Στόχος η διεθνής πρωτοκαθεδρία για το Εθνικό Ταμείο Μεταρρυθμίσεων της Σαουδικής Αραβίας

Βαρυσήμαντη συνέντευξη του Πρώτου Διαδόχου του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, Δεύτερου Αντιπροέδρου της Σαουδαραβικής Κυβέρνησης και Υπουργού Εθνικής Αμυνας Deputy Crown Prince Muhammad Bin Salman, στο τηλεοπτικό κανάλι Bloomberg

 
Βαρυσήμαντη συνέντευξη την οποία παραχώρησε πρόσφατα στον αρχισυντάκτη ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Bloomberg και σε ομάδα έγκριτων δημοσιογράφων του ίδιου σταθμού ο πρώτος διάδοχος της χώρας, δεύτερος αντιπρόεδρος της Σαουδαραβικής κυβέρνησης και Υπουργός Εθνικής Αμυνας, Deputy Crown Prince Muhammad Bin Salman, αναδημοσιεύεται στον σημερινό ημερήσιο αγγλόφωνο έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.

Η αναλυτική συνέντευξη και συζήτηση του Σαουδάραβα υψηλού κυβερνητικού αξιωματούχου με την ομάδα των δημοσιογράφων κάλυψε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, ενώ ιδιαίτερη αναφορά στις βασικές επιλογές της ηγεσίας της χώρας και των πολιτικών που θα εφαρμοσθούν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα έγινε σε θέματα, όπως το μέλλον της εταιρείας “Saudi Aramco”, η εφαρμογή και επέκταση του “Εθνικού Προγράμματος Μεταρρυθμίσεων – National Transformation Program”, το ενεργειακό πρόβλημα και η πολιτική που θα ακολουθήσει η χώρα με δεδομένη τη πτώση της τιμής του αργού πετρελαίου διεθνώς καθώς και τις προοπτικές, βελτίωση και ενίσχυση των Αμερικανό-Σαουδαραβικών σχέσεων.

1.Αναφορικά με την έναρξη εφαρμογής του Εθνικού Προγράμματος Μεταρρυθμίσεων, θα αποτελείται σύμφωνα με τον Σαουδάραβα αξιωματούχο από μία σειρά προγραμμάτων τα οποία αποσκοπούν στην ριζική αναδιάρθρωση και μετασχηματισμό της εγχώριας οικονομίας, την απεξάρτησή της από την παραγωγή και εξαγωγές πετρελαίου και ταυτόχρονα την διαφοροποίηση πηγών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού. Ενα από αυτά τα προγράμματα αφορά τη λειτουργία του “Εθνικού Ταμείου Επενδύσεων – Public Investment Fund”. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι η συνεχής διεύρυνση του εν λόγω ταμείου, μέσω της αναδιάρθρωσης των προγραμμάτων που βρίσκονται υπό την εποπτεία του Εθνικού Ταμείου καθώς και του μετασχηματισμού των επιχειρήσεων και των κεφαλαίων τους τα οποία διαχειρίζεται.

Πεποίθηση της κυβέρνησης είναι ότι μέσω της εισαγωγής νέων κεφαλαίων στο Εθνικό Ταμείο, όπως για παράδειγμα τα κεφάλαια της “Saudi Aramco” και τα κεφάλαια για τον στεγαστικό τομέα, θα αυξηθούν σημαντικά τα κέρδη του γεγονός το οποίο συμβάλλει και στην ταχύτερη υλοποίηση του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων.

 
2.Ιδιωτικοποίηση της “Saudi Aramco” και ένταξή της στο Εθνικό Ταμείο Μεταρρυθμίσεων      

Εντός του 2017 η Σαουδαραβική κυβέρνηση ευελπιστεί να έχει ολοκληρώσει την διαδικασία ιδιωτικοποίησης της εταιρείας και πώλησης της πλειοψηφίας των μετοχών της. Τα ωφέλη για την Σαουδαραβική οικονομία αναμένεται να είναι σημαντικά. Ο βασικός στόχος είναι να εξασφαλισθεί η διαφοροποίηση των εσόδων του προϋπολογισμού ενώ με την εισαγωγή των μετοχών της εταιρείας το Εθνικό Ταμείο Μεταρρυθμίσεων θα είναι το μεγαλύτερο στο κόσμο. Η μητρική εταιρεία θα προσφερθεί σε αλλοδαπούς ιδιώτες επενδυτές καθώς και ένα μεγάλο ποσοστό των θυγατρικών της εταιρειών. Συγχρόνως θα ανακοινωθεί και η νέα στρατηγική της επιχείρησης και θα μετασχηματισθεί απο επιχείρηση πετρελαίου και φυσικού αερίου σε καθαρά ενεργειακή – βιομηχανική μονάδα.

 
3.Στις προτεραιότητες της Σαουδαραβικής κυβέρνησης είναι ο προγραμματισμός και η κατασκευή νέων ενεργειακών έργων, όπως η κατασκευή και λειτουργία του πρώτου σταθμού παραγωγής και εκμετάλλευσης ηλιακής ενέργειας στη χώρα. Η “Saudi Aramco” συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις ανά το κόσμο και έχει την δυνατότητα ελέγχου της παραγόμενης ενέργειας. Συγχρόνως ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπάρχει για την ανάπτυξη του τομέα των πετροχημικών που βασίζεται στο πετρέλαιο και στα παράγωγά του καθώς και στην κατασκευή άλλων βιομηχανικών μονάδων, όπως για παράδειγμα στον κατασκευαστικό τομέα. Μέσω αυτών των πρωτοβουλιών θα επιτευχθεί ο μετασχηματισμός της επιχείρησης σε ενεργειακή –  βιομηχανική μονάδα.

Οσον αφορά την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας και την πώληση μέρους των μετοχών της αναμένεται ότι τα έσοδα που θα εισρεύσουν στο Εθνικό Ταμείο Μεταρρυθμίσεων θα φθάσουν ή και θα ξεπεράσουν τα 2 τρις δολάρια ενώ το ποσοστό της εταιρείας το οποίο αρχικά θα διατεθεί για πώληση δεν θα ξεπερνά το 5% και θα ολοκληρωθεί είτε εντός του 2017 ή το αργότερο έως το 2018.

 
4.Μέχρι το 2020 αναμένεται ότι τα έσοδα από άλλες πηγές, πέραν του πετρελαίου, αναμένεται να ξεπεράσουν τα 100 δις $ ενώ για το τρέχον έτος ελπίζεται ότι θα ξεπεράσουν τα 10 δις $. Εναλλακτικοί τρόποι αύξησης των δημοσίων εσόδων και απεξάρτησης της οικονομίας από τις εξαγωγές πετρελαίου είναι η διεύρυνση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων σε τομείς όπως η δημόσια υγεία, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και οι υπηρεσίες. Παράλληλα προβλέπεται η εισαγωγή ΦΠΑ αρχικά στα τρόφιμα και η επιβολή ειδικού τέλους στα ενεργειακά ποτά και στα αναψυκτικά. Επίσης μελετάται και η επιβολή τέλους σε κατηγορίες προϊόντων πολυτελείας.

 
5.Ενδιαφέροντα σημεία περιέχουν οι απαντήσεις του Σαουδάραβα διαδόχου, αναφορικά με τη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί τον τελευταίο χρόνο στην παγκόσμια πετρελαϊκή αγορά και τη πολιτική που ακολουθεί η χώρα απέναντι στην κατακόρυφη πτώση της τιμής του. Τα σημαντικότερα σημεία της συνέντευξής του για το στρατηγικής σημασίας αυτό θέμα συναψίζονται:

 
5.1.Η σημαντική πτώση της τιμής του αργού πετρελαίου δεν αποτελεί ένδειξη απειλής για την εγχώρια οικονομία.

 
5.2.Η Σαουδαραβική κυβέρνηση εστιάζει τις προσπάθειές της σε άλλους τομείς της οικονομίας, πέραν του πετρελαίου, ενώ λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα θωράκισης της οικονομίας, εφόσον η τιμή του πετρελαίου σταθεροποιηθεί σε χαμηλά επίπεδα μεταξύ 30 και 50 $ το βαρέλι.

 
5.3.Η Σαουδική Αραβία είναι έτοιμη να προχωρήσει σε πάγωμα της παραγωγής της, εφόσον αυτό αποφασισθεί και από τις άλλες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες, όπως το Ιράν, η Ρωσία, η Βενεζουέλα και όλες οι υπόλοιπες χώρες – μέλη του ΟΠΕΚ. Κρίσιμη για το θέμα αυτό θεωρείται η επικείμενη για τις 17 Απριλίου τ.ε. σύνοδος των χωρών-μελών του ΟΠΕΚ στη Ντόχα, όπου η Σαουδική Αραβία κρατά στάση αναμονής ενόψει και των πιθανών αποφάσεων που θα ληφθούν.

 
6.Εξελίξεις και προοπτικές των Αμερικανό-Σαουδαραβικών σχέσεων

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις εξελίξεις, βελτίωση και προοπτικές των Αμερικανό-Σαουδαραβικών σχέσεων σε όλα τα επίπεδα, με αφορμή την αναμενόμενη επίσημη επίσκεψη εντός του τρέχοντος μηνός του Προέδρου των ΗΠΑ Barak Obama στο Ριάντ, καθώς και για την οριστική επίλυση των προβλημάτων σε Συρία και Υεμένη, περιοχές στις οποίες έχει εμπλακεί η Σαουδική Αραβία.

 
7.Ενδιαφέρουσα τέλος ήταν η απάντηση που έδωσε ο Σαουδάραβας αξιωματούχος σε ερώτηση εάν η Σαουδική Αραβία νιώθει περισσότερο ασφαλής με τη τιμή του αργού πετρελαίου στα 100 $ το βαρέλι ή τα 40 $ το βαρέλι αντίστοιχα. Σύμφωνα με τον ίδιο η ερώτηση αυτή έχει δύο διαφορετικές όψεις. Η αύξηση της τιμής του πετρελαίου κρίνεται ώς πολύ θετική εξέλιξη για την εγχώρια οικονομία, παρόλο που αποτελεί απειλή για τη μέγιστη διάρκεια ζωής του συγκεκριμένου προϊόντος. Αντίστροφα η συνεχιζόμενη πτώση της τιμής του και η σταθεροποίησή της στα χαμηλά επίπεδα της τάξης των 30 ή 40 ή 50 $ το βαρέλι αποτελεί αρνητική εξέλιξη και ασκεί έντονες πιέσεις στα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού, χωρίς όμως να αποκλείει την δυνατότητα προσαρμογής στις νέες συνθήκες της αγοράς, όποιες και αν είναι αυτές.

 
Πηγή: Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στην Τζέντα-Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων

Σχετικά Άρθρα