900.000 συνταξιούχοι στο στόχαστρο για εξοικονόμηση €1,8 δισ. από συντάξεις – Εκκαθαριστικά φωτιά

Από το πρώτο ευρώ της προσωπικής διαφοράς που θα προκύψει από τον επανυπολογισμό του νόμου Κατρούγκαλου φαίνεται ότι θα πέσει το «μαχαίρι» προκειμένου να συγκεντρωθούν τα 1,8 δισ. ευρώ από τις συντάξεις μετά τη συμφωνία της κυβέρνησης στο Eurogroup της Μάλτας.

Αυτό είναι το σενάριο που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας για τους 900.000 συνταξιούχους που θα μπουν στο κάδρο των περικοπών.

Οι απώλειες σύμφωνα με το Έθνος θα φτάσουν έως και τα 360 ευρώ σε ορισμένες περιπτώσεις με τους μεγαλύτερους χαμένους να είναι οι περίπου 270.000 συνταξιούχοι του πρώην ΤΕΒΕ που καταγράφουν προσωπικές διαφορές έως και 400 ευρώ ειδικά αν έχουν φύγει με 35-40 χρόνια ασφάλισης στις υψηλότερες κατηγορίες.

Όπως γράφει η Καθημερινή το υπ. Εργασίας σε μια προσπάθεια να διασώσει τις κύριες συντάξεις από πολύ υψηλά ποσοστά περικοπών –της τάξης του 40%– σχεδιάζει την εφαρμογή ενός ανώτατου ορίου μειώσεων, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες θα κινηθεί πέριξ του 20% με 25%. Αν και θα ήθελε, μάλιστα, να υπάρξει κι ένα κατώφλι στις μειώσεις, κάτι τέτοιο δεν έχει πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και θεωρείται πολύ δύσκολο να «περάσει» όχι μόνο από τους εκπροσώπους του ΔΝΤ αλλά από το σύνολο των θεσμών.

Ειδικοί εκτιμούν ότι ακόμη και αυτοί που λαμβάνουν τα κατώτατα όρια θα υποστούν περικοπές της τάξης των 40 ευρώ τον μήνα, ενώ δεν έχει διευκρινιστεί εάν θα υπάρξουν κάποιες εξαιρέσεις, στις περιπτώσεις αναπηρικών συντάξεων ή συντάξεων χηρείας, καθώς ο νέος τρόπος υπολογισμού τους οδηγεί σε «προσωπικές διαφορές» κοντά στο 35%.

Μέχρι στιγμής έχει ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός για το 47% των δικαιούχων δηλαδή για σχεδόν 1.128.000 συνταξιούχους με τις διαφορές να κυμαίνονται στα επίπεδα του 10% επειδή στην πλειονότητα τους είναι πολύ παλιές και χαμηλές συντάξεις. Εκτιμάται ότι για το υπόλοιπο 53% οι μειώσεις θα είναι πάνω από 18% ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις όπως οι τρεις προαναφερθείσες κατηγορίες θα ξεπερνά το 25% και θα φτάνει έως και το 30%.

Το «λογαριασμό» των φόρων που συμφώνησε πέρυσι με την Τρόικα ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος (για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης) θα βρουν μπροστά τους οι πολίτες επιστρέφοντας από την πασχαλινή ανάπαυλα, αναφέρει ρεπορτάζ του Πρώτου Θέματος, σημειώνοντας:

«Στο… απόσπασμα ελεύθεροι επαγγελματίες, ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν ενοίκια και μισθωτοί που έχουν εισόδημα και από ελεύθερο επάγγελμα-

Πρόκειται για τις αυξήσεις που θα επιβαρύνουν τα εκκαθαριστικά του 2017 τα οποία βασίζονται στη φορολογητέα ύλη του 2016.

Οι επιβαρύνσεις σε σύγκριση με τα εκκαθαριστικά του 2016 (εισόδημα 2015) θα είναι μεγάλες για ελεύθερους επαγγελματίες, ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν ενοίκια καθώς και για τους μισθωτούς οι οποίοι το 2016 είχαν εισόδημα και από ελεύθερο επάγγελμα. Απώλειες θα καταγράψουν και οι χαμηλόμισθοι από την πρώτη, μικρή σχετικά, μείωση του αφορολόγητου που «κλείδωσε» το 2016.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα επιβαρυνθούν φέτος με φορολογικούς συντελεστές 22% ως 45% για τα εισοδήματα του 2016 σε σύγκριση με τους συντελεστές 26% ως 33% που ίσχυαν πέρυσι. Επιπλέον η προκαταβολή φόρου που θα πληρώσουν αυξάνεται από 75% σε 100%.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα επιβαρυνθούν με συντελεστή 15% (αντί 11%) για εισόδημα από ενοίκια ως 12.000 ευρώ. Για εισόδημα από 12.000 έως 35.000 ευρώ ο συντελεστής θα είναι αυξημένος από το 33% στο 35%, ενώ για εισόδημα πάνω από 35.000 ο συντελεστής θα είναι 45% αντί 33%.

Έτσι, για παράδειγμα, ένας ιδιοκτήτης με εισόδημα 15.000 ευρώ από ενοίκια το 2016 θα πλήρωνε 2.310 ευρώ, ενώ φέτος θα πληρώσει φόρο εισοδήματος 2.850 ευρώ, δηλαδή 540 ευρώ παραπάνω.

Σοβαρές επιβαρύνσεις θα δουν και οι μισθωτοί που έχουν εισόδημα και από ελεύθερο επάγγελμα. Για παράδειγμα, μισθωτός με εισόδημα 20.000 ευρώ συν 10.000 ευρώ από ελεύθερο επάγγελμα πλήρωσε το 2016 φόρο 4.900 ευρώ, ενώ φέτος θα πληρώσει 500 ευρώ παραπάνω, ήτοι 5.400 ευρώ.»

Σχετικά Άρθρα