Ο ΣΕΒΤ συναντά τη… μαθητική επιχειρηματικότητα

Μια συνάντηση διαφορετική από τις άλλες πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στα γραφεία του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ), όπου ομάδα μαθητών της Β΄ Λυκείου του Β’ Αρσάκειου Τοσιτσείου Λυκείου Εκάλης, με συντονίστρια την καθηγήτρια κα Ελένη Ιωάννου, παρουσίασαν στους εκπροσώπους της Βιομηχανίας τη … νεοσυσταθείσα  «επιχείρησή» τους, με την επωνυμία Project-Z, η οποία αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος της «Εικονικής Επιχείρησης» του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων του Junior Achievement Greece.

 
Η ομάδα των μαθητών, η οποία αποτελούσε και το Δ.Σ. της επιχείρησης Project-Z, αναφέρθηκε στο πώς αποφάσισε να δραστηριοποιηθεί στο σχεδιασμό, στην παραγωγή και στην εμπορία Ελληνικών τροφίμων, αναπτύσσοντας ένα καθόλα καινοτόμο και μοναδικό στην κατηγορία του προϊόν, όπου παρόμοιό του δεν κυκλοφορεί ούτε στην Ελληνική αλλά ούτε και στη Διεθνή αγορά ενώ, παρουσίασε και το επιχειρηματικό της πλάνο. Στη συνέχεια, ακολούθησε παρουσίαση της Δρ Φωτεινής Σάλτα, Σύμβουλο Προγραμμάτων ΣΕΒΤ, η οποία επεσήμανε το ρόλο της έρευνας και καινοτομίας, ως πυλώνα για την ανάπτυξη ενώ, η συνάντηση ολοκληρώθηκε, με μια άκρως εποικοδομητική συζήτηση με τα στελέχη της Ελληνικής Βιομηχανίας Τροφίμων όπου, μεταξύ άλλων, οι νεαροί «επιχειρηματίες» δέχτηκαν και… μικρά «μυστικά» για τη μελλοντική τους σταδιοδρομία.

«Η αρτιότητα της πρότασης και της προσέγγισης των μαθητών ήταν εντυπωσιακή» ανέφερε μετά τη συνάντηση ο κ. Βασίλης Ζαφείρης, Εκπρόσωπος της Ελληνικής Βιομηχανίας Τροφίμων & Ποτών και συνέχισε τονίζοντας: «Μέσα σε ένα τόσο αβέβαιο περιβάλλον αποδεικνύεται ότι η Καινοτομία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη νέα γενιά, η οποία για ακόμα μια φορά μας κάνει υπερήφανους με τη δημιουργικότητά της. Η σημερινή συνάντηση με τους μαθητές απέδειξε με τον καλύτερο τρόπο ότι οφείλουμε να είμαστε αισιόδοξοι όχι μόνο για το μέλλον του κλάδου αλλά και της χώρας μας γενικότερα».

Σημειώνεται ότι στις 20 Μαρτίου οι μαθητές του Β’ Αρσάκειου Τοσιτσείου Λυκείου Εκάλης θα παρουσιάσουν την πρότασή τους σε εκδήλωση στο St George Lecabettus ενώ, θα ακολουθήσει η συμμετοχή της ομάδας στην εμπορική έκθεση «TRADE FAIR», στην Αθήνα την οποία διοργανώνει το ΣΕΝ/JA για τα σχολεία της ευρύτερης περιφέρειας της Αττικής και της Νότιας-Κεντρικής Ελλάδας. Η συμμετοχή των παιδιών θα κριθεί στον τελικό πανελλαδικό διαγωνισμό «ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2016», που θα διεξαχθεί στην Αθήνα τον Ιούνιο.

 
INFO

Λίγα λόγια για τον ΣΕΒΤ

Ο ΣΕΒΤ,  Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων – Ποτών εκπροσωπεί το σύνολο της Ελληνικής Βιομηχανίας Τροφίμων στην Ελλάδα την Ευρώπη και παγκοσμίως. Μέλη του συνδέσμου είναι οι κλαδικοί σύνδεσμοι αλλά και ατομικά πολλές επιχειρήσεις του χώρου των τροφίμων.

Ο κλάδος κατέχει τις τελευταίες δεκαετίες την πρώτη θέση στην ελληνική Βιομηχανία, με το 25% του συνόλου της Βιομηχανίας στην οποία δραστηριοποιούνται 1.225 επιχειρήσεις με περισσότερους από 360.000 άμεσα και έμμεσα εργαζόμενους. Ο κλάδος με ιστορία που ξεκινάει το 1782 είναι δυναμικός, ανταγωνιστικός και εξωστρεφής με έντονη επενδυτική και εμπορική δραστηριότητα στην Ελλάδα, σε όλη την Ευρώπη, Ασία και Αμερική.

Τα είδη διατροφής κατέχουν την 1η θέση και στον εξαγωγικό τομέα, κατέχοντας το 25% του συνόλου των εξαγωγών και συνολική αξία 6,250 δις. €.

Το μεγάλο ποσοστό στις εξαγωγές ειδών διατροφής κατέχουν τα προϊόντα της Ε.Β.Τ.&Π., με συνολική αξία 4,5 δις. €.

Αποστολή του ΣΕΒΤ, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο κρίσης που περνά η οικονομία της χώρας μας είναι η εστίαση στην ποιότητα και την ανάδειξη νέων κατευθύνσεων σε τρόφιμα που θα στηρίζουν την ελληνική οικονομία, την μεγέθυνση του παραγόμενου όγκου και τη μείωση τιμών, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την διασφάλιση θέσεων εργασίας.

Vassilis Zafeiris SEVT - Eleni Ioannou Arsakeio - team members

Σχετικά Άρθρα