Σειρά διαλέξεων Kapuscinski- Η τεχνολογία από μόνη της δεν είναι ούτε καλή, ούτε κακή

Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα διάλεξη, στο πλαίσιο της σειράς για την ανάπτυξη Kapuscinski, πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, την Τετάρτη, 14 Οκτωβρίου 2015 σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών και το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Ομιλητής ήταν ο φιλόσοφος, νευροεπιστήμονας, γεωστρατηγιστής και συγγραφέας, Καθηγητής Nayef Al-Rodhan (photo άνω).

 
Παρουσίασε το θέμα των αναδυόμενων τεχνολογιών και τις επιπτώσεις τους στην ηθική και την ασφάλεια. Πιο σημαντικό από την πολιτική ελευθερία είναι η ανθρώπινη αξιοπρέπεια σημείωσε ο ομιλητής, πώς προστατεύεται λοιπόν και πώς δημιουργούμε μηχανισμούς ελέγχου της καινοτομίας, ώστε να θωρακίσουμε ακόμα και την ίδια την ύπαρξή μας, αναρωτήθηκε ο Καθηγητής. Δεν μπορούμε να είμαστε αξιοπρεπείς χωρίς πολιτική ελευθερία, αλλά και σε συνθήκες πολιτικής ελευθερίας, συναντά κανείς σοβαρές ανισότητες και απουσία αξιοπρέπειας. Η τεχνολογία από μόνη της δεν είναι ούτε καλή, ούτε κακή και δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την πιθανότητα εκμετάλλευσής της για λάθος σκοπούς ανέφερε. Μια επαναστατική τεχνολογία μπορεί να είναι ευλογία για την ανθρωπότητα, μπορεί όμως ακόμα και να την καταστρέψει· εάν δεν ρυθμιστεί μπορεί και να καταστρέψει την ανθρωπότητα, τόνισε.

Αναλογιστείτε τον κίνδυνο που προκύπτει με το μελλοντικό ενδεχόμενο ελέγχου των ανθρώπινων συναισθημάτων; Αυτό μπορεί σύντομα να πραγματοποιηθεί. Τι χρειάζεται λοιπόν να γίνει; Σύμφωνα με τον Καθηγητή Nayef Al-Rodhan η μαζική άσκηση της πολιτικής βούλησης και η χρηστή διακυβέρνηση είναι ζωτικά συστατικά για την προστασία της ανθρωπότητας.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, ο εκπρόσωπος του επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, κ. Μιχάλης Στυλιανού και ο κ. Mehmet Erdogan, Εκπρόσωπος του Αναπτυξιακού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών χαιρέτισαν την εκδήλωση. Στην παρέμβασή της, η κ. Ανδρούλλα Καμιναρά, Επικεφαλής  της Ομάδας Δράσης «Γνώση, Επιδόσεις και Αποτελεσματικότητα» της  Γενικής Διεύθυνσης Διεθνούς Συνεργασίας και Ανάπτυξης ανέπτυξε το θέμα «The European Year of Development and the 2030 agenda for Sustainable Development». Τον ομιλητή παρουσίασε ο Καθηγητής Ανδρέας Πιτσιλλίδης, Πρόεδρος του Τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Η διάλεξη Kapuscinski για την ανάπτυξη που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 14 Οκτωβρίου 2015 στο Πανεπιστήμιο Κύπρου διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών. Το έργο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σχετικά Άρθρα