Νέες αυξήσεις για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων λόγω ΕΝΦΙΑ

Την συνήθη τακτική, της φοροεπιδρομής επί της ακίνητης περιουσίας, με αναπροσαρμογές στον ΕΝΦΙΑ που επιφέρουν νέες αυξήσεις που θα επιβαρύνουν χιλιάδες ιδιοκτήτες, επιβεβαιώνει η αποκάλυψη του  Επιχειρησιακού Σχεδίου Δράσης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) για το έτος 2016, το οποίο ανακοινώθηκε την Πέμπτη το απόγευμα.

 
Ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ θα επιβάλλεται από φέτος σε περισσότερους ιδιοκτήτες ακινήτων καθώς θα μειωθεί το αφορολόγητο όριο των 300.000 ευρώ, ενώ ταυτόχρονα θα αυξηθεί περαιτέρω για όσους ήδη επιβαρύνονται από αυτόν, με στόχο την είσπραξη  €2,8-2,9 ευρώ, από €2,65 δισ. ευρώ που ανέρχονται σήμερα, δηλαδή 200 – 300 εκ. ευρώ περισσότερα.

Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδιάζονται ήδη δομικές τροποποιήσεις στην αρχιτεκτονική του ΕΝΦΙΑ, όπως αυξήσεις στους συντελεστές υπολογισμού του κύριου ΕΝΦΙΑ, μείωση του αφορολογήτου ορίου του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ από τις 300.000 ευρώ στις 150.000-200.000 ευρώ, αυξήσεις στους συντελεστές υπολογισμού του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ.

Επίσης προωθούνται συμπληρωματικά σχέδια που προβλέπουν την επαναφορά του φόρου υπεραξίας ακινήτων από 1/1/2017, περικοπές στα αφορολόγητα όρια και αυξήσεις στους φορολογικούς συντελεστές για κληρονομιές, δωρεές και γονικές παροχές ακινήτων.

Σχετικά Άρθρα