
Το Δεκαράκι: Το πρώτο μονοποικιλιακό τσίπουρο από Μοσχάτο Τυρνάβου σας καλεί να του βάλετε τον βαθμό
• Αργά και καρτερικά, σε χειροποίητους, παραδοσιακούς χάλκινους άμβυκες, τα στέμφυλα του Μοσχάτου υπογράφουν με το εξαιρετικό άρωμά τους το απόσταγμα, ενώ η πολλαπλή επαναπόσταξη τελειοποιεί το τελικό προϊόν, χαρίζοντάς του άριστη ποιότητα.
• Έχοντας ταιριάξει μοναδικά με το κλίμα και το έδαφος της περιοχής, το Μοσχάτο ανέπτυξε τον ξεχωριστό αρωματικό χαρακτήρα του εκεί, στον μεγαλύτερο αμπελώνα της Θεσσαλίας, καθιστώντας τον Τύρναβο παγκόσμιο σημείο αναφοράς για την ξακουστή αυτή ποικιλία, με μια καλλιέργεια που εκτείνεται σε 15.000 στρέμματα.
Μάλιστα, στο χωριό Δαμάσι Τυρνάβου, τόπο από τον οποίο κατάγεται η οικογένεια Βασδαβάνου, φιλοξενείται ένας από τους μεγαλύτερους αμπελώνες Μοσχάτου της Θεσσαλίας.
Το Δεκαράκι, το πρώτο μονοποικιλιακό τσίπουρο που αποτελεί προϊόν απόσταξης αποκλειστικά της ποικιλίας Μοσχάτο Τυρνάβου, είναι πλέον εδώ για όλους τους λάτρεις των παραδοσιακών ελληνικών αποσταγμάτων και της γνήσιας απόλαυσης που αυτά προσφέρουν!
Το Δεκαράκι «γεννήθηκε» στον Τύρναβο και έχει όλη την αυθεντικότητα και την παράδοση του τόπου κλεισμένη μέσα στο μπουκάλι του.
Τύρναβος και τσίπουρο δεν θεωρούνται τυχαία έννοιες ταυτόσημες: Χάρη στη μακραίωνη παράδοση η οποία διατηρείται αναλλοίωτη στους αιώνες και περνά από γενιά σε γενιά, ο Τύρναβος αποτελεί την ιδιαίτερη πατρίδα του εκλεκτού τσίπουρου και το «Τσίπουρο Τυρνάβου» αποτελεί Γεωγραφική Ένδειξη αναγνωρισμένη και προστατευόμενη από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Βασικό «μυστικό» της φήμης του τσίπουρου Τυρνάβου, το οποίο παίζει καθοριστικό ρόλο στη μοναδική ταυτότητα και ανώτερη ποιότητά του, αποτελεί η ποικιλία Μοσχάτο: Η συγκεκριμένη ποικιλία, η οποία ευδοκιμεί στην περιοχή, αποτελεί την εκλεκτότερη ποικιλία σταφυλιού, καθώς υπερέχει τόσο σε πλήθος όσο και σε συγκέντρωση αρωματικών συστατικών.
Το Μοσχάτο προστίθεται σε τσίπουρα που προέρχονται από ποικιλίες άλλων ουδέτερων σταφυλιών κατά την συναπόσταξη, προκειμένου να βελτιώσει και να αναβαθμίσει τον αρωματικό χαρακτήρα του τελικού αποστάγματος.
Το Δεκαράκι είναι το πρώτο μονοποικιλιακό τσίπουρο που αποτελεί προϊόν απόσταξης μόνο από Μοσχάτο Τυρνάβου.
Στον μονοποικιλιακό του χαρακτήρα οφείλει το Δεκαράκι τις μοναδικές του ιδιότητες, που γίνονται αντιληπτές ήδη από το άνοιγμα της κάθε φιάλης: Έχοντας λάβει στο μέγιστο τα ποιοτικά και αρωματικά χαρακτηριστικά του Μοσχάτου Τυρνάβου, το Δεκαράκι ξεχωρίζει για το έντονο και καθαρό άρωμά του, την πλούσια και ζεστή γεύση του και την κρυστάλλινη όψη του.
Ένα ακόμα στοιχείο που κάνει το Δεκαράκι τόσο ξεχωριστό είναι η παραδοσιακή διαδικασία της απόσταξής του, με την τεχνογνωσία και το μεράκι και της οικογένειας Βασδαβάνου, που μετρά πάνω από 50 χρόνια ιστορίας στη δημιουργία οίνων και αποσταγμάτων.
Αργά και καρτερικά, σε χειροποίητους, παραδοσιακούς χάλκινους άμβυκες, τα στέμφυλα του Μοσχάτου υπογράφουν με το εξαιρετικό άρωμά τους το απόσταγμα, ενώ η πολλαπλή επαναπόσταξη τελειοποιεί το τελικό προϊόν, χαρίζοντάς του άριστη ποιότητα. Το αποτέλεσμα; Ένα απόσταγμα-διαμάντι, χωρίς γλυκάνισο, με αλκοολικό βαθμό 40% Vol, του οποίου η ιδιαίτερη ταυτότητα αναδεικνύεται σε κάθε γουλιά. Ένα πραγματικό «Δεκαράκι»!
Απολαύστε κι εσείς το Δεκαράκι δροσερό, στους 10°C, σύντροφος σε όλες τις στιγμές σας. Το Δεκαράκι θα ενώσει την παρέα, με κάθε τσούγκρισμα των ποτηριών να γίνεται και ένα ζεστό καλωσόρισμα. Δοκιμάστε το και βάλτε εσείς τον βαθμό – στην υγειά σας!
Μονοποικιλιακό Τσίπουρο Τυρνάβου «το Δεκαράκι» – Τσίπουρο εκλεκτής καταγωγής
«Το Δεκαράκι» «γεννήθηκε» στον Τύρναβο και κλείνει στο μπουκάλι του όλη την αυθεντικότητα και την παράδοση του τόπου – έτσι, η καταγωγή του αποτελεί ταυτόχρονα και εγγύηση της ποιότητάς του.
Τύρναβος και τσίπουρο δεν θεωρούνται τυχαία έννοιες ταυτόσημες: Χάρη στη μακραίωνη παράδοση η οποία διατηρείται αναλλοίωτη στους αιώνες και περνά από γενιά σε γενιά, ο Τύρναβος αποτελεί την ιδιαίτερη πατρίδα του εκλεκτού τσίπουρου και το «Τσίπουρο Τυρνάβου» αποτελεί Γεωγραφική Ένδειξη αναγνωρισμένη και προστατευόμενη από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στον Τύρναβο, άλλωστε, ευδοκιμεί το Μοσχάτο, η εκλεκτότερη ποικιλία σταφυλιού, που αποτελεί το βασικό «μυστικό» της φήμης του τσίπουρου Τυρνάβου.
Έχοντας ταιριάξει μοναδικά με το κλίμα και το έδαφος της περιοχής, το Μοσχάτο ανέπτυξε τον ξεχωριστό αρωματικό χαρακτήρα του εκεί, στον μεγαλύτερο αμπελώνα της Θεσσαλίας, καθιστώντας τον Τύρναβο παγκόσμιο σημείο αναφοράς για την ξακουστή αυτή ποικιλία, με μια καλλιέργεια που εκτείνεται σε 15.000 στρέμματα.
Μάλιστα, στο χωριό Δαμάσι Τυρνάβου, τόπο από τον οποίο κατάγεται η οικογένεια Βασδαβάνου, φιλοξενείται ένας από τους μεγαλύτερους αμπελώνες Μοσχάτου της Θεσσαλίας.
Το Μοσχάτο υπερέχει τόσο σε πλήθος όσο και σε συγκέντρωση αρωματικών συστατικών και προστίθεται σε τσίπουρα που προέρχονται από ποικιλίες άλλων ουδέτερων σταφυλιών κατά την συναπόσταξη, προκειμένου να βελτιώσει και να αναβαθμίσει τον αρωματικό χαρακτήρα του τελικού αποστάγματος. Έτσι, το μοναδικό άρωμα και η εξαιρετική γεύση του τσίπουρου «το Δεκαράκι» αποτελούν ακλόνητη απόδειξη των καταβολών του και της υψηλής ποιότητάς του.
Μονοποικιλιακό τσίπουρο
«Το Δεκαράκι» είναι το πρώτο μονοποικιλιακό τσίπουρο που αποτελεί προϊόν απόσταξης μόνο από Μοσχάτο Τυρνάβου, λαμβάνοντας έτσι στο μέγιστο τα ποιοτικά και αρωματικά χαρακτηριστικά της εκλεκτής αυτής ποικιλίας.
Με κάθε άνοιγμα της φιάλης, το άρωμα του Μοσχάτου σταφυλιού σε συνεπαίρνει, ενώ η κρυστάλλινη καθαρότητα του αποστάγματος σε προδιαθέτει για τη γευστική εμπειρία που θα ακολουθήσει!
Η απαράμιλλη γεύση του, που γίνεται αισθητή από την πρώτη γουλιά,
εκπλήσσει ακόμα και τους πιο «εκπαιδευμένους» ουρανίσκους και καθιστά «το Δεκαράκι» το τσίπουρο των αισθήσεων.
Τις μοναδικές αυτές ιδιότητες, «το Δεκαράκι» τις οφείλει στο μονοποικιλιακό του χαρακτήρα, αφού είναι απόσταγμα στεμφύλων αποκλειστικά από την εκλεκτή ποικιλία Μοσχάτου σταφυλιού της περιοχής Τυρνάβου, της ποικιλίας με τις περισσότερες αρωματικές ιδιότητες και την αδιαμφισβήτητα εξαιρετική ποιότητα.
Απόσταξη που συνδυάζει παράδοση και τεχνολογία
Ένα ακόμα στοιχείο που κάνει «το Δεκαράκι» τόσο ξεχωριστό είναι η παραδοσιακή διαδικασία της απόσταξής του, με το μεράκι και την τέχνη της οικογένειας Βασδαβάνου.
Αργά και καρτερικά, σε ελληνικούς, παραδοσιακούς, χειροποίητους, χάλκινους άμβυκες, τα στέμφυλα του Μοσχάτου υπογράφουν με το μοναδικό άρωμά τους το απόσταγμα, ενώ η πολλαπλή επαναπόσταξη τελειοποιεί το τελικό προϊόν, χαρίζοντάς του άριστη ποιότητα. Το αποτέλεσμα; Ένα απόσταγμα-διαμάντι, χωρίς γλυκάνισο, με αλκοολικό βαθμό 40% Vol, του οποίου η ιδιαίτερη ταυτότητα αναδεικνύεται σε κάθε γουλιά. Ένα πραγματικό «Δεκαράκι»!
Οινοποιία – Αποσταγματοποιία Βασδαβάνου
Πάνε πάνω από 50 χρόνια από τότε που η Οινοποιία-Αποσταγματοποιία Βασδαβάνου άρχισε να δημιουργεί οίνους και αποστάγματα με αγάπη και μεράκι.
Σήμερα, η Οικογένεια Βασδαβάνου συνεχίζει τη μακρά παράδοση της απόσταξης παραμένοντας μια αμιγώς οικογενειακή επιχείρηση, την οποία διοικούν τα παιδιά των ιδρυτών, έχοντας κληρονομήσει τα μυστικά, την τεχνική αλλά και το μεράκι των πατέρων τους.
Το οινοποιείο διαθέτει τα πλέον σύγχρονα και εξελιγμένα μέσα για την παραγωγή προϊόντων άριστης ποιότητας, που διατηρούν παράλληλα ατόφιο τον παραδοσιακό χαρακτήρα τους.
Στο οινοποιείο της οικογένειας Βασδαβάνου όλες οι διαδικασίες γίνονται με αυστηρότητα και απόλυτη υπευθυνότητα, έχοντας ως βασικό γνώμονα την άριστη ποιότητα των προϊόντων και τη μέγιστη ικανοποίηση των πελατών.
Απόδειξη αυτών αποτελεί το πιστοποιητικό διασφάλισης ποιότητας που έχει η εταιρεία, για την εφαρμογή του συστήματος ISO 9001, βάσει των διαδικασιών TÜV NORD CERT, για τα προϊόντα της. Παράγοντες που πιστοποιούν την εξαιρετική ποιότητα και των υψηλών προδιαγραφών παραγωγή του τσίπουρου «το Δεκαράκι».
Το Δεκαράκι με τη ματιά ενός γευσιγνώστη
- Όψη: Καθαρό, κρυστάλλινο, άχρωμο με πυκνά δάκρυα που κατεβαίνουν με μέτρια ταχύτητα.
- Άρωμα: Καθαρό, έντονο, χωρίς παλαίωση, αρώματα που θυμίζουν σύκο, σταφίδα, καρύδι και τριαντάφυλλο.
- Γεύση: Ξηρό, ζεστό, με πλούσιο σώμα. Η γεύση του θυμίζει σύκο, σταφίδα, καρύδι, αχλάδι, περγαμόντο, τριαντάφυλλο και γαρύφαλλο. Απόσταγμα ισορροπημένο, πολύπλοκο, με μακρά επίγευση.
Δεκαράκι για όλα τα γούστα
Πρωταγωνιστώντας σε κάθε τραπέζι, «το Δεκαράκι» είναι ένα απόσταγμα που δε συνοδεύει τους μεζέδες αλλά οι μεζέδες το συνοδεύουν. «Το Δεκαράκι» πίνεται δροσερό, στους 10°C, και συνοδεύεται άριστα από εκλεκτούς τυρναβίτικους – και όχι μόνο – μεζέδες. Απολαύστε το παρέα με μανούρι ψητό, λιαστές ντομάτες, μανιτάρια ψητά, σκουμπρί ή τουρσί, καθώς και μετά το γεύμα ως χωνευτικό.
Σύντροφος σε όλες τις στιγμές μας, «το Δεκαράκι» ενώνει την παρέα και συνιστά το εμβληματικό ποτό-σήμα κατατεθέν της ελληνικής φιλοξενίας, αφού κάθε τσούγκρισμα είναι κι ένα ζεστό καλωσόρισμα.
Συνοδεύεται από παραδοσιακό πώμα ροής, για να μη χάνετε σταγόνα από το εξαιρετικό αυτό μονοποικιλιακό απόσταγμα.
Ένα απόσταγμα που δεν πήρε τυχαία το όνομά του! Δοκιμάστε το και βάλτε εσείς τον βαθμό!