
ΣΕΒΤ : 4ος Διαγωνισμός ECOTROPHELIA 2014-Στην τελική ευθεία για την τελετή βράβευσης των νικητών
Στις 2 Ιουλίου θα λάβει χώρα στο Ξενοδοχείο “HILTON ATHENS”, η ανακοίνωση και η τελετή βράβευσης των τριών νικητριών ομάδων του διαγωνισμού καινοτόμων προϊόντων διατροφής “ECOTROPHELIA 2014”, που πραγματοποιείται για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων.
Στο διαγωνισμό είχαν κληθεί να συμμετάσχουν όλα τα σχετικά τμήματα των Ανώτατων και Ανώτερων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας ενώ, φέτος, στην τελική ευθεία έχουν φθάσει 9 Πανεπιστημιακές Ομάδες Φοιτητών.
Ο διαγωνισμός έχει μακρά παρουσία σε πολλές χώρες της Ευρώπης και, χάρη στην πρωτοβουλία του Σ.Ε.Β.Τ., ο οποίος αποδεικνύει με τον τρόπο αυτό τη δέσμευσή του στην προώθηση των νέων ανθρώπων και της καινοτομίας, έχει αναδειχθεί πλέον και στην Ελλάδα σε καθιερωμένο θεσμό. Αποτελεί, άλλωστε, πάγια θέση και πεποίθηση του Σ.Ε.Β.Τ. ότι η καινοτομία συνιστά έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες της ανάπτυξης, μαζί με την εξωστρέφεια και την ανταγωνιστικότητα, που θα οδηγήσει τη χώρα μας στην έξοδο από την ύφεση.
Στόχος του διαγωνισμού “ECOTROPHELIA” είναι να ενθαρρύνει την ευρηματικότητα και τις καινοτόμες ιδέες της νέας γενιάς, ιδέες που μπορεί να αποτελέσουν «ατμομηχανή» της Βιομηχανίας. Παράλληλα, βοηθάει στην προβολή της δυναμικής του χώρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση αφού, σε δεύτερο επίπεδο, η νικήτρια ομάδα του εθνικού διαγωνισμού θα παρουσιάσει το προϊόν της στο Ευρωπαϊκό κοινό, μαζί με τους αντίστοιχους νικητές άλλων Ευρωπαϊκών Χωρών, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Τροφίμων και Ποτών “SIAL” που θα πραγματοποιηθεί στoΠαρίσι τον Οκτώβριο 2014. Συνεπώς, ο “ECOTROPHELIA” ενσαρκώνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το πνεύμα εξωστρέφειας και ανταγωνιστικότητας, που ανέκαθεν χαρακτήριζε τις επιχειρήσεις του κλάδου των τροφίμων.
Την Εθνική Επιτροπή που θα επιλέξει τα τρία πιο καινοτομικάπροϊόντα απαρτίζουν εξέχοντα μέλη του ακαδημαϊκού αλλά και επιχειρηματικού κόσμου, καθώς και εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κριτικής Επιτροπής του Διαγωνισμού “ECOTROPHELIA”, ενώ την εκδήλωση έχουν προσκληθεί να παρακολουθήσουν εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής και επιχειρηματικής κοινότητας.
Ο Διαγωνισμός ECOTROPHELIA πραγματοποιείται στα πλαίσια των δράσεων της Ελληνικής Τεχνολογικής Πλατφόρμας «FoodforLife» και του Ευρωπαϊκού Έργου CAPINFOOD.
INFO
Σχετικά με τον ΣΕΒΤ
Ο ΣΕΒΤ, Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων από το 1978 εκπροσωπεί το σύνολο της Ελληνικής Βιομηχανίας Τροφίμων στην Ελλάδα, την Ευρώπη και παγκοσμίως. Μέλη του συνδέσμου είναι οι κλαδικοί σύνδεσμοι αλλά και ατομικά πολλές επιχειρήσεις του χώρου των τροφίμων.
Ο κλάδος κατέχει τις τελευταίες δεκαετίες την πρώτη θέση στην ελληνική Βιομηχανία, με το 27,7% του συνόλου της Βιομηχανίας της χώρας, στην οποία δραστηριοποιούνται περισσότερες από 1.200 επιχειρήσεις με περισσότερους από 360.000 άμεσα και έμμεσα εργαζόμενους. Ο κλάδος με ιστορία που ξεκινάει το 1782 είναι δυναμικός, ανταγωνιστικός και εξωστρεφής με έντονη επενδυτική και εμπορική δραστηριότητα στην Ελλάδα, σε όλη την Ευρώπη, Ασία και Αμερική.
Η Ελληνική Βιομηχανία Τροφίμων είναι η πρώτη δύναμη σε εξαγωγές που ανέρχονται στο 18,2% του συνόλου των εξαγωγών τροφίμων της χώρας. Συγκεκριμένα, ο κλάδος φθάνει τα 4,5 δις ευρώ σε εξαγωγές και κάνει σοβαρές προσπάθειες για να σταθεροποιήσει και να αυξήσει, το ποσοστό αυτό.
Πρωταρχικός στόχος του ΣΕΒΤ είναι να προωθήσει την αντίληψη της συνυπευθυνότητας και του υπεύθυνου και φερέγγυου συνομιλητή προς το κοινωνικό σύνολο και τις Αρχές στην Ελλάδα και την Ευρώπη.
Αποστολή του ΣΕΒΤ, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο κρίσης που περνά η οικονομία της χώρας μας είναι η εστίαση στην ποιότητα και την ανάδειξη νέων κατευθύνσεων σε τρόφιμα που θα στηρίζουν την ελληνική οικονομία, την μεγέθυνση του παραγόμενου όγκου και τη μείωση τιμών, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την διασφάλιση θέσεων εργασίας.