
Ομιλία στο ΑΠΘ του Καθηγητή Δ. Ψάλτη για την πρώτη φωτογραφία μιας μαύρης τρύπας
Ομιλία για το ευρύ κοινό, υπό την αιγίδα της Πρυτανείας του ΑΠΘ, θα δώσει ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Αριζόνα Δημήτριος Ψάλτης την Τρίτη 3 Μαρτίου 2020, στις 20.00, στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ.
Ο Καθηγητής Δημήτριος Ψάλτης είναι Επιστημονικός Συντονιστής (projectscientist) της διεθνούς συνεργασίας EventHorizonTelescope, που πρόσφατα πέτυχε την αποτύπωση της πρώτης φωτογραφίας μιας μαύρης τρύπας (μελανής οπής), χρησιμοποιώντας ένα παγκόσμιο δίκτυο ραδιοτηλεσκοπίων. Γι’ αυτή την ιστορική επιτυχία, οι ερευνητές που συμμετείχαν στη συνεργασία μοιράστηκαν το κορυφαίο βραβείο BreakthroughPrize 2020.
Το θέμα της ομιλίας είναι «Η Πρώτη Φωτογραφία μιας Μαύρης Τρύπας» και συνδιοργανώνεται από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, τον Τομέα Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ και την Ελληνική Εταιρεία Σχετικότητας, Βαρύτητας και Κοσμολογίας.
Στην ομιλία του ο κ. Ψάλτης θα παρουσιάσει τις τεχνολογικές εξελίξεις που έπρεπε να επέλθουν ώστε να γίνει εφικτή η αποτύπωση της πρώτης φωτογραφίας μιας μαύρης τρύπας και θα μιλήσει για τους επιστημονικούς ορίζοντες που ανοίγονται με αυτό το αποτέλεσμα. Θα αναφερθεί, επίσης, στις προοπτικές που υπάρχουν για τη σύνθεση μιας δεύτερης φωτογραφίας: αυτής της μαύρης τρύπας που υπάρχει στο κέντρο του δικού μας Γαλαξία!
Χαιρετισμό στην εκδήλωση θα απευθύνουν ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου, ο Διευθυντής του Τομέα Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ, Αναπληρωτής Καθηγητής Κλεομένης Τσιγάνης και ο Ομότιμος Καθηγητής του ΑΠΘ Ιωάννης Σειραδάκης.
Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.
Σύντομο Βιογραφικό του ομιλητή
Ο Δημήτριος Ψάλτης γεννήθηκε το 1970 στις Σέρρες. Έλαβε πτυχίο Φυσικής από το ΑΠΘ το 1992, μεταπτυχιακό δίπλωμα το 1994 από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόι και διδακτορικό δίπλωμα το 1997 από το ίδιο Πανεπιστήμιο. Εργάστηκε ως ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης (MIT) και στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον. Είναι Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα και επικεφαλής πολυπληθούς ερευνητικής ομάδας με αντικείμενο τη σχετικιστική αστροφυσική.
Στη διεθνή συνεργασία EventHorizonTelescope ο κ. Ψάλτης είναι επιστημονικός συντονιστής (projectscientist), ενώ η ερευνητική του ομάδα ήταν υπεύθυνη για τον συντονισμό των δεδομένων σε δύο από τα οκτώ τηλεσκόπια του προγράμματος, το SubmillimeterTelescope (SMT) στο όρος Γκράχαμ της Αριζόνα – το μόνο επί βορειοαμερικανικού εδάφους – και το Τηλεσκόπιο του Νοτίου Πόλου (SPT) στην Ανταρκτική. Από τα δεδομένα που συλλέχθηκαν με τα οκτώ ραδιοτηλεσκόπια και με τη χρήση υπερ-υπολογιστών, έγινε εφικτή η σύνθεση της πρώτης φωτογραφίας μιας μαύρης τρύπας. Η ιστορική ανακοίνωση έγινε σε παγκόσμια Συνέντευξη Τύπου στις 10 Απριλίου 2019.
Ο κ. Ψάλτης έχει τιμηθεί, μεταξύ άλλων, με το Επιστημονικό Βραβείο του Ιδρύματος Μποδοσάκη (2005), με το RossiPrize της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας (2020), ως μέλος του EventHorizonTelescope, και με το κορυφαίο βραβείο BreakthroughPrize 2020.
Info photo
Ο ομιλητής, Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Αριζόνα Δημήτριος Ψάλτης
Η πρώτη φωτογραφία μιας μαύρης τρύπας που αποτυπώθηκε από τη διεθνή συνεργασία EventHorizonTelescope