
Στέρεες βάσεις μεσοπρόθεσμης ανάπτυξης της Centric
Αύξηση 72% σημείωσε ο κύκλος εργασιών της Centric Συμμετοχών στο εννεάμηνο ξεπερνώντας τα 760 εκατ. ευρώ, ενώ κέρδη μετά φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας διαμορφώθηκαν στα 2,1 εκατ. ευρώ, ενισχυμένα κατά 4,2% από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, όπως ανακοίνωσε σήμερα η εισηγμένη.
Ειδικότερα, η εταιρεία ανακοίνωσε για την περίοδο 1 Ιανουαρίου – 30 Σεπτεμβρίου 2014 με βάση τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς (Δ.Π.Χ.Α).
-Κύκλος Εργασιών: € 760,18 εκατ. έναντι € 441,17 εκατ. το εννεάμηνο του 2013 (+72,3%)
-Μικτό Κέρδος: € 11,07 εκατ. έναντι € 8,51 εκατ. το εννεάμηνο του 2013 (+30,1%)
-EBITDA: € 3,81 εκατ. έναντι € 3,17 εκατ. το εννεάμηνο του 2013 (+20,4%)
-Κέρδη προ φόρων: κέρδη € 4,13 εκατ. έναντι κερδών € 3,24 εκατ. το εννεάμηνο του 2013 (+27,4%)
-Καθαρά αποτελέσματα μετά φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας: κέρδη € 2,14 εκατ. έναντι κερδών € 2,05 εκατ. το εννεάμηνο του 2013 (+4,2%)
-Ίδια κεφάλαια 30.9.2014: € 49,70 εκατ. (+5,3% σε σχέση με τις 31.12.2013)
Εντυπωσιακή αύξηση του κύκλου εργασιών
Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών για την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου του 2014 ανήλθε σε € 760,18 εκατ. έναντι € 441,17 εκατ. για την αντίστοιχη περίοδο του 2013 καταγράφοντας σημαντική αύξηση κατά 72,3%. Η εντυπωσιακή αύξηση του κύκλου εργασιών αποτιμάται ιδιαίτερα θετικά και αποδίδεται στις συστηματικές προσπάθειες που καταβάλλονται για την ενίσχυση των εταιρικών σημάτων που προωθούν οι θυγατρικές εταιρίες του ομίλου. Στην αύξηση συνέβαλε ουσιαστικά και η θετική επίδραση από τη διεξαγωγή του παγκοσμίου κυπέλου ποδοσφαίρου της Βραζιλίας.
Κερδοφορία
Το μικτό κέρδος του ομίλου ανήλθε σε € 11,07 εκατ. έναντι € 8,51 εκατ. κατά τους πρώτους εννέα μήνες της χρήσης του 2013 καταγράφοντας αύξηση κατά 30,1%. Η αύξηση του μικτού κέρδους βρίσκεται σε συνάρτηση της αύξησης του κύκλου εργασιών. Η σημαντική μείωση του περιθωρίου μικτού κέρδους, 1,5% έναντι 1,9% το 2013, έρχεται ως αποτέλεσμα σημαντικών δαπανών προώθησης που αποτελούν μέρος του κόστους πωληθέντων αλλά και λόγω της αύξησης του ποσοστού απόδοσης κερδών που επιστρέφονται στους παίκτες.
Οι λειτουργικές δαπάνες διαμορφώθηκαν αυξημένες κατά 28% ακολουθώντας την αύξηση του μικτού κέρδους και αντανακλώντας τη συστηματική προσπάθεια που καταβάλλεται ώστε να υποστηριχτεί η προώθηση των υπηρεσιών του ομίλου. Σημειώνεται ότι τα αποτελέσματα της χρήσης επιβαρύνθηκαν από δαπάνες € 660 χιλ. περίπου για τη δημιουργία προβλέψεων απομείωσης επισφαλών απαιτήσεων προηγούμενων χρήσεων. Η εν λόγω επιβάρυνση οδήγησε τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων & συνολικών αποσβέσεων (EBITDA) να διαμορφώθηκαν σε € 3,81 έναντι € 3,17 εκατ. κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2013 καταγράφοντας αύξηση 20,4%.
Τα αποτελέσματα της χρηματοοικονομικής λειτουργίας διαμορφώθηκαν θετικά κατά € 619 χιλ. συνεισφέροντας στην κερδοφορία του ομίλου. Τα κέρδη προ φόρων (ΕΒΤ) ανήλθαν στα € 4,13 εκατ. έναντι € 3,24 εκατ. το εννεάμηνο του 2013 σημειώνοντας αύξηση 27,4%. Στο επίπεδο των ενοποιημένων αποτελεσμάτων μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας (ΕΑΤΑΜ), για τους πρώτους εννέα μήνες του 2014 τα κέρδη ανήλθαν σε € 2,14 εκατ. έναντι € 2,05 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2013 αυξανόμενα κατά 4,2%.
Κεφαλαιακή διάρθρωση
Τα ίδια κεφάλαια του ομίλου στις 30.9.2014 διαμορφώθηκαν αυξημένα κατά 5,3% σε σχέση με τις 31.12.2013 και ανήλθαν σε € 49,70 εκατ. Η Εταιρεία και ο όμιλος σήμερα διαθέτει ισχυρή κεφαλαιακή διάρθρωση με σημαντικό ύψος ιδίων κεφαλαίων και περιορισμένες υποχρεώσεις, εκ των οποίων οι δανειακές εξαντλούνται στο υπόλοιπο της χρηματοδοτικής μίσθωσης για την αγορά του κτιρίου που στεγάζεται η έδρα της Εταιρείας και που ανέρχεται σε ποσό € 1,46 εκατ. Η μείωση των υποχρεώσεων του ομίλου αποτέλεσε αποτέλεσμα συστηματικής προσπάθειας που έγινε σε βάθος χρόνου με στόχο τη θωράκιση του αναφορικά με τους πιθανούς κινδύνους που απορρέουν από τη δυσμενή οικονομική συγκυρία. Ο σχετικός δείκτης ξένα/ίδια κεφάλαια (σύνολο υποχρεώσεων/ίδια κεφάλαια) διαμορφώθηκε στις 30/9/2014 στο 0,10.
Εξελίξεις της αγοράς διαδικτυακής ψυχαγωγίας
Η εταιρεία Sporting Odds Ltd, θυγατρική εταιρεία του ομίλου της Gaming VC group, αδειοδοτημένη στην Αγγλία από την Βρετανική επιτροπή παιγνίων (Gambling Commission) και εκ των στρατηγικών συνεργατών του ομίλου Centric, έχει υπαχθεί εθελοντικά στο φορολογικό καθεστώς της μεταβατικής περιόδου της παραγράφου 12 του άρθρου 50 του ν. 4002/2011 και λειτουργεί νόμιμα στην Ελλάδα. Στην Κύπρο λειτουργεί βάσει του νόμου 106/2012.
Ο Ροδόλφος Οντόνι, Διευθύνων Σύμβουλος της Centric δήλωσε σχετικά: “Εκφράζουμε την ικανοποίηση μας για την επίτευξη ενός ακόμα τριμήνου μεγέθυνσης της δραστηριότητας μας. Συνεχίζουμε την προσπάθεια μας να ενισχύσουμε περεταίρω την πελατειακή μας βάση στοχεύοντας στο να δημιουργήσουμε στερεές βάσεις μεσοπρόθεσμης ανάπτυξης. Παραμένουμε σταθερά προσανατολισμένοι στη δημιουργία αξίας μέσω της βελτίωσης των αποτελεσμάτων μας και στη διεύρυνση του χαρτοφυλακίου των συμμετοχών μας.”
Στοιχεία Εννεαμήνου 2014: