Οι προοπτικές για την οικονομία της Γερμανίας είναι αβέβαιες

Σύμφωνα με την προσωρινή μέτρηση της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Αρχής της Γερμανίας (Destatis), το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,1% σε τριμηνιαία βάση το δεύτερο τρίμηνο του 2019 έναντι ανόδου 0,4% που είχε καταγράψει στο πρώτο τρίμηνο . Οι προοπτικές για την οικονομία της Γερμανίας είναι αβέβαιες, καθώς οι δείκτες οικονομικής και καταναλωτικής εμπιστοσύνης εξασθενούν, με αποτέλεσμα πολλοί οικονομολόγοι να μην αποκλείουν να καταγράψει ένα επιπλέον τρίμηνο συρρίκνωσης, γεγονός που θα επιτρέπει να ομιλούμε για είσοδο της οικονομίας σε τεχνητή ύφεση. Το αρνητικό κλίμα για την οικονομία της Γερμανίας επιβεβαιώνει και η μέτρηση του δείκτη επιχειρηματικού κλίματος του Ifo τον Αύγουστο, καθώς ο δείκτης υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά ετών, επιβεβαιώνοντας σε ένα βαθμό την άποψη, ότι οι κλιμακούμενες εμπορικές διαμάχες ωθούν τη γερμανική οικονομία προς την ύφεση.

Οι λεπτομέρειες των αναπτυξιακών συνιστωσών φανερώνουν, ότι η συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στην αδυναμία των εξαγωγών. Οι εξαγωγές μειώθηκαν περισσότερο από τις εισαγωγές κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2019, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα οι καθαρές εξαγωγές να αφαιρέσουν 0,5 ποσοστιαίες μονάδες από τη συνολική οικονομική δραστηριότητα. Ειδικότερα, οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά -0,8% το δεύτερο τρίμηνο του 2019 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, ήτοι η ισχυρότερη μείωση των τελευταίων έξι ετών. Ωστόσο, οι δαπάνες των νοικοκυριών, οι κρατικές δαπάνες και οι επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα σε μηχανήματα και εξοπλισμό αυξήθηκαν, αλλά δεν ήταν αρκετά ισχυρές για να αντισταθμίσουν την πτώση των καθαρών εξαγωγών.

Ενδεχομένως, η βελτίωση του εμπορικού κλίματος διεθνώς θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας προς το τέλος του έτους. Τα δημοσιονομικά κίνητρα θα μπορούσαν να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη και να βελτιώσουν την οικονομική ανάπτυξη στα επόμενα χρόνια. Η κυβέρνηση της Γερμανίας εκτιμά ότι η μεταβολή του ΑΕΠ θα είναι της τάξης του 0,5% το 2019, έναντι 1,5% που είχε καταγράψει το 2018.

Ωστόσο, δεν αποκλείεται να υπάρξουν περισσότερα δημοσιονομικά κίνητρα που να συνδέονται με μια ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων προστασίας του περιβάλλοντος. Αυτά τα μέτρα θα μπορούσαν να ληφθούν μέσω ενός προγράμματος δανεισμού. Σημειώνεται, ότι παρά τη μη ικανοποιητική επίδοση της οικονομίας κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, το δημόσιο κατόρθωσε από στην ίδια χρονική περίοδο να καταγράψει πλεόνασμα στον προϋπολογισμό ύψους €45,3 δισ. ήτοι 2,7% του ΑΕΠ. Ενδεχομένως, πλησιάζει η στιγμή που η κυβέρνηση της Γερμανίας να οδηγηθεί σε αλλαγή της δημοσιονομικής της πολιτικής.

Πηγή: Εβδομαδιαίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων της Διευθύνσεως Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank.

Σχετικά Άρθρα