Οι 50 σημαντικότεροι λιανοπωλητές στο Ηνωμένο Βασίλειο

Σύμφωνα με το εξειδικευμένο περιοδικό για το χώρο του λιανικού εμπορίου, Retail Week, σημαντικές αλλαγές έχουν επέλθει στο χώρο του λιανικού εμπορίου για το οικονομικό έτος 2014/2015, όσον αφορά την κατηγοριοποίηση των εταιρειών βάσει του κύκλου εργασιών τους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κατάλογο των 50 σημαντικότερων λιανοπωλητών στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι τέσσερις μεγάλες αλυσίδες Super- Market (Tesco, Sainsbury’s, Asda, Morrisons) παραμένουν χωρίς μεταβολή στις 4 πρώτες θέσεις, ακολουθούμενες από τη John Lewis Parntership (John Lewis (πολυκαταστήματα) & Waitrose (super-market)) η οποία ξεπέρασε σε ύψος πωλήσεων τη Marks & Spencer. Τη δεκάδα συμπληρώνουν το Cooperative Group (super-market), η AllianceBoots (φαρμακεία), η Dixons Carphone (καταστήματα ηλεκτρονικών & τηλεπικοινωνιακών ειδών) και η Aldi (super-market).

Νέες είσοδοι στην πρώτη δεκάδα είναι η εκπτωτική αλυσίδα Aldi, η οποία έχει σημειώσει τα τελευταία χρόνια μετεωρική άνοδο, λόγω της στροφής των καταναλωτών σε εκπτωτικές αλυσίδες και η Dixons Carphone, η οποία προήλθε από τη συγχώνευση Dixons και Carphone Warehouse.

Ως αποτέλεσμα, η Kingfisher (προϊόντα βελτίωσης σπιτιού) και η Home Retail Group (προϊόντα σπιτιού και ηλεκτρονικά είδη Argos & Habitat) βρέθηκαν εκτός πρώτης δεκάδας. Η Home Retail Group βρίσκεται σε φάση αναδιάρθρωσης με την πώληση της αλυσίδας DIY Homebase και την επικείμενη εξαγορά της εντός του έτους από τη Sainsbury’s.

Οι έμποροι λιανικής πώλησης που έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο σε σχέση με πέρυσι είναι κυρίως ταχέως αναπτυσσόμενες εκπτωτικές αλυσίδες (variety stores) όπως η Β&Μ, η Home Bargains και η Poundland.

O κατάλογος όπως διαμορφώνεται για το οικονομικό έτος 2014/5 έχει ως εξής:

ΠΙΝΑΚΑΣ 1

 ΠΙΝΑΚΑΣ 2

Πηγή: Πρεσβεία της Ελλάδος στο Λονδίνο-Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων

Σχετικά Άρθρα