
Οι λύσεις βάσει σχεδίου μπορούν να γίνουν καταλύτης συλλογικής προόδου
Η πρόσφατη έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος επικεντρώνει στους κινδύνους της ελληνικής οικονομίας επισημαίνοντας τα κύρια μέτωπα σε: Δίδυμα ελλείμματα, κόστος δανεισμού, διόγκωση χρέους, ανεργία, επενδυτικό κενό, χαμηλή ανταγωνιστικότητα, αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων
Η έκθεση υπογραμμίζει και το αυτονόητο: «Η προσπάθεια για μετασχηματισμό της οικονομίας προς ένα εξωστρεφές, βιώσιμο και χωρίς αποκλεισμούς αναπτυξιακό πρότυπο προϋποθέτει τη χρηματοδοτική στήριξη των επιχειρήσεων από ένα ισχυρό τραπεζικό σύστημα»
Η πολιτικές αντιμετώπισης των χρόνιων νοσημάτων της οικονομίας, δεν αντιμετώπισαν με βάση ένα ολοκληρωμένο, ολικό, διπλό στρατηγικό εθνικό σχέδιο και την επίλυση των ασθενειών και την ανάταξή της. Αναλώθηκε σε διαχείριση και ωραιοποίηση, αποδέχθηκε αυστηρές πολιτικές νουθεσίας, παγιδεύτηκε σε κομματικά συμφέροντα και διευθετήσεις, εγκλωβίσθηκε σε ψευδαισθήσεις. Υιοθέτησε ασμένως εύκολες λύσεις θυσιάζοντας μακροπρόθεσμα οφέλη.
Ο μεγαλύτερος όλων των κινδύνων εξακολουθεί και παραμένει το χρέος-δημόσιο και ιδιωτικό.
Το χρέος επιβραδύνει την οικονομία, στερεί ρευστότητα από τον ιδιωτικό τομέα, επιβαρύνει την ελληνική οικογένεια με άμεσο και έμμεσο τρόπο
Η απλουστευμένη πολιτική διαχείριση με συμβατικές πολιτικές και η (σκόπιμη;) αδράνεια του τραπεζικού συστήματος απεδείχθη αντιπαραγωγική.
Οι κίνδυνοι που σωρεύει το χρέος είναι πολλαπλασιαστικοί για μια αδύναμη οικονομία με την γνωστή προβληματική διάρθρωσή της.
Είναι ζωτικής σημασίας η καθαρή επίλυση του χρέους για την βιώσιμη επιβίωση της χώρας.
Η κοινωνία αναμένει χρόνια τώρα την επίλυση αυτού του καυτού προβλήματος , την οριστική δρομολόγηση επιπλέον καθοριστικών προβλημάτων για να πεισθεί πρακτικά ότι υπάρχει μια ρεαλιστική προοπτική, και όχι κούφια λόγια, μελλοντικούς στόχους, ανέφικτες επιθυμίες και απλές περιγραφικές διαπιστώσεις.
Η επίλυση του χρέους και των χρόνιων νοσημάτων και η ταυτόχρονη προετοιμασία ανάταξης μπορεί να μετρηθεί και να αξιολογηθεί από την κοινωνία και την οικονομία, άμεσα. Οι λύσεις βάσει σχεδίου μπορούν να γίνουν καταλύτης συλλογικής προόδου.
Π. Τσακιρίδης
my way press.gr