
Κύπρος-Η χρήση υγροποιημένου φυσικού αερίου για τις ανάγκες των ορεινών περιοχών
Με τη χρήση του υγροποιημένου φυσικού αερίου για τις ανάγκες των ορεινών περιοχών θα ασχοληθεί η διάλεξη που θα δοθεί την Παρασκευή, 5 Δεκεμβρίου 2014. στις 19:30 στην Αίθουσα πολλαπλής χρήσης στην Κυπερούντα.
Η διάλεξη πραγματοποιείται στο πλαίσιο των Διαλέξεων του Ελεύθερου Πανεπιστημίου Τροόδους που διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Κύπρου σε συνεργασία με τις κοινότητες Αγρού, Ευρύχου, Κυπερούντας, Κακοπετριάς, Πελενδρίου και Άγιου Ιωάννη Πιτσιλιάς. Εισηγητής της διάλεξης, θα είναι ο Δρ Αλέξανδρος Αρσάλης, Επισκέπτης Ερευνητής στο Τμήμα Μηχανικών Μηχανολογίας και Κατασκευαστικής του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Στη διάλεξη θα γίνει παρουσίαση των πιθανών δυνατοτήτων χρήσης του υγροποιημένου φυσικού αερίου για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των ορεινών περιοχών. Το υγροποιημένο φυσικό αέριο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμη ύλη σε μικρές αποκεντρωμένες μονάδες συμπαραγωγής θέρμανσης, ψύξης και ηλεκτρισμού.
Ο Δρ Αρσάλης σημειώνει ότι αυτή η επιλογή είναι αποτελεσματικότερη από την παρούσα συμβατική παραγωγή και παροχή ηλεκτρισμού από κεντρικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, οι οποίες βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση από κάποιες περιοχές, όπως τα χωριά του Τροόδους. Σύμφωνα με τον εισηγητή, με τη χρήση υγροποιημένου φυσικού αερίου, οι απώλειες μεταφοράς και διανομής ηλεκτρισμού, που μπορεί να φτάσουν μέχρι 10%, εξαλείφονται.
Επιπρόσθετα σημειώνει ότι επιτυγχάνεται η επανάκτηση της αποβαλλόμενης θερμότητας από τη μονάδα παραγωγής ηλεκτρισμού, για σκοπούς θέρμανσης ή/και ψύξης σε συνδυασμένο δίκτυο τηλεθέρμανσης/ τηλεψύξης. Με αυτό τον τρόπο αυξάνεται η απόδοση του συστήματος και συνεπώς μειώνεται το κόστος παραγωγής λόγω της μείωσης του καυσίμου.
Στη διάλεξη θα παρουσιαστούν διάφορες επιλογές μικρών μονάδων παραγωγής με έμφαση στα συστήματα συμπαραγωγής με αεριοστρόβιλο και ενσωμάτωση σε αυτό μονάδας ψυκτικής απορρόφησης και εναλλακτών θερμότητας. Θα γίνει επίσης περιγραφή του τρόπου λειτουργίας με τις σχετικές παραδοχές και ανάλυση διαφόρων υπολογισμών που αποδεικνύουν τα πλεονεκτήματα του προτεινόμενου συστήματος σε σχέση με συμβατικά συστήματα.
Η διάλεξη θα ολοκληρωθεί με προτάσεις για διάφορες άλλες ενδιαφέρουσες επιλογές σε σχέση με την αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας, όπως η ενσωμάτωση φωτοβολταϊκών πλαισίων στο προαναφερθέν σύστημα και η χρήση ηλιοσυλλεκτών υψηλής απόδοση για παραγωγή θέρμανσης και κλιματισμού σε κτίρια.
INFO
Η διάλεξη είναι ανοικτή για το κοινό.
Πληροφορίες στο τηλ.22894305 και στο Ηλ. Ταχ.: events@ucy.ac.cy
Για το πρόγραμμα του 2ου κύκλου επισκεφτείτε την ιστοσελίδα http://ucy.ac.cy/pr/el/free-universities
Χορηγός Επικοινωνίας: Εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος»