Πολιτικό deal στο οικονομικό catenaccio

• Όλες οι εξελίξεις

• Μέρκελ:« Η Ελλάδα απέχει πολύ από το να αφήσει πίσω της την κρίση και μένει ακόμη να διανύσει έναν πολύ δύσκολο δρόμο»

• Γιούνκερ: «Θα πρέπει να κάνουμε τα πάντα ώστε να επιτρέψουμε στην Ελλάδα να βγει από το αδιέξοδο»

• Μάρτιν Σουλτς: «Ο χρόνος τελειώνει»

Συνάντηση σχετικά με την Ελλάδα θα πραγματοποιηθεί το βράδυ στις Βρυξέλλες, μετά τη Σύνοδο Κορυφής, μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, και Ευρωπαίων αξιωματούχων.

«Κατόπιν αιτήματος του κ. Τσίπρα, ο πρόεδρος (του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου) Ντόναλντ Τουσκ θα οργανώσει μια συνάντηση για την Ελλάδα, στην οποία θα συμμετέχουν ο πρωθυπουργός Τσίπρας, η καγκελάριος Μέρκελ, ο Πρόεδρος Ολάντ, ο πρόεδρος (της ΕΚΤ Μάριο) Ντράγκι και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γιούνκερ» ανέφερε εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο οποίος διευκρίνισε πως και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ «θα είναι επίσης παρών» στη συνάντηση.

Για μια «ρεαλιστική συμφωνία» με σκοπό να επιστρέψει η Ελλάδα στην ανάπτυξη εντός της ευρωζώνης συζήτησαν ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και η  Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, σε χθεσινή τηλεφωνική τους επικοινωνία

 
• Μέρκελ:« Η Ελλάδα απέχει πολύ από το να αφήσει πίσω της την κρίση και μένει ακόμη να διανύσει έναν πολύ δύσκολο δρόμο»

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ θα αναζητήσει έναν συμβιβασμό στις συζητήσεις που θα έχει με τον Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο, προκειμένου να μετριάσει την όλο και πιο επιθετική ρητορική μεταξύ των δύο χωρών και να ανακτήσει τον έλεγχο της προσπάθειας για παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg.

Η κ. Μέρκελ είναι διατεθειμένη να κάνει πολλά βήματα για να επιτύχει έναν συμβιβασμό, αλλά θα πει στον κ. Τσίπρα ότι περιμένει από την Ελλάδα να παίξει με βάση τους κανόνες, δήλωσε στο πρακτορείο Γερμανός αξιωματούχος ο οποίος γνωρίζει τον τρόπο σκέψης της Γερμανίδας καγκελαρίου.

Όπως γράφει το Bloomberg, μετά από εβδομάδες διαμάχης μεταξύ της Ελλάδας και της Γερμανίας, η Άγκελα Μέρκελ επιδιώκει τις διαβουλεύσεις τώρα για να επαναφέρει τη συζήτηση σε τροχιά, δήλωσε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι κάθε αναφορά ότι «θα δώσει τελεσίγραφο στον Τσίπρα είναι καθαρή ανοησία και προπαγανδίζεται από εκείνους που θέλουν να πυροδοτήσουν την αντιπαράθεση».

Η Γερμανίδα καγκελάριος θεωρεί τις συναντήσεις με τον Έλληνα πρωθυπουργό περισσότερο ως μία ευκαιρία να τον γνωρίσει και δεν σχεδιάζει να διαπραγματευθεί απευθείας μαζί του τις λεπτομέρειες του μέλλοντος της Ελλάδας, τις οποίο θεωρεί ότι είναι θέμα μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της. Τα περιθώρια κινήσεών της είναι σε κάθε περίπτωση περιορισμένα από την αντίδραση στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής της ομάδας, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Λίγες ώρες πριν από την αποψινή επταμερή συνάντηση στις Βρυξέλλες, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ σπεύδει να χαμηλώσει τον πήχη των προσδοκιών σχετικά με μια συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα.

Στην Ελλάδα «μένει ακόμη να διανυθεί ένας πολύ δύσκολος δρόμος» δήλωσε η κ. Μέρκελ από το βήμα της Μπούντεσταγκ και επανέλαβε ότι η Αθήνα πρέπει να αντιληφθεί τη βοήθεια που της δίδεται ως υποχρέωση για δημοσιονομική σταθερότητα και μεταρρυθμίσεις.

Διευκρίνισε δε ότι δεν πρέπει να αναμένονται λύσεις ούτε κατά την αποψινή συνάντηση στις Βρυξέλλες   ούτε κατά τη συνάντηση της Δευτέρας στο Βερολίνο, καθώς δεν μπορεί να υποκατασταθεί το Eurogroup και η συμφωνία που έχει συναφθεί εκεί.

«Κάλεσα τον Αλέξη Τσίπρα στο Βερολίνο και χαίρομαι για την επίσκεψή του. Θα έχουμε χρόνο να μιλήσουμε εκτενώς, ίσως και για να συζητήσουμε», ανέφερε η κ. Μέρκελ μιλώντας στο γερμανικό κοινοβούλιο, στην καθιερωμένη συνεδρίαση εν όψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Κανείς δεν μπορεί να περιμένει μια λύση για τα προβλήματα της Ελλάδας ήδη σήμερα το βράδυ στις Βρυξέλλες ή τη Δευτέρα το βράδυ», καθώς «λύση των προβλημάτων θα μπορέσει να υπάρξει μόνο στη βάση αυτών που συμφωνήθηκαν από κοινού στο Eurogroup. Καμία συνάντηση σε στενό κύκλο δεν μπορεί και δεν πρόκειται να υποκαταστήσει τη συμφωνία του Eurogroup», ξεκαθάρισε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Επεσήμανε, εξάλλου, ότι η Ελλάδα απέχει πολύ από το να αφήσει πίσω της την κρίση και μένει ακόμη να διανύσει έναν πολύ δύσκολο δρόμο.

«Είναι και σήμερα εξίσου ξεκάθαρο όπως το 2010, όταν οι Ευρωπαίοι εταίροι έδωσαν στην Ελλάδα με μια μεγάλη πολιτική και οικονομική προσπάθεια το πρώτο πακέτο βοήθειας, μόνο με μια τέτοια μεγάλη προσπάθεια θα μπορέσει αυτό να επιτευχθεί. Μόνο με αυτή την κοινή προσπάθεια ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και ίδιας ελληνικής προσπάθειας. Μόνο με το να βοηθήσει η μια πλευρά και η άλλη πλευρά να αντιληφθεί αυτήν τη βοήθεια ως υποχρέωση. Ως υποχρέωση να τακτοποιήσει τον προϋπολογισμό της, να κάνει μεταρρυθμίσεις και να εργαστεί στην κατεύθυνση ώστε κάποια μέρα να μην χρειάζεται πλέον βοήθεια. Μόνο έτσι μπορεί να γίνει. Με το να κάνεις συμφωνίες και όλοι να τις τηρούν», τόνισε η κ. Μέρκελ.

Επανέλαβε ακόμη ότι «αν καταστραφεί το ευρώ, θα καταστραφεί και η Ευρώπη» καθώς, όπως είπε, πρόκειται για κάτι πολύ περισσότερο από ένα νόμισμα. «Είναι μαζί με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς η πιο ισχυρή έκφραση της βούλησής μας να ενώσουμε ειρηνικά τους λαούς της Ευρώπης» σημείωσε και κατέληξε αναφέροντας ότι η Ευρώπη κατάφερε από μια ήπειρος του πολέμου να εξελιχθεί σε ενωμένη Ευρώπη και αυτό επιτεύχθηκε «με δημιουργικότητα και τήρηση των συμφωνιών, κατανόηση και προθυμία για συμβιβασμούς».

Το ελληνικό ζήτημα συζητήθηκε στη γερμανική Βουλή, λίγες ώρες πριν την κρίσιμη συνάντηση στις Βρυξέλλες.

«Θέλουμε να κρατήσουμε ενωμένες την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη» δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟ CDU/CSU Φόλκερ Κάουντερ και τόνισε ότι στην πολιτική είναι βασικό να γνωρίζεις ότι μπορείς να βασιστείς στον άλλον.

«Δεν υπάρχει εναλλακτική στη συνεργασία» τόνισε ο Φόλκερ Κάουντερ αναφερόμενος στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του στο γερμανικό Κοινοβούλιο και υπογράμμισε ότι «αν υποχωρήσουμε, κινδυνεύει η Ευρώπη».

«Ήδη από το 2010 ήταν σαφές ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο χρέος της. Τότε έπρεπε να γίνει κούρεμα» δήλωσε η αντιπρόεδρος της ΚΟ της Αριστεράς Ζάρα Βάγκενκνεχτ στην ίδια συνεδρίαση και επέρριψε την ευθύνη στην καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και στον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Η Ζάρα Βάγκενκνεχτ αναφέρθηκε ακόμη στην τρόικα κάνοντας λόγο για εγκληματική δράση και τόνισε ότι τα χρήματα πρέπει να βρεθούν από τις τράπεζες και όχι από τους συνταξιούχους. Σε ό,τι αφορά τις πολεμικές επανορθώσεις, τόνισε ότι, ανεξαρτήτως της νομικής αιτιολόγησης, η Γερμανία  οφείλει να επιδείξει το ελάχιστο της ευαισθησίας και πρόσθεσε ότι ντρέπεται για τις δηλώσεις τόσο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όσο και του προέδρου της ΚΟ του CDU Φόλκερ Κάουντερ, καθώς δείχνουν έλλειψη σεβασμού.

Ο επικεφαλής της ΚΟ των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Τόμας Όπερμαν τόνισε κατά την ομιλία του ότι η θέση της Ελλάδας είναι στην Ευρωζώνη. «Είμαστε διατεθειμένοι να δείξουμε αλληλεγγύη, αλλά η αλληλεγγύη δεν είναι μονόδρομος» δήλωσε και ανέφερε ότι «δυστυχώς η ελληνική κυβέρνηση έχει χάσει μεγάλο μερίδιο της εμπιστοσύνης» με τον επιθετικό τόνο που χρησιμοποιεί και τις προσωπικές επιθέσεις κατά του Β. Σόιμπλε, τις οποίες χαρακτήρισε ανάρμοστες.

Αναφερόμενος ειδικά στον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, σημείωσε ότι «έχει κάνει τόσες δηλώσεις και προτείνει τόσες λύσεις που δεν ξέρω πλέον ποια δήλωση ισχύει». Σε αυτό το πλαίσιο, συνέχισε, είναι καλό που θα συνομιλήσουν η καγκελάριος και ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ο Τόμας Όπερμαν υπογράμμισε ακόμη ότι πρέπει να αποφευχθεί η δημιουργία διένεξης μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας. «Τα προβλήματα δεν τα δημιούργησε η γερμανική κυβέρνηση, αλλά η δράση δεκαετιών των διεφθαρμένων ελίτ» δήλωσε και πρόσθεσε ότι η κρίση είναι ζήτημα μεταξύ της Ελλάδας και της Ε.Ε.

Αναφερόμενος στις πολεμικές επανορθώσεις, έκανε λόγο για θέμα που δεν συνδέεται με την οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα και συντάχθηκε με τη θέση του Βερολίνου ότι το θέμα έχει κλείσει με τη Συμφωνία 2+4. «Τα εγκλήματα των ναζί, ωστόσο, δεν έχουν ημερομηνία παραγραφής. Παραμένει η ηθική ευθύνη» πρόσθεσε και επανέφερε την πρόταση για ένα γερμανοελληνικό πρόγραμμα για νέους και εντατικοποίηση του γερμανοελληνικού διαλόγου σε όλα τα επίπεδα.

 
• Γιούνκερ: «θα πρέπει να κάνουμε τα πάντα ώστε να επιτρέψουμε στην Ελλάδα να βγει από το αδιέξοδο»

Την ανάγκη να ξεκινήσει η Ελλάδα τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις θα επαναλάβει κατά τη σημερινή συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όπως ανέφερε ο ίδιος σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στο Europe1.

«Θα του επαναλάβω αυτά που του έχω πει τις δύο φορές που συναντηθήκαμε. Ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ξεκινήσει τις μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες, θα πρέπει να λειτουργήσει, έτσι ώστε οι δεσμεύσεις που έχει πάρει σε επίπεδο Eurogroup το 2012, και πρόσφατα, να υλοποιηθούν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γιούνκερ.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ακόμη ότι είναι λάθος να λέγεται ότι οι Έλληνες είναι λαός τεμπέληδων και ότι η Ελλάδα δεν έκανε πολλές προσπάθειες. «Η Ελλάδα τα τρία τελευταία χρόνια ξεκίνησε πολλές μεταρρυθμίσεις, πέτυχε πολλές δημοσιονομικές οικονομίες, πέτυχε ένα πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα», είπε, επαναλαμβάνοντας την εκτίμησή του για τους Έλληνες και «κυρίως αυτούς που υποφέρουν από τις συνέπειες των προγραμμάτων προσαρμογής».

Δήλωσε ακόμη ότι «θα πρέπει να κάνουμε τα πάντα ώστε να επιτρέψουμε στην Ελλάδα να βγει από το αδιέξοδο», ενώ ερωτηθείς σχετικά απάντησε ότι δεν είναι σίγουρος για το ενδεχόμενο η χώρα να υποχρεωθεί να βγει από την Ευρωζώνη.

«Όχι (δεν είμαι σίγουρος), αλλά πρόκειται για έναν διάλογο, ελπίζω έντιμο, ανάμεσα στην αλληλεγγύη των μεν και τη σταθερότητα των δε», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς εάν βλέπει κινδύνους για «έναν νέο σεισμό στην Ευρώπη εξαιτίας της Ελλάδας» ο κ. Γιούνκερ απάντησε αρνητικά, αφού, όπως είπε, «έχουμε πάρει ήδη μέτρα που θα μας επιτρέψουν να αντιδράσουμε καλύτερα σε περίπτωση κρίσης, εάν υπάρξει».

Σε ερώτηση τέλος σχετικά με τις γερμανικές αποζημιώσεις παρατήρησε ότι «είναι ένα νομικό πρόβλημα ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γερμανία, που δεν αφορά την Ευρώπη». «Θεωρώ, όμως, ότι αυτό το θέμα γύρω από το οποίο δραστηριοποιήθηκε ιδιαίτερα η νέα ελληνική κυβέρνηση, αποσπά την προσοχή όλων, από αυτό που είναι σήμερα το αναγκαίο για την Ελλάδα», πρόσθεσε.

 
• Μάρτιν Σουλτς: «Ο χρόνος τελειώνει»

Προειδοποίηση για την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, την οποία χαρακτήρισε επικίνδυνη, απηύθυνε ο πρόεδρος της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς, λίγες ώρες πριν την κρίσιμη συνάντηση στις Βρυξέλλες για το ελληνικό ζήτημα.

«Ο χρόνος τελειώνει» ανέφερε χαρακτηριστικά, εκτιμώντας ότι χρειάζονται βραχυπρόθεσμα δύο έως τρία δισεκατομμύρια προκειμένου η Αθήνα να εκπληρώσει τις υπάρχουσες υποχρεώσεις.

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό δίκτυο Deutschlandfunk, ο πρόεδρος της Ευρωβουλής διευκρίνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε νέες αποπληρωμές έως το τέλος του μήνα, οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονται χρήματα, καθώς και πως η δυνατότητα της κεντρικής τράπεζας της χώρας να παρέχει χρηματοδότηση έχει σχεδόν εξανλτηθεί.

«Επομένως, θα ήταν καλό για την Ελλάδα να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, και έτσι θα εισρεύσουν περισσότερα χρήματα» πρόσθεσε ο κ. Σουλτς.

Ζήτησε ακόμη να ενισχυθεί η προθυμία της ελληνικής κυβέρνησης να συνεργαστεί, ερωτηθείς για τις πληροφορίες ότι η Αθήνα δεν δίνει στους εταίρους της στην Ευρωζώνη όλες τις πληροφορίες σχετικά με την πρόοδό της στον τομέα των μεταρρυθμίσεων.

Πηγές: ΑΠΕ, Reuters

Σχετικά Άρθρα