Παρελθόν ο στόχος άμεσων μέτρων για το χρέος

Διασφάλιση  έστω και «λογιστικά» υψηλότερων προβολών για την πορεία της οικονομίας … -Η φωτιά της βιωσιμότητας;

 
Σε σημερινή του συνέντευξη προς αυστριακές εφημερίδες, μεταξύ των οποίων στην Salzburger Nachrichten, ο επικεφαλής της ομάδας εργασίας του Eurogroup εκτιμά ότι οι πιθανότητες να υπάρξει συμφωνία την ερχόμενη εβδομάδα είναι «πάνω από 95%». Ο οικονομολόγος σκιαγραφεί μάλιστα και το περίγραμμα της διαφαινόμενης λύσης, που όμως δεν είναι άλλη από εκείνη που κατατέθηκε και στις 22 Μαΐου και καταρχήν απορρίφθηκε από την ελληνική πλευρά.

Όπως εξηγεί, η συμφωνία θα προβλέπει ότι «το ΔΝΤ θα συναινέσει επί της αρχής στο ελληνικό πρόγραμμα, χωρίς ωστόσο να προβεί σε εκταμιεύσεις χρημάτων εάν δεν έχει προηγηθεί μια κοινή έκθεση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους».

 
Παρελθόν ο στόχος άμεσων μέτρων για το χρέος

Συμμετοχή του ΔΝΤ λοιπόν, αλλά χωρίς χρήματα είναι η λύση που προωθείται, όπως διαφαίνεται από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις κορυφαίων αξιωματούχων, με κυριότερη προ ημερών εκείνη της ίδιας της επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

Ο δε στόχος άμεσων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους φαίνεται να εγκαταλείπεται πλέον οριστικά από την ελληνική πλευρά, παρατηρούν σήμερα τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης. Χαρακτηριστικό είναι τηλεγράφημα του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων dpa που αναφέρεται στη χθεσινή ομιλία του έλληνα πρωθυπουργού, όπου ο Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε ότι το θέμα του χρέους μπορεί να λυθεί με ευρωπαϊκές δεσμεύσεις για επενδύσεις. Σύμφωνα με το dpa, αναλυτές αξιολογούν τα λεγόμενα του Αλέξη Τσίπρα ως «μήνυμα ότι είναι έτοιμος να δεχθεί λύση που δεν προβλέπει άμεσα εξειδικευμένα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους». Πηγή:Deutsche Welle

 
Διασφάλιση  έστω και «λογιστικά»  υψηλότερων προβολών για την πορεία της οικονομίας …

Στην διάθεση της Ευρωζώνης για να παρακάμψει τις υπερ-συντηρητικές μακροπρόθεσμες προβλέψεις του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία θέτει ο πρόεδρος της Κομισιόν, το λεγόμενο πακέτο Γιουνκέρ. Οι διαφορές στις προβλέψεις μεταξύ των ευρωπαϊκών εκτιμήσεων και εκείνων του ΔΝΤ είναι μικρότερες της μιας μονάδας (0,8%) και μπορούν να καλυφθούν σε μεγάλο βαθμό με την επέκταση της παρέμβασης του πακέτου Γιούνκερ στην ελληνική οικονομία, αναφέρει ρεπορτάζ του capital.gr.

Με την εκτίμηση αυτή, σημειώνει,  η Κομισιόν επιχειρεί να ενισχύσει την παρέμβαση της γαλλικής κυβέρνησης και του νέου Υπ. Οικονομικών Μ. Λεμέρ, βάζοντας στο τραπέζι των λογιστικών υπολογισμών του ΔΝΤ την μεσομακροπρόθεσμη αναπτυξιακή στήριξη που μπορεί να διασφαλισθεί τόσο μέσω των Διαρθρωτικών Πόρων όσο και με το συνολικό πακέτο Γιουνκέρ.

Όπως παρατηρούν κοινοτικοί αξιωματούχοι, η κινητοποίηση του Γάλλου ΥΠΟΙΚ μέσω του “μικρού” Washington Group έχει τις ευλογίες του Βερολίνου καθώς στοχεύει στο να παρακάμψει το στοιχείο εκείνο της εκτίμησης του ΔΝΤ που αφορά την βάση των “λογιστικών” υπολογισμών που κρατάνε μέχρι τώρα μακρυά το Ταμείο από το ελληνικό πρόγραμμα, ήτοι την εκτίμηση για τον μέσο ρυθμό ανάπτυξης μεσομακροπρόθεσμα.

Τα δεκαδικά ψηφία που χωρίζουν τις δύο πλευρές μπορούν να παρακαμφθούν αν υπάρξει από την ευρωπαϊκή πλευρά η διασφάλιση – έστω και “λογιστικά” – υψηλότερων προβολών για την πορεία της οικονομίας και κατά συνέπεια την δυνατότητά της να αποπληρώνει το χρέος της.»

 
Η φωτιά της βιωσιμότητας;

Έκκληση «στους δανειστές της Ελλάδας, να μην παίζουν με τη φωτιά», απηύθυνε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δίνει για όλα τα θέματα ευρωπαϊκής επικαιρότητας (άμυνα, περιβάλλον, μέλλον ευρωζώνης, εμπόριο), στη μόνιμη αντιπροσωπεία της Κομισιόν, το Παρίσι. Τίτλος της συνέντευξης Τύπου, «Η Ευρώπη σε δράση» αναφέρει δημοσίευμα του ΑΠΕ.

Αναλυτικά, ο Π. Μοσκοβισί σημείωσε: «Θα επιθυμούσα πραγματικά να περάσω ένα μήνυμα πολύ σαφές στους δανειστές της Ελλάδας να μην παίζουν με τη φωτιά σε μια εβδομάδα αποφασιστική, στη διάρκεια της οποίας θα συνεδριάσει το Eurogroup με θέμα το χρέος της Ελλάδας», υπογράμμισε ο Γάλλος Επίτροπος και μετέδωσαν το Γαλλικό Πρακτορείο και το Reuters.

Παράλληλα ο Πιερ Μοσκοβισί, μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο twitter, υπογράμμισε: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εγώ ευχόμαστε να μην υπάρξει αμφισβήτηση στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Οι δηλώσεις αυτές αποκτούν ιδιαίτερη σημασία καθώς σήμερα συνεδριάζει το Euro Working Group αναζητώντας συμφωνία ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup στις 15 Ιουνίου στις Βρυξέλλες ενώ μια μέρα πριν, στο Παρίσι, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ είχε επαφές με τον Γερμανό ομόλογο του, Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε, τον Πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισεμπλουμ ενώ αναμένεται να συζητήσει και με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Τελευταία ενημέρωση 12:50

Σχετικά Άρθρα