανάκτησης πυροδοτούν οι επιστολές του υπουργού Εργασίας

 
Γιώργος Προβόπουλος: Η χώρα δεν έχει μια βασική αναπτυξιακή στρατηγική, στερείται ενός business plan»

«Καμπανάκι» πως «η χώρα θα πληρώνει για πολλά χρόνια τα capital controls» χτυπά ο Γιώργος Προβόπουλος, πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας και εκπρόσωπος της Eurobank Bulgaria, καθώς, όπως λέει, η χώρα δεν έχει μια βασική αναπτυξιακή στρατηγική, «στερείται ενός business plan». Μιλώντας σε εκδήλωση που προηγήθηκε της επίσημης έναρξης του 17ου συνεδρίου της Prodexpo για την αγορά ακινήτων, ο κ. Προβόπουλος άσκησε δριμεία κριτική στην αύξηση της φορολόγησης, πρακτική που ακολουθήθηκε μετά την εφαρμογή των μνημονίων, ενώ επέρριψε ευθύνες και στην τρόικα, που αποδέχθηκε αυτή την πρακτική, με «αποτέλεσμα να οδηγηθούμε σε υφεσιακές καταστάσεις».

«Όταν η υπερχρέωση οδήγησε την Ελλάδα σε κατάρρευση, οι κυβερνήσεις πέρασαν στην εύκολη λύση της αύξησης των φόρων», είπε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε ο πρώην διοικητής της ΤτΕ, «η δημοσιονομική προσαρμογή θα έπρεπε να είχε γίνει, κυρίως, (κατά τα 2/3), μέσω του ελέγχου των δημοσίων δαπανών και κατά 1/3, μέσω των εσόδων με διεύρυνση της φορολογικής βάσης και όχι αύξησης της φορολογίας».

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στη στενότητα των χρηματοδοτήσεων των τραπεζών και στον τομέα των ακινήτων στα επόμενα χρόνια, λόγω των προβλημάτων που δημιούργησε η κρίση στην οικονομία και το τραπεζικό σύστημα. Σύμφωνα με τον πρώην κεντρικό τραπεζίτη, μία από τις αιτίες της κρίσης ήταν πως οι δημόσιες δαπάνες αυξάνονταν με γρήγορους ρυθμούς και κατά συνέπεια τα έσοδα δεν μπορούσαν να προσαρμοστούν, με αποτέλεσμα τα μεγάλα ελλείμματα.

 
Ο Σουλτς διαψεύδει το Μαξίμου

Άκουσα και εγώ τη φήμη αυτή ως Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και δεν μπορώ να απαντήσω, καθώς εξεπλάγην από τις φήμες πως το ΕΚ θα αναλάβει αυτή την πρωτοβουλία», τόνισε ο Μάρτιν Σουλτς την Πέμπτη, μετά από σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, διαψεύδοντας ουσιαστικά κυβερνητική πηγή, σύμφωνα με την οποία το ΕΚ θα αναλάμβανε πιθανές πρωτοβουλίες για το θέμα του χρέους.

 
Από τη γενιά των 700 ευρώ… στη γενιά των 100 ευρώ! 
Η έκρηξη της ανεργίας και η εργασιακή «ζούγκλα» οδηγούν σε φτωχοποίηση μια ολόκληρη γενιά εργαζομένων, η προοπτική της οποίας συνοψίζεται στο τρίπτυχο: μισή δουλειά, μισός μισθός και σύνταξη 500 ευρώ!

Είναι ενδεικτικό πως στην αγορά εργασίας έχει κάνει την εμφάνισή της η «γενιά των 100 ευρώ» και μάλιστα την ώρα που οι δανειστές απαιτούν και νέα μείωση στον κατώτατο μισθό του ιδιωτικού τομέα.

Πλέον, μπροστά στον εφιάλτη της ανεργίας, όλο και περισσότεροι νέοι αναγκάζονται να απασχολούνται με δουλειές του «ποδαριού» αποδεχόμενοι μισθούς πείνας.

Τα νέα στοιχεία του υπ. Εργασίας δείχνουν ότι σήμερα κάνουν θραύση οι φτωχοί εργαζόμενοι.

 
ΕΛΣΤΑΤ: Μεγαλύτερο έλλειμμα και μικρότερο πρωτογενές πλεόνασμα για το 2015

Στα 13,2 δισ. ευρώ ή στο 7,5% του ΑΕΠ ανήλθε στο τέλος του 2015 το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης από 6,4 δισ. ευρώ στο πλαίσιο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος. Στην 1η κοινοποίηση των στοιχείων (Απρίλιος 2016) το έλλειμμα είχε υπολογιστεί σε 7,2% του ΑΕΠ. Στο τέλος του 2014 το έλλειμμα είχε υπολογιστεί στο 3,6% του ΑΕΠ.

Παράλληλα, το δημόσιο χρέος ανήλθε σε 311,7 δισ. ευρώ ή στο 177,4% του ΑΕΠ.

Όπως επισημαίνεται από την ΕΛΣΤΑΤ, το συγκεκριμένο έλλειμμα δεν αφορά στο πρωτογενές ισοζύγιο που θα παρουσιάσει η χώρα στους θεσμούς βάσει του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, καθώς στο δεύτερο αντιμετωπίζονται διαφορετικά μια σειρά από δαπάνες και έσοδα (έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις, συναλλαγές για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και έσοδα από τις επιστροφές κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης). Το λαλίστατο υπουργείο οικονομικών μέχρι αυτή την ώρα, δεν καταδέχεται να σχολιάσει την εξέλιξη αυτή…

 
Κύματα αγανάκτησης πυροδοτούν οι επιστολές του υπουργού Εργασίας

Κύματα αγανάκτησης και δικαστικών προσφυγών κατά των μειώσεων στις επικουρικές συντάξεις πυροδοτούν οι επιστολές του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου που μαζικά αποστέλλονται τις τελευταίες ημέρες στους συνταξιούχους που υπέστησαν περικοπές έως και κατά 50%.

Όπως αναφέρει η «Καθημερινή», οι επιστολές όχι μόνο δεν εξηγούν τον τρόπο υπολογισμού των περικοπών αλλά σε αρκετές περιπτώσεις περιέχουν διαφορετικά στοιχεία από αυτά που αναγράφονται στα ενημερωτικά σημειώματα των ασφαλιστικών Ταμείων.

Σχετικά Άρθρα