
Σ.Ε.Β.Τ.- Θεσμικός φορέας συνεχούς αναζήτησης με κοινωνικές αξίες
• Αναδεικνύει νέες κατευθύνσεις προς όφελος της ελληνικής οικονομίας με καινοτομία, έρευνα και ανάπτυξη
• Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων για την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής
Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής στις 16 Οκτωβρίου, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (Σ.Ε.Β.Τ.) υπογραμμίζει τη σημασία της ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής για τη διατήρηση της καλής υγείας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των καταναλωτών. Παράλληλα, υποστηρίζει τη λελογισμένη κατανάλωση όλων των τροφίμων σε συνδυασμό με την επαρκή φυσική δραστηριότητα και τη σωστή ενημέρωση και εκπαίδευση για τις σωστές διαιτητικές συνήθειες.
Από την άλλη, ως θεσμικός φορέας δείχνει ιδιαίτερη ευαισθησία επενδύοντας στην έρευνα και την ανάπτυξη για την παραγωγή ασφαλών και ποιοτικών προϊόντων.
Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων, πιστός στη δέσμευσή του για διαρκή πρόοδο προς όφελος των Ελλήνων καταναλωτών και με οδηγό την ποιότητα και την ασφάλεια, επενδύει συνεχώς στην ενημέρωση του καταναλωτή και σε προγράμματα έρευνας και ανάπτυξης. Στο πλαίσιο αυτό, με πρωτοβουλία του, συγκροτήθηκε και λειτουργεί ήδη από το 2009 η Ελληνική Τεχνολογική Πλατφόρμα Τροφίμων “Food for Life”, κατά τα πρότυπα της αντίστοιχης Ευρωπαϊκής. Έτσι ξεκίνησε η συνεργασία και επικοινωνία μεταξύ των επιχειρήσεων του Κλάδου των Τροφίμων και της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας με κύριους στόχους την προώθηση των εθνικών ερευνητικών προτεραιοτήτων γύρω από τα τρόφιμα και την καινοτομία, ως σημαντικού πυλώνα της ανάπτυξης.
Mία από τις πρωτοβουλίες του ΣΕΒΤ, που σηματοδοτεί τη σημασία που δίνει στη διατήρηση της καλής υγείας είναι η συμμετοχή του στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα NU-AGE «Όχι μόνο να ζούμε περισσότερο, αλλά να ζούμε και καλύτερα» www.nu-age.eu, που μελετά την επίδραση της διατροφής στη διαδικασία της γήρανσης και στοχεύει στην ανάπτυξη νέων διατροφικών στρατηγικών, που θα λαμβάνουν υπόψη τους τις ιδιαίτερες ανάγκες των ατόμων άνω των 65 ετών.
Στα πλαίσια του έργου θα πραγματοποιηθούν κλινικές μελέτες, σε ηλικιωμένους, ώστε να διευκρινιστούν οι μηχανισμοί, με τους οποίους η διατροφή επιδρά στη διαδικασία της γήρανσης.
Παράλληλα, ο ΣΕΒΤ προωθεί και στηρίζει τις ιδέες της νέας γενιάς για τη δημιουργία καινοτόμων προϊόντων διατροφής με τη διοργάνωση του Διαγωνισμού ECOTROPHELIA σε εθνικό επίπεδο. Σκοπός του διαγωνισμού, που διοργανώνεται ήδη 4 χρόνια, είναι αφενός να υποστηρίξει νέους Έλληνες φοιτητές, που ασχολούνται με την επιστήμη των τροφίμων, και να τους δώσει ένα επιπλέον κίνητρο για έρευνα και δημιουργία και, αφετέρου να αποτελέσει ένα φυτώριο καινοτόμων ιδεών, οι οποίες θα μπορούσαν να αποδειχτούν χρήσιμες για τη Βιομηχανία Τροφίμων και την ελληνική οικονομία.
Η ανάδειξη νέων κατευθύνσεων από το ΣΕΒΤ στήριγμα της ελληνικής οικονομίας
Ο ΣΕΒΤ, Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων από το 1978 εκπροσωπεί το σύνολο της Ελληνικής Βιομηχανίας Τροφίμων στην Ελλάδα, την Ευρώπη και παγκοσμίως. Μέλη του συνδέσμου είναι οι κλαδικοί σύνδεσμοι αλλά και ατομικά πολλές επιχειρήσεις του χώρου των τροφίμων.
Ο κλάδος κατέχει τις τελευταίες δεκαετίες την πρώτη θέση στην ελληνική Βιομηχανία, με το 27,7% του συνόλου της Βιομηχανίας της χώρας, στην οποία δραστηριοποιούνται περισσότερες από 1.200 επιχειρήσεις με περισσότερους από 360.000 άμεσα και έμμεσα εργαζόμενους. Ο κλάδος με ιστορία που ξεκινάει το 1782 είναι δυναμικός, ανταγωνιστικός και εξωστρεφής με έντονη επενδυτική και εμπορική δραστηριότητα στην Ελλάδα, σε όλη την Ευρώπη, Ασία και Αμερική.
Τα είδη διατροφής κατέχουν την 1η θέση, καλύπτοντας το 26% του συνόλου των εξαγωγών και συνολική αξία 7,2 δις €.
Πρωταρχικός στόχος του ΣΕΒΤ είναι να προωθήσει την αντίληψη της συνυπευθυνότητας και του υπεύθυνου και φερέγγυου συνομιλητή προς το κοινωνικό σύνολο και τις Αρχές στην Ελλάδα και την Ευρώπη.
Αποστολή του ΣΕΒΤ, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο κρίσης που περνά η οικονομία της χώρας μας είναι η εστίαση στην ποιότητα και την ανάδειξη νέων κατευθύνσεων σε τρόφιμα που θα στηρίζουν την ελληνική οικονομία, την μεγέθυνση του παραγόμενου όγκου και τη μείωση τιμών, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την διασφάλιση θέσεων εργασίας.