Οι εταιρείες που αγνοούν τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής χάνουν αγοραία αξία

Μια πρώτη στο είδος της μελέτη έδειξε ότι οι εταιρείες που ανταποκρίνονται προληπτικά στον κλιματικό κίνδυνο ανταμείβονται από την αγορά. Όσοι δεν το κάνουν, τιμωρούνται.

 
Η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και η προετοιμασία για την πράσινη μετάβαση συνεπάγεται σημαντικό κόστος για τις επιχειρήσεις – αλλά είναι πιθανό να είναι μια καλή επένδυση, σύμφωνα με νέα μελέτη. Η ανάλυση, μία από τις πρώτες που ποσοτικοποιεί τον τρόπο με τον οποίο τιμολογείται ο κλιματικός κίνδυνος στις χρηματοπιστωτικές αγορές, υποδηλώνει ότι οι εταιρείες που αποτυγχάνουν να ανταποκριθούν με προληπτικό τρόπο στις κλιματικές απειλές χάνουν αγοραία αξία.

Στο παρελθόν υπήρξε σχετικά μικρή έρευνα σχετικά με θέματα χρηματοδότησης για το κλίμα. Οι ερευνητές δεν διαθέτουν καλές μεθόδους για τη μέτρηση της έκθεσης σε κλιματικούς κινδύνους, τουλάχιστον για τα περιουσιακά στοιχεία μετοχών (σε αντίθεση με τα ακίνητα όπου οι προβλέψεις για τον κίνδυνο πλημμύρας, την άνοδο της στάθμης της θάλασσας και ούτω καθεξής χρησιμεύουν ως σαφείς δείκτες του κλιματικού κινδύνου).

Το νέο έγγραφο καλύπτει το κενό με τη βοήθεια κλήσεων κερδών, τις οποίες οι εταιρείες συνήθως πραγματοποιούν μία φορά το τρίμηνο για να ενημερώσουν τους επενδυτές, τους δημοσιογράφους και άλλους σχετικά με την οικονομική τους κατάσταση. Επειδή οι εταιρείες έχουν μόνο χρόνο να μεταφέρουν τις πιο σημαντικές πληροφορίες σε αυτές τις σύντομες κλήσεις, οτιδήποτε λένε για το πώς αντιλαμβάνονται τον κλιματικό κίνδυνο και τι κάνουν ως απάντηση είναι πιθανό να είναι εξαιρετικά σχετικό. Οι κλήσεις πραγματοποιούνται επίσης σε τακτική βάση, αποδίδοντας μια μέτρηση σχεδόν σε πραγματικό χρόνο του τρόπου με τον οποίο αλλάζει και εξελίσσεται ο κλιματικός κίνδυνος.

Οι ερευνητές ανέλυσαν μεταγραφές κλήσεων κερδών που πραγματοποίησαν 4.719 αμερικανικές επιχειρήσεις μεταξύ 2002 και 2018. Ανέπτυξαν ένα λεξικό 37 λέξεων και 1.649 συνδυασμών δύο λέξεων (ή «δίγραμμα») που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, όπως ο «ζεστός χειμώνας», και μέτρησαν τη συχνότητα αυτών των όρων στις μεταγραφές.

Χρησιμοποίησαν αυτή την ανάλυση για να ποσοτικοποιήσουν τρεις τύπους κινδύνων κλιματικής αλλαγής που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες: οξείς φυσικοί κίνδυνοι από τις καιρικές επιπτώσεις όπως οι τυφώνες και οι πυρκαγιές. χρόνιους φυσικούς κινδύνους, όπως παρατεταμένη ξηρασία ή ασυνήθιστα ζεστό καλοκαίρι· και τους κινδύνους μετάβασης από τους κανονισμούς για το κλίμα, τη στροφή της βιομηχανίας προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ούτω καθεξής.

Ανέλυσαν επίσης τα ρήματα που χρησιμοποιούνται στις συζητήσεις για τον κλιματικό κίνδυνο για να εκτιμήσουν εάν η εταιρεία λαμβάνει ή όχι προληπτική απάντηση σε αυτούς τους κινδύνους.

Συνδυάζοντας αυτή την ανάλυση κειμένου με οικονομικά δεδομένα και δεδομένα διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας από κάθε εταιρεία, οι ερευνητές ήταν σε θέση να προσδιορίσουν πώς οι κλιματικοί κίνδυνοι – και η απάντηση μιας εταιρείας σε αυτούς – διαμορφώνουν την αγοραία αξία.

Η αγορά ανταμείβει τις εταιρείες που υιοθετούν μια προληπτική προσέγγιση για την αντιμετώπιση των κλιματικών κινδύνων, αναφέρουν οι ερευνητές στο The Review of Financial Studies.

Οι εταιρείες που αντιμετωπίζουν υψηλούς κινδύνους μετάβασης τείνουν να αποτιμώνται λιγότερο από τους επενδυτές. «Αυτή η σχέση έχει γίνει σημαντική μόνο από το 2010, πιθανώς λόγω της αυξανόμενης συνολικής προσοχής των επενδυτών στον κλιματικό κίνδυνο, καθώς και των πρωτοβουλιών και κανονισμών που σχετίζονται με το κλίμα που εφαρμόζονται περίπου αυτή την περίοδο», γράφουν οι ερευνητές.

Αλλά ο τρόπος με τον οποίο μια εταιρεία ανταποκρίνεται στην απειλή της κλιματικής αλλαγής κάνει μεγάλη διαφορά. Όσοι υιοθετούν προληπτική στάση ως απάντηση στον κίνδυνο μετάβασης, όπως με την αύξηση των βιώσιμων επενδύσεων και των πράσινων τεχνολογιών, δεν αντιμετωπίζουν απώλεια αξίας. Με άλλα λόγια, οι εταιρείες που λαμβάνουν συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση του κλιματικού κινδύνου ανταμείβονται από την αγορά· Όσοι δεν το κάνουν τιμωρούνται.

Οι προληπτικές επιχειρήσεις τείνουν να αυξάνουν τις βιώσιμες επενδύσεις και να διατηρούν τις δαπάνες για έρευνα καθώς αυξάνονται οι κίνδυνοι μετάβασης, καταθέτοντας περισσότερες πράσινες πατέντες τα επόμενα χρόνια, διαπίστωσαν οι ερευνητές. Αντίθετα, οι παθητικές επιχειρήσεις περικόπτουν θέσεις εργασίας και προϋπολογισμούς Ε&Α όταν εκτίθενται σε κλιματικό κίνδυνο.

Επιπλέον, οι επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν υψηλότερους κινδύνους μετάβασης και υιοθετούν μια μη προληπτική στάση τείνουν να έχουν υψηλότερες επακόλουθες εκπομπές άνθρακα, ενώ εκείνες που έχουν προληπτική απάντηση σε αυτούς τους κινδύνους δεν το κάνουν. Έτσι, η προληπτική ανταπόκριση που ανταμείβεται από την αγορά είναι ουσιαστικά καλύτερη και για το κλίμα.

Πηγή: Li Q. et al. «Εταιρικός Κλιματικός Κίνδυνος: Μετρήσεις και Απαντήσεις». Η Επισκόπηση των Οικονομικών Μελετών 2024.

Πηγή: anthropocenemagazine.org

Σχετικά Άρθρα