Τζον Κέρι: Η προσφυγική κρίση κοινό πρόβλημα ΗΠΑ-ΕΕ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα βοηθήσουν την Ευρώπη να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση που συνιστά μια απειλή “σχεδόν υπαρξιακή” για την ευρωπαϊκή ήπειρο, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι.

 
“Οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιλαμβάνονται τη σχεδόν υπαρξιακή φύση αυτής της απειλής για την πολιτική ζωή και τον κοινωνικό ιστό στην Ευρώπη”, είπε ο Κέρι στη διάρκεια της διάσκεψης για την ασφάλεια που διεξάγεται στο Μόναχο.

“Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο συναντιόμαστε και θέτουμε σε εφαρμογή μια αποστολή του ΝΑΤΟ προκειμένου να κλείσει μια σημαντική (προσφυγική) διαδρομή και θα σας συναντήσουμε και με άλλους τρόπους προκειμένου να σταματήσουμε αυτή την πλημμυρίδα λόγω της πιθανότητας να πλήξει την ευρωπαϊκή ενότητα”, είπε ο αμερικανός ΥΠΕΞ.

Ο Κέρι αναφερόταν στην αποστολή της Ατλαντικής Συμμαχίας η οποία θα βοηθήσει στη μάχη κατά των διακινητών που οργανώνουν τη διέλευση των προσφύγων από την Τουρκία στην Ελλάδα μέσω του Αιγαίου.

“Δεν θα πούμε ‘είναι δικό σας πρόβλημα, όχι δικό μας’. Είναι δικό μας πρόβλημα”, είπε  ο αμερικανός διπλωμάτης, κάνοντας λόγο για “την πιο σοβαρή ανθρωπιστική κρίση στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο”.

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι διχασμένες όσον αφορά την απόκριση της Ένωσης στο κύμα των εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων, κυρίως Σύρων, που φθάνουν στην Ευρώπη.

Ιδιαίτερα η Γερμανία τάσσεται υπέρ ποσοστώσεων υποδοχής προσφύγων για κάθε χώρα μέλος της ΕΕ, μια θέση που απορρίπτουν πολλές χώρες.

Μάλιστα ο γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς απέρριψε στο Μόναχο τη γερμανική πρόταση.

Η Ένωση πρέπει να περάσει το μήνυμα ότι “δεν θα  υποδεχθούμε άλλους πρόσφυγες”, είπε ο επικεφαλής της γαλλικής κυβέρνησης, λέγοντας πως η Γαλλία “δεν είναι υπέρ” ενός μόνιμου μηχανισμού κατανομής των προσφύγων.

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι κατηγόρησε σήμερα τη Ρωσία ότι πλήττει νόμιμες ομάδες της αντιπολίτευσης και αμάχους με την εκστρατεία των βομβαρδισμών της στη Συρία και είπε ότι η Μόσχα πρέπει να αλλάξει τους στόχους της για να σεβαστεί μια συμφωνία εκεχειρίας που επιτεύχθηκε χθες.

“Μέχρι τώρα, η μεγάλη πλειονότητα των ρωσικών επιθέσεων ήταν εναντίον νόμιμων ομάδων της αντιπολίτευσης. Για να εμμείνει στη συμφωνία την οποία έκανε, η στόχευση της Ρωσίας πρέπει να αλλάξει”, είπε ο Κέρι στη διάσκεψη ασφαλείας που διεξάγεται στο Μόναχο.

Ο Κέρι κατηγόρησε τη Ρωσία ότι ρίχνει  στη Συρία τις λεγόμενες “dumb bombs”, βόμβες που δεν έχουν συγκεκριμένο στόχο, λέγοντας ότι αυτό έχει προκαλέσει τον θάνατο αμάχων. ΑΠΕ

Σχετικά Άρθρα