Μagic Key: μεταμορφώνει την γεύση του!

Όλγα Καλτσά, Στυλιανή Πρωτονοταρίου, Κλεοπάτρα Τσατσαράγκου

 

Από :myway team

 

H αναβάθμιση

 

Mας εκπαιδεύουν προσέχοντας τις λεπτομέρειες-ένα συνηθισμένο dressing πάνω απο τη σαλάτα, μία κίνηση απλή,συνοδευτική μιας καθημερινής συνήθειας, αλλά τόσο προσεγμένη απο την ομάδα των φοιτητών, που αναβαθμίζετε σε οπλοστάσιο θρεπτικών συστατικών που αθροίζονται για την καλή υγεία και το κυριότερο όλα με ελληνικά προιόντα 100 % και βιολογικό ελαιόλαδο !

 

“Στην διατροφική συνείδηση μπορεί να έχει περάσει ως ένα “κακό” προιόν το συνοδευτικό αλλά στην συγκεκριμένη κατηγορία υπάρχει πολύ περισσσότερη δουλειά όπως μας εξηγεί η καΤσατσαράγκου σε σύντομη συζήτηση που είχε με την mywaypress.gr, γιατί αναπτύσσονται τα τελευταία χρόνια, με ταυτόχρονο ερευνητικό ενδιαφέρον απο την Βιομηχανία Τροφίμων ”

 

Μαγική φόρμουλα-μαγικό καπάκι

Το προϊόν ονομάζεται Magic key (Magiki-μαγική φόρμουλα), και ανήκει στην κατηγορία των επικαλύψεων σαλάτας-dressing, λόγω των ευεργετικών αποτελεσμάτων του στην υγεία των καταναλωτών, αλλά και χάρη στο καινοτόμο – μαγικό καπάκι του, που επιτρέπει στον καταναλωτή να μεταμορφώνει την γεύση του προϊόντος ανάλογα με την διάθεσή του καθώς και με το μενού που θέλει να ετοιμάσει.

 

Για την παραγωγή του χρησιμοποιήθηκαν συστατικά με υψηλή προστιθέμενη αξία, όπως κόμμι τριγωνέλλας (fenugreek gum), ανθεκτικό άμυλο, πρωτεΐνη ορού γάλακτος και εξαιρετικά παρθένο βιολογικό ελαιόλαδο ένα αναμφισβήτητης αξίας ελληνικό προϊόν, αντί για άλλα φυτικά έλαια.

 

Πιο συγκεκριμένα, η πρωτεΐνη ορού γάλακτος χρησιμοποιήθηκε ως γαλακτωματοποιητής έτσι ώστε να αντικατασταθεί πλήρως η χρήση αυγού και επομένως να δημιουργηθεί ένα προϊόν ελεύθερο χοληστερόλης.

 

Επιπλέον, ως σταθεροποιητής του προϊόντος χρησιμοποιήθηκε το κόμμι τριγωνέλλας (Trigonella foenum graecum), του οποίου οι ευεργετικές ιδιότητες αποδεδειγμένα είναι η μείωση χοληστερόλης και ο χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης.

 

Το κόμμι και οι σπόροι τριγωνέλλας είναι βάση για την παραγωγή προϊόντων με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, με την κατάλληλη αναλογία στο προϊόν σε ποσότητα σκόνης σπόρων και κόμμεος.

 

Αναφορικά με την παραγωγική διαδικασία, επιλέχθηκε με επιτυχία η χρήση υπερήχων για τη γαλακτωματοποίηση, μέθοδος η οποία χαρακτηρίζεται από υψηλή απόδοση, χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας και μικρότερο χρόνο κατεργασίας συγκρινόμενη με τις συμβατικές μεθόδους γαλακτωματοποίησης.

 

Το τελικό προϊόν συσκευάζεται σε δοχεία ανακυκλωμένου γυαλιού με καπάκι το οποίο χωρίζεται σε 3 μέρη, περιέχοντας διαφορετικά καρυκεύματα, επιτρέποντας έτσι στους καταναλωτές -χρησιμοποιώντας τον χρηστικό σχεδιασμό του- να επιλέγουν όποιο καρύκευμα επιθυμούν για τη γεύση, που ταιριάζει καλύτερα στο φαγητό τους.

 

Σκοπός της ομάδας ήταν η μελέτη, ανάπτυξη και προσφορά στο ευρύ κοινό ενός προϊόντος, που εκτός από την καλή του γεύση, περικλείει πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, χωρίς να επιβαρύνει την υγεία του καταναλωτή με πρόσθετα λιπαρά και αυξημένη πρόσληψη θερμίδων.

 

Η ομάδα

Η ομάδα που εργάστηκε σε όλα τα στάδια παραγωγής και προώθησης του προϊόντος αποτελείται από 3 άτομα, υποψήφιους διδάκτορες του τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας τροφίμων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και συγκεκριμένα του Εργαστηρίου Μηχανικής Τροφίμων, τους Όλγα Καλτσά, Στυλιανή Πρωτονοταρίου και Κλεοπάτρα Τσατσαράγκου, με επιβλέποντες την Επίκουρη Καθηγήτρια Ιωάννα Μαντάλα και τον Καθηγητή Σταυριανό Γιαννιώτη. Όλα τα μέλη της ομάδας συνεργάστηκαν άψογα, με τελικό στόχο την παρασκευή ενός επιτυχημένου προϊόντος.

 

“Η ιδέα,συνεχίζει η καΤσατσαράγκου,πρoέκυψε απο την ομάδα και απο τα συνολικά ενδιαφέροντα του εργαστηρίου που ασχολείται με το πεδίο τών γαλακτωμάτων.

 

Οι καθηγητές μας βοήθησαν με τις γνώσεις τους διορθώνοντας τα λάθη μας, ήταν μαζί μας σε όλη την απο κοινού προσπάθεια μας.

 

Η εμπειρία

Ως φοιτητές αποκομίσαμε μια καλή εμπειρία γιατί το φτάσαμε μέχρι το τέλος, είδαμε ότι μπορεί να έχει μια αναγνώριση σαν προιόν, και ότι είμαστε σε ένα καλό επίπεδο σαν πανεπιστήμιο και σαν εργαστήριο,επιβεβαιώσαμε την καλή εικόνα που υπάρχει συνολικά για τον χώρο μας, το οποίο διακρίνεται ούτως η άλλος για το υψηλό επίπεδο σπουδών του”.

 

Στην αγορά μπορεί να βγεί στην τιμή τών 2,5€ σε συσκευασία των 300-400 γραμμαρίων, σε όλα τα ψυγεία τών σουπερ μαρκετ και mini market στήν Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.

 

Κάνουμε ότι καλύτερο

“Έχουμε μάθει να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε εδώ πέρα, και παρόλο που δέν μάς το αναγνωρίζουν, όταν πάμε έξω διαπρέπουμε” μας δηλώνει με υπερηφάνια.

 

Με χαρά μάς τονίζει την αφάνταστη συνεργασία με όλο το team του ΣΕΒΤ καθώς και την πολύπλευρα σημαντική πρωτοβουλία και το επίπεδο διοργάνωσης του.
Παράλληλα ήταν και μία ευκαιρία να φανεί οτι και το Πανεπιστήμιο δεν κάνει έρευνα για την έρευνα, οτι μπορεί να παράξει και τελικά προιόντα, γιατί έχουμε κατηγορηθεί πολλές φορές οτι δεν μπορεί να παράξει έργο”.

 

Σχετικά Άρθρα