
Παραδοχή πρωθυπουργού: Τα μέτρα ψηφίζονται χωρίς καμία συζήτηση για το χρέος
• ΝΔ: Ο κ. Τσίπρας ζει στο δικό του κόσμο: “ΣΥΡΙΖΑ εξουσία, πάση θυσία”
• ΠΑΣΟΚ: πάλι προσπάθησε να εξαπατήσει τους πολίτες
• Ποτάμι: Τα τέσσερα καλύτερα ψέματα
Προϋπόθεση για να πάρουμε τη λύση για το χρέος «βάπτισε» ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τα μέτρα που θα ψηφισθούν το επόμενο διάστημα στη Βουλή. Στη συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, ο κ.Τσίπρας πρόσθεσε, πάντως, ότι αν δεν τηρηθεί η συμφωνία από την πλευρά των δανειστών «μια κυρίαρχη κυβέρνηση μπορεί να πάρει πίσω κάτι που ψήφισε». Επέμεινε παράλληλα, ότι τα μέτρα που θα ψηφισθούν θα εφαρμοσθούν παράλληλα με τα αντίμετρα.
Ο κ.Τσίπρας έκανε σαφές ότι έχει πέσει πολύ νερό στο μύλο και από την εποχή του go back mrs Merkel και πλέον, η Γερμανίδα καγκελάριος είναι μια ανοιχτόμυαλη πολιτικός που έχει συναίσθηση της ευθύνης της, ενώ και για τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έκανε κολακευτικές αναφορές, χαρακτηρίζοντάς τον σοβαρό και σεβαστό.
Εντύπωση προκάλεσε και η διαπίστωση του κ.Τσίπρα ότι φέτος το Πάσχα είχαμε τη μεγαλύτερη έξοδο των τελευταίων επτά ετών, υπονοώντας ότι οι Έλληνες έχουν λεφτά και ταξιδεύουν. Και ενώ αναφέρθηκε στους «καινούργιους δρόμους» δεν είδε όταν «βγήκε έξω» την απίστευτη ταλαιπωρία στους ημιτελείς άξονες.
Όπως ήταν αναμενόμενο ο πρωθυπουργός θριαμβολόγησε για το πρωτογενές πλεόνασμα – ήταν χαρακτηριστική, μάλιστα, η αποστροφή του ότι… “έκανε το σταυρό του”- και έσπευσε να προσθέσει ότι στόχος της Γερμανίας και του ΔΝΤ ήταν να φθάσουν οι διαπραγματεύσεις σε αδιέξοδο, ώστε να κατηγορηθεί η Ελλάδα. Δεν παρέλειψε να επιτεθεί στην αξιωματική αντιπολίτευση υποστηρίζοντας ότι οι μόνοι που απέμειναν να καταλογίζουν ευθύνες στην κυβέρνηση για την καθυστέρηση στη διαπραγμάτευση είναι η αξιωματική αντιπολίτευση και οι ευρωβουλευτές της.
Ο κ.Τσίπρας επέρριψε πολλές φορές ευθύνες «στους προηγούμενους» να για πει ότι μια σειρά μέτρων η κυβέρνησή του τα βρήκε και δεν τα νομοθέτησε, αρνούμενος, ωστόσο, στην ουσία να απαντήσει γιατί δεν τήρησε τις προεκλογικές του υποσχέσεις π.χ. για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Η μόνη φορά που εμφανίσθηκε απολογητικός ήταν για να υπερασπισθεί τον εαυτό του και τις επιλογές που έκανε κόντρα στην προεκλογική ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι είναι ο μόνος που έχει μιλήσει για «αυταπάτες».
Στη διάρκεια της συνέντευξης γινόταν σαφές ότι ο κ.Τσίπρας επιχειρούσε να επικοινωνήσει το κυβερνητικό του αφήγημα μπροστά στην τελευταία πράξη της διαπραγμάτευσης και την επικείμενη ψήφιση νέων, επώδυνων, μέτρων στη βουλή, που χρονικά υπολογίζεται το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου και ταυτόχρονα να εμφανίζει την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος ως κυβερνητική επιτυχία – εξιτήριο, ουσιαστικά από το μνημόνιο. Δεν μπορούσε παρά να παραδεχθεί ότι τα μέτρα ψηφίζονται χωρίς καμία συζήτηση για το χρέος, αλλά προέβαλε το νέο κυβερνητικό επικοινωνιακό αντίμετρο: «αν δεν μας δώσουν χρέος (αν δεν τηρηθεί η συμφωνία), τότε μια κυρίαρχη κυβέρνηση μπορεί να πάρει πίσω μέτρα που ψήφισε. Πηγή: Πρώτο Θέμα
ΝΔ: Ο κ. Τσίπρας ζει στο δικό του κόσμο: “ΣΥΡΙΖΑ εξουσία, πάση θυσία”
Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, για τη συνέντευξη του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα στον τηλεοπτικό σταθμό «ΑΝΤ1», εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
«Ο κ. Τσίπρας έχει πάρει διαζύγιο από την ελληνική πραγματικότητα.
Η σημερινή του εμφάνιση, ήταν μία θλιβερή απολογία, γεμάτη ψέματα, αλαζονεία και κυνισμό, από έναν εκνευρισμένο πρωθυπουργό που έδειξε την πολιτική του γύμνια.
Καμία επαφή με την αλήθεια. Έφτασε στο σημείο να πει ότι οι εταίροι του ζητούσαν 42 φορές περισσότερα μέτρα.
Δηλαδή μέτρα συνολικού ύψους 151,2 δις!
Καμία ενοχή για τη μεγαλύτερη φοροεπιδρομή που έγινε ποτέ σε βάρος των Ελλήνων.
Καμία ειλικρίνεια για το τέταρτο Μνημόνιο που φέρνει με τα πιο σκληρά μέτρα, με κόψιμο των συντάξεων και του αφορολόγητου.
Καμία μεταμέλεια για τα εμπόδια που έβαλε και ως αντιπολίτευση και ως Κυβέρνηση στην πραγματοποίηση των ιδιωτικοποιήσεων.
Καμία αυτοκριτική για τις τραγικές του ευθύνες.
Μόνο θράσος και αλαζονεία ότι οι Έλληνες δεν κάνουν διαδηλώσεις εναντίον του.
Ας μην προκαλεί τον ελληνικό λαό.
Οι αγανακτισμένοι του χθες, που έγιναν μετακλητοί του υπάλληλοι, είναι οι μόνοι που τον ανέχονται.
Γιατί ο κ. Τσίπρας ζει στο δικό του κόσμο: “ΣΥΡΙΖΑ εξουσία, πάση θυσία”».
ΠΑΣΟΚ: πάλι προσπάθησε να εξαπατήσει τους πολίτες
Σχόλιο Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ για τις δηλώσεις του κ. Τσίπρα:
Ο κ. Τσίπρας στην σημερινή του συνέντευξη στον ΑΝΤ1 και πάλι προσπάθησε να εξαπατήσει τους πολίτες.
Θα ψηφίσουμε μας είπε τα μέτρα, αλλά αν δεν μας δώσουν λύση στο χρέος, θα τα πάρουμε πίσω(!!).
Του θυμίζουμε μόνο ότι “μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου ουδέν λάθος αναγνωρίζεται”.
Ποτάμι: Τα τέσσερα καλύτερα ψέματα
Από τον αποψινό καταιγισμό ψεμάτων του κ.Τσίπρα σταχυολογούμε τα τέσσερα καλύτερα, αναφέρει ανακοίνωση από το Ποτάμι:
• Το ΔΝΤ, λέει, μας ζητούσε τον Οκτώβριο 42 φορές περισσότερα μέτρα. Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση θα ψηφίσει μέτρα 3.6 δις, τότε το ΔΝΤ σύμφωνα με τον κ.Τσίπρα ζητούσε μέτρα 151.2 δις!
• Το «ούτε 1 ευρώ μέτρα» το είχαν, λέει, καταλάβει κι αυτό λάθος οι Ελληνες, όπως και το ότι δεν θα ψηφίσει μέτρα αν δεν υπάρχει ρύθμιση για το χρέος. Τώρα, λέει, ότι θα ψηφίσει τα μέτρα και αν στη συνέχεια δεν πάρει τη ρύθμιση δεν θα τα εφαρμόσει! Αλλά στο μεταξύ αφού θα έχουν ψηφιστεί θα εφαρμόζονται.
• Το γεγονός, λέει, ότι δεν γίνονται διαδηλώσεις οφείλεται στην κοινωνική κατανόηση της πολιτικής των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ! Το ότι όλοι αυτοί που είχαν στήσει τραπεζάκια στο Σύνταγμα είναι σήμερα υπουργοί και οι ομαδάρχες τους είναι πλέον κρατικοί υπάλληλοι έμεινε ασχολίαστο από τον Πρωθυπουργό.
• Οι ιδιωτικοποιήσεις έγιναν, λέει, επειδή οι υπουργοί του πέτυχαν υψηλά τιμήματα, όταν είναι γνωστό ότι αεροδρόμια, Ελληνικό και λιμάνι του Πειραιά δόθηκαν με μεγάλη καθυστέρηση στις παλιές τιμές. Και βέβαια η ΤΡΑΙΝΟΣΕ πουλήθηκε για 45 εκατ. όταν ο κ.Σταθάκης μιλούσε για 300 εκατ, και ο ΟΛΘ πουλήθηκε για 232 εκατ. όταν ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρούσε ξεπούλημα τις προσφορές των 419 εκατ.
Και βέβαια, η «μαντάμ Μέρκελ» πρέπει να είναι πανευτυχής από την αποψινή συνέντευξη του κ.Τσίπρα. Επιτέλους για πρώτη φορά άκουσε δημοσίως τόσα καλά λόγια από Έλληνα πολιτικό.
ΝΔ: «Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ οδηγεί τη χώρα και τους πολίτες στο απόλυτο αδιέξοδο»
Ο Τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας και ο Αναπληρωτής Τομεάρχης Οικονομικών, Βουλευτής Ημαθίας, κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος, σχετικά με τα στοιχεία που δείχνουν αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των πολιτών προς την Εφορία και υστέρηση του στόχου των εσόδων, έκαναν την ακόλουθη δήλωση:
«Τα πλεονάσματα και η υπεραπόδοση που δεν στηρίζονται στην ανάπτυξη και στην παραγωγή πλούτου, έχουν ημερομηνία λήξης.
Όλοι, εκτός από την Κυβέρνηση του κ. Τσίπρα, αντιλαμβάνονται ότι η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών εξαντλείται.
Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά:
- Τα έσοδα από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων παρουσιάζουν υστέρηση από το στόχο κατά 150.000.000 ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2017.
- Τα έσοδα από Φ.Π.Α. και ειδικούς φόρους κατανάλωσης παρουσιάζουν υστέρηση της τάξης των 308.000.000 ευρώ έναντι του στόχου, παρά τις μεγάλες αυξήσεις των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε καύσιμα, καπνό και αλκοόλ.
- Την ίδια στιγμή η αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την Εφορία τους δύο πρώτους μήνες του 2017 κατά 2,6 δις ευρώ φέρνει χιλιάδες πολίτες και νοικοκυριά αντιμέτωπους με κατασχέσεις.
- Οι μισοί Έλληνες φορολογούμενοι, πάνω από 4.000.000, χρωστάνε στην Εφορία και 1.655.636 πολίτες απειλούνται με κατασχέσεις το αμέσως επόμενο διάστημα. Την ίδια στιγμή, έχουν γίνει κατασχέσεις σε 873.049 φορολογουμένους.
Οι ρυθμίσεις των συνεχώς διογκούμενων οφειλών και οι κατασχέσεις από την Εφορία είναι ο μόνος λόγος που τα φορολογικά έσοδα δεν έχουν πλήρως καταρρεύσει.
Ενδεικτικά, ρυθμίσεις και κατασχέσεις οδήγησαν σε αύξηση των άμεσων και έμμεσων φόρων παρελθόντων οικονομικών ετών (Π.Ο.Ε.), οι οποίοι υπερέβησαν το στόχο στο πρώτο τρίμηνο του 2017 κατά 405.000.000 ευρώ.
Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ οδηγεί τη χώρα και τους πολίτες στο απόλυτο αδιέξοδο.
Η Ελλάδα και οι Έλληνες αξίζουν ένα καλύτερο αύριο.
Με μία τολμηρή, ικανή, αξιόπιστη και μεταρρυθμιστική Κυβέρνηση, η οποία θα σπάσει το καταστροφικό καθοδικό σπιράλ που οδηγεί όλο και βαθύτερα στο οικονομικό τέλμα και την κοινωνική μιζέρια».