Επιλεγμένες πολιτικές ειδήσεις

• Plus: Παραπολιτικά -Άποψη

 
Ρέγκλινγκ: από το πακέτο των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος θα προκύψουν κόστη τα οποία όμως θα επιβαρύνουν εξ ολοκλήρου την Ελλάδα – ΜΝΙ: «Προειδοποιήσεις» Ευρωπαίων ηγετών προς  τον πρωθυπουργό να μην «παίξει το χαρτί των πρόωρων εκλογών»- Η διοίκηση της ΔΕΗ δίδει άφεση αμαρτιών για το μεγάλο φαγοπότι των συνδικαλιστών της – Νίκος Αναστασιάδης: «Ο πατριωτισμός από καθέδρας δεν χρειάζεται»-Η καταγγελία Λοβέρδου για τα φρουτάκια στον εισαγγελέα

 
Παραπολιτικά

Ήταν ένας… μπούλης

Το εγκώμιο του κυβερνητικού του εταίρου Πάνο Καμμένου έπλεξε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξαγγέλλοντας από τη Νίσυρο μέτρα για την ενίσχυση των νησιών. Ωστόσο, το εγκώμιο δεν ξεκίνησε και τόσο θετικά…

Ο πρωθυπουργός θυμήθηκε στην αρχή της ομιλίας του τις διακοπές που είχε κάνει πριν από χρόνια στο νησί, όταν ακόμη ήταν φοιτητής, με μια σκηνή και ένα sleeping bag, όπως είπε.

Εκείνο το καλοκαίρι ήταν η πρώτη φορά που ο Αλέξης Τσίπρας συνάντησε τον Πάνο Καμμένο. «Τότε εγώ, λοιπόν, ξέρετε, ο Πάνος ήταν πολιτευτής της Δεξιάς, εγώ ήμουν από τότε, από μικρός στον χώρο της Αριστεράς και είχα την αίσθηση ότι ήταν ένας… μπούλης» είπε ο πρωθυπουργός, ξεσπώντας σε γέλια μαζί με το ακροατήριο.

Και συνέχισε: «Ήταν ένα παιδί, εν πάση περιπτώσει, αυτό που λέμε μιας πλούσιας οικογένειας. Και μου έκανε εξαιρετική εντύπωση το γεγονός ότι ήταν πραγματικά ένας λαϊκός, πολύ ζεστός άνθρωπος».

«Έχουμε εξαιρετική συνεργασία, έχουμε κοινή αγάπη και κοινούς στόχους. Θέλουμε αυτός ο τόπος να πάει μπροστά» είπε ο πρωθυπουργός, προκαλώντας εμφανή αμηχανία στον υπουργό Άμυνας

 
Άποψη: Ο λαϊκιστής πρωθυπουργός, στο στοιχείο του

Ο πρωθυπουργός μίλησε για «ανόητους τεχνοκράτες», που όπως είπε χαρακτηριστικά, «βαφτίζουν το λάθος, σωστό», αναφερόμενος στις θέσεις του ΔΝΤ για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Ο χαρακτηρισμός του πρωθυπουργού εντάσσεται στην απολιτική κοσμοθεωρία του, δεδομένου ότι είναι οι ίδιοι αυτοί τεχνοκράτες που συνομιλούν οι υπουργοί του και είναι οι ίδιοι αυτοί τεχνοκράτες που είναι ποιο κοντά στις θέσεις βιώσιμου χρέους. Η απώλεια ψυχραιμίας και η αδυναμία παράθεσης τεκμηριωμένων πολιτικών θέσεων, είναι πλέον γνώριμα χαρακτηριστικά του.

Θα τηρήσουμε το πρόγραμμα μέχρι κεραίας αλλά τα χρήματα που πλεονάζουν δεν θα ρωτήσουμε κανένα για να τα δώσουμε σε αυτούς που το έχουν περισσότερο ανάγκη, τόνισε επίσης  ο πρωθυπουργός. Προφανώς έχει πάρει την άδεια προηγουμένως και έχει την σύμφωνη γνώμη, για την υπερφορολόγηση και σειρά άλλων ενεργειών του όπως το κόψιμο συντάξεων… οπότε είναι περιττό να ρωτήσει και για την άσκηση προπαγανδιστικών εντυπώσεων, αυτές τις  πουλάει ανέξοδα.

 
Παράπονα για τις απόψεις των ανόητων τεχνοκρατών;

Η διαπραγμάτευση δεν πρέπει να γίνεται μέσω blogs διαμήνυσε σήμερα η ελληνική πλευρά προς το ΔΝΤ κατά την πρώτη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των δανειστών αργα το απόγευμα. Με αυτόν τον τρόπο, σύμφωνα με αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, το οικονομικό επιτελείο εξέφρασε παράπονα για την δημοσιοποίηση του άρθρου Τόμσεν στην ιστοσελίδα του ΔΝΤ

 
Ρέγκλινγκ: από το πακέτο των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος θα προκύψουν κόστη τα οποία όμως θα επιβαρύνουν εξ ολοκλήρου την Ελλάδα

Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους προβάλλει σε ενημερωτικό σημείωμα με αποδέκτες χιλιάδες επενδυτικά κεφάλαια ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης Κλάους Ρέγκλινγκ. Το πακέτο των μέτρων, το οποίο σχεδιάστηκε αποκλειστικά από τον ESM, αποτελεί «ένδειξη αλληλεγγύης» προς την Ελλάδα, σύμφωνα με τον Ρέγκλινγκ.

Ο επικεφαλής του ESM ενημερώνει τους επενδυτές ότι το πρόγραμμα έκδοσης ομολόγων του ESM θα αυξηθεί από τα 50 δισ. στα 57 δισ. προκειμένου να χρηματοδοτηθεί μέρος των αναγκών που θα προκύψουν για την Ελλάδα (σ.σ και ειδικά ανταλλαγές ομολόγων που βρίσκονται σήμερα στην κατοχή των ελληνικών τραπεζών).

Ο κ. Ρέγκλινγκ αναφέρει ότι από το πακέτο των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος θα προκύψουν κόστη τα οποία όμως θα επιβαρύνουν εξ ολοκλήρου την Ελλάδα. «Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι τα μέτρα δεν θα έχουν καμία επίπτωση στην στρατηγική χρηματοδότησης του ESM», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Ρέγκλινγκ.

 
ΜΝΙ: «Προειδοποιήσεις» Ευρωπαίων ηγετών προς  τον πρωθυπουργό να μην «παίξει το χαρτί των πρόωρων εκλογών»

Για «προειδοποιήσεις» Ευρωπαίων ηγετών προς τον Αλέξη Τσίπρα κάνει λόγο το γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο MNI, που ισχυρίζεται ότι έχει ζητηθεί από τον πρωθυπουργό να μην «παίξει το χαρτί των πρόωρων εκλογών» κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

«Ευρωπαίοι ηγέτες και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Ε.Ε. έχουν προειδοποιήσει τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να μην παίξει το χαρτί των πρόωρων εκλογών ως διαπραγματευτική τακτική, τώρα που οι συζητήσεις μεταξύ της Ε.Ε. και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου φαίνεται ότι έχουν “παγώσει”» μεταδίδει το γερμανικό ειδησεογραφικό δίκτυο, επικαλούμενο υψηλόβαθμους αξιωματούχους.

Νωρίτερα σήμερα, το Market News International μετέδιδε ότι η β’ αξιολόγηση θα «καθυστερήσει μέχρι τα τέλη του Φεβρουαρίου» εάν οι δύο πλευρές δεν κάνουν πίσω από τα αιτήματά τους.
Ελληνική κυβερνητική πηγή φέρεται να δήλωσε στο ΜΝΙ ότι τις τελευταίες εβδομάδες, οι συζητήσεις με τους δανειστές, ιδιαίτερα με το ΔΝΤ, είναι δύσκολες.

«Η Ευρώπη κατανοεί ότι η νομοθέτηση και αύξηση των μέτρων και μετά το 2019 μπορεί να είναι δύσκολη για την ελληνική κυβέρνηση. Αλλά το ΔΝΤ επιμένει ότι όλα τα κενά και οι αποκλείσεις στις προβλέψεις για το 2019-2020 θα πρέπει να επιλυθούν πριν αποφασίσει εάν θα προσφέρει επιπλέον οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα» δήλωσε στο πρακτορείο η εν λόγω κυβερνητική πηγή.

«Ο Τσίπρας έχει δεχτεί φιλική προειδοποίηση να μην διαταράξει την Ευρωζώνη με απειλές για πρόωρες εκλογές το 2017, ιδιαίτερα καθώς πλησιάζουν οι εκλογές στην Ολλανδία, τη Γαλλία και τη Γερμανία» δήλωσε υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος στο ΜΝΙ, και συμπλήρωσε: «Ορισμένα μέλη της Ευρωζώνης, ιδιαίτερα η Γερμανία, βλέπουν ακόμη με καχυποψία τον Τσίπρα. Οι σκέψεις ότι πιθανώς να προσπαθήσει να εκβιάσει με εκλογές με την ελπίδα να λάβει καλύτερη συμφωνία έχουν συζητηθεί».  Ο ίδιος αξιωματούχος εξήγησε ότι θα ήταν λάθος η Αθήνα να θεωρήσει ότι επειδή το Βερολίνο θέλει να εξασφαλίσει μια ήρεμη προεκλογική εκστρατεία θα κάνει πίσω στις απαιτήσεις της. «Ο Τσίπρας μπορεί να ποντάρει και να χάσει» φέρεται να δήλωσε ο εν λόγω Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει αποκλείσει δημόσια –και μάλιστα αρκετές φορές- το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

«Έλληνας αξιωματούχος δήλωσε στο ΜΝΙ τη Δευτέρα ότι η Αθήνα πιθανώς να συζητήσει το ενδεχόμενο επέκτασης του “κόφτη” ως προληπτικού μηχανισμού κατά δύο χρόνια (2019-2020), ώστε να υπάρξει συμφωνία με το ΔΝΤ» τονίζει το ΜΝΙ, που παράλληλα αναφέρεται στην επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Βερολίνο και την συνάντησή του με την Άνγκελα Μέρκελ.

Το ειδησεογραφικό δίκτυο εκτιμά ότι ο κ. Τσίπρας επιδιώκει να λάβει την στήριξη της Καγκελαρίου.

 
Η διοίκηση της ΔΕΗ δίδει άφεση αμαρτιών για το μεγάλο φαγοπότι των συνδικαλιστών της

Άφεση αμαρτιών για το μεγάλο φαγοπότι των συνδικαλιστών της ΔΕΗ, προεξάρχοντος του Νίκου Φωτόπουλου, έδωσε η επιχείρηση.

Η ΔΕΗ δεν δήλωσε παράσταση πολιτικής αγωγής στο δικαστήριο στην κακουργηματικού χαρακτήρα δίκη, που ξεκίνησε προ ημερών, για το σκάνδαλο των παράνομων «χρυσών» επιχορηγήσεων που έλαβε η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ.

Σύμφωνα με το πόρισμα-καταπέλτη, η υπόθεση αφορά τα έτη 2008 έως και 2011 και βάσει του βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών υπάρχουν 59 κατηγορούμενοι που βρίσκονται αντιμέτωποι ακόμα και με την ποινή της ισόβιας κάθειρξης.

Οι κατηγορίες εδράζονται στην έκδοση τιμολογίων τα οποία ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο ευρώ, όπως επίσης και σε δάνειο ύψους 500.000 ευρώ που χορηγήθηκε στη ΓΕΝΟΠ από τη ΔΕΗ.

Επίσης, στο βούλευμα γίνεται λόγος για δαπάνη 300.000 ευρώ από τη ΔΕΗ, ποσό που προορίζονταν για μελέτη η οποία, όμως, δεν εκπονήθηκε ποτέ, ούτε, όμως, επεστράφησαν τα χρήματα.

Εν τω μεταξύ, ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποτελεί πολιτική απόφαση η μη παράσταση της ΔΕΗ ως πολιτική αγωγή άφησε ο πρώην επιθεωρητής δημόσιας διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής, μιλώντας στον ραδιοσταθμό Αθήνα 98,4.

«Τώρα είναι αργά», δήλωσε ο κ. Ρακιντζής, καθώς χρειαζόταν απόφαση του ΔΣ της ΔΕΗ, η οποία δεν ελήφθη καθώς στο ίδιο μετέχει και ο βασικός κατηγορούμενος, πρώην πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Νίκος Φωτόπουλος.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη διοίκηση της ΔΕΗ, η επιχείρηση δεν παρίσταται ως πολιτική αγωγή καθώς με βάση όσα λέει το κατηγορητήριο θα έπρεπε να παραπεμφθούν σε δίκη όλες οι διοικήσεις της επιχείρησης την τελευταία 20ετία για δάνεια και επιχορηγήσεις που έλαβε η ΓΕΝΟΠ.

Παράλληλα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι τα χρήματα επιστράφηκαν από τη ΓΕΝΟΠ λίγο πριν ξεκινήσει η δίκη.

 
Ποτάμι: Eίδες η ΔΕΗ;

«Τα δικά μας παιδιά μπορούν να ξοδεύουν χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανέναν». ‘Ετσι φαίνεται πως σκέφθηκε η διορισμένη από τον ΣΥΡΙΖΑ διοίκηση της ΔΕΗ, για το όργιο σπατάλης δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ που στήθηκε όλα αυτά τα χρόνια στη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ από τους γνωστούς εργατοπατέρες-συνδικαλιστές. Μεταξύ των κακουργημάτων είναι τα αδικήματα της απιστίας κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση σε βάρος της ΔΕΗ καθώς έχουν υπεξαιρεθεί σημαντικά ποσά, άνω του 1.000.000 ευρώ. Η διοίκηση της εταιρείας αποφάσισε να μην παραστεί καν στη δίκη! Η κυβέρνηση προφανώς ξεπληρώνει τα γραμμάτια στήριξής της. Τα οποία όμως πληρώνουν ξανά οι φορολογούμενοι.» αναφέρει ανακοίνωση από το Ποτάμι.

 
Νίκος Αναστασιάδης: «Ο πατριωτισμός από καθέδρας δεν χρειάζεται»

«Ο πατριωτισμός από καθέδρας δεν χρειάζεται, έχουμε βιώσει και πληρώσει για αυτόν τον πατριωτισμό», ανέφερε ο Νίκος Αναστασιάδης κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στην εκπομπή «Χωρίς περιστροφές» του ΣΙΓΜΑ.

Ο Κύπριος πρόεδρος κατηγόρησε κάποιους από την Ελλάδα για αποσπασματική κινδυνολογία, αποσαφηνίζοντας ωστόσο ότι αυτές οι δηλώσεις του δεν αφορούν την Ελληνική κυβέρνηση.

Ζητώντας υπομονή με την φράση «ας αναμένουμε το τελικό αποτέλεσμα», ο κ. Αναστασιάδης σχολίασε αρνητικά «ιδιαίτερα την διαστρέβλωση» των γεγονότων, προσθέτοντας πως «δεν μπορώ να ακούω για παράδειγμα από επισκέπτες πατριώτες πως η ενσωμάτωση θα μας φέρει σε απ΄ ευθείας διαπραγμάτευση με την Τουρκία». «Ας πάψουν να νομίζουν πως κατέχουν την αλήθεια. Να μας πουν ποια είναι η στρατηγική τους», συμπλήρωσε στη συνέντευξή του.

 
Ποτάμι: Όχι στην υπονόμευση του Προέδρου Αναστασιάδη

Tη στιγμή που το Κυπριακό βρίσκεται σε κρίσιμη φάση και θα έπρεπε οι Ελληνες σε Ελλάδα και Κύπρο να είναι ενωμένοι, σύμβουλος του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά τορπιλίζει την εθνική ενότητα και υπονομεύει τις προσπάθειες του Προέδρου Αναστασιάδη για λύση. Σε ομιλία του στο μνημόσυνο του Τάσσου Παπαδόπουλου προσπάθησε να δώσει μαθήματα πατριωτισμού στους Κυπρίους, υποδεικνύοντας τι πρέπει να κάνουν και τι όχι. Η απαράδεκτη αυτή στάση προκάλεσε τη δικαιολογημένη έντονη αντίδραση του Προέδρου Αναστασιάδη ο οποίος τόνισε: «Θα ήθελα να παρακαλέσω τους επισκέπτες εξ Ελλάδος να συνειδητοποιήσουν ότι δεν είναι το δικό τους χωριό, η δική τους κωμόπολη, η δική τους πόλη που είναι υπό κατοχή. Ας μην μας πουλούν λοιπόν πατριωτισμό από καθέδρας». Τέτοιες ενέργειες είναι ολέθριες σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές. Καλούμε τον Υπουργό Εξωτερικών να καταδικάσει αυτή τη συμπεριφορά. Διαφορετικά θα προσυπογράφει ο ίδιος αυτή την εθνικά επιζήμια στάση. Η Κυπριακή ηγεσία έχει ανάγκη από στήριξη κι όχι από υπονόμευση.

 
Η καταγγελία Λοβέρδου για τα φρουτάκια στον εισαγγελέα

Η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων, στη χθεσινή της συνεδρίαση, αποφάσισε ομόφωνα την άμεση ανάληψη πρωτοβουλίας για τη διερεύνηση καταγγελίας του βουλευτή Ανδρέα Λοβέρδου, και ειδικότερα τη διαβίβαση στην Εισαγγελία Αθηνών των πρακτικών της ΜΓ’ Συνεδρίασης της Βουλής (08/1/2016) σχετικά με την εν λόγω καταγγελία, ώστε αυτή να διερευνηθεί αρμοδίως.

Ο κ. Λοβέρδος την περασμένη εβδομάδα μιλώντας στη Βουλή είχε χαρακτηρίσει τον νέο κανονισμό για τα VLTs «προϊόν εξαγοράς» και είχε ζητήσει την απόσυρσή τoυ επισημαίνοντας ότι πρόκειται για «ρύθμιση διαφθοράς».

Σχετικά Άρθρα