Κύπρος-Αναγόρευση Γιώργου Χρίστου σε Επίτιμο Διδάκτορα

Με απόφαση της Σχολής Θετικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών, της Συγκλήτου και του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Κύπρου θα πραγματοποιηθεί η Τελετή Αναγόρευσης του διακεκριμένου Καθηγητή Χημείας, Γιώργου Χρίστου σε Επίτιμο Διδάκτορα, την Τετάρτη, 4 Μαρτίου 2015, στις 7:00 μ.μ., στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Κύπρου (Καλλιπόλεως 75 Λευκωσία).

Ο  Γιώργος  Χρίστου θεωρείται ένας από τους πρωτοπόρους στην Ανόργανη Χημεία και ιδιαίτερα στα πεδία του μοριακού νανομαγνητισμού, του μαγνητισμού μοναδικού μορίου και των μοριακών νανοεπιστημών γενικότερα. Αξιοσημείωτο είναι ότι έχει «βαφτίσει» «Μαγνήτες Μοναδικού Μορίου» (Single-Molecule Magnets), τα μόρια που συμπεριφέρονται όπως οι κλασσικοί μαγνήτες, ονομασία που έχει επικρατήσει σήμερα στη διεθνή βιβλιογραφία για τη συγκεκριμένη κατηγορία υλικών. Επιπλέον, η ερευνητική του δραστηριότητα εκτείνεται και  σε άλλους τομείς της χημείας, συμπεριλαμβανομένης της βιοανόργανης χημείας, της υπερμοριακής χημείας και της κατάλυσης. Έχει αναπτύξει συνεργασίες με πολλές ερευνητικές ομάδες παγκοσμίως, ενώ η συνεργασία του με ομάδες φυσικών οδήγησε στην ανακάλυψη νέων κβαντικών φαινομένων, σημαντικών για τη βελτίωση των σύγχρονων τεχνολογιών. Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 550 εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά με σύστημα κριτών, και  πρόσφατα συμπεριλήφθηκε από την έκδοση Highly Cited Researchers 2014 (Thompson Reuters) ανάμεσα στο 1% των επιστημόνων με τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως.

Ο Γιώργος Χρίστου έχει λάβει μεγάλο αριθμό βραβείων και τιμητικών διακρίσεων. Ενδεικτικά αναφέρονται τα βραβεία: Camille and Henry Dreyfus Foundation Teacher Scholar award, Corday-Morgan medal of the Royal Society of Chemistry, Dwyer medal of the Australian Chemical Society, κλπ.

Τον τιμώμενο θα παρουσιάσει ο Πρόεδρος του Τμήματος Χημείας, Αναπληρωτής Καθηγητής Αναστάσιος Τασιόπουλος ενώ η ανάγνωση του ψηφίσματος θα γίνει από τον Κοσμήτορα της Σχολής Θετικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών, Καθηγητή Γεώργιο Παπαδόπουλο.  Τελετάρχης θα είναι ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης.

Η εκδήλωση θα είναι ανοικτή για το κοινό.

Σχετικά Άρθρα