
Πανεπιστήμιο Κύπρου και Πρεσβεία του Ισραήλ διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα «Τα Χαμένα Χρόνια- Κρυμμένα παιδιά στην Ελλάδα της κατοχής»
Με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος, το Πανεπιστήμιο Κύπρου, σε συνεργασία με την Πρεσβεία του Ισραήλ, διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα «Τα Χαμένα Χρόνια- Κρυμμένα παιδιά στην Ελλάδα της κατοχής». Η εκδήλωση η οποία είναι ανοιχτή για το κοινό θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 5 Φεβρουαρίου 2018 και ώρα 19:00 στην πανεπιστημιούπολη (Αίθουσα 010, Κέντρο Κοινωνικών Δραστηριοτήτων).
Ο Αλέξανδρος Σίμχα, ελληνοεβραίος επιζών, αφηγείται την προσωπική ιστορία, που αφορά σε μια διαφορετική, λιγότερο γνωστή, πτυχή του Ολοκαυτώματος του ελληνικού εβραϊκού στοιχείου. Πρόκειται για το θέµα των ελληνόπουλων εβραϊκού θρησκεύµατος που κρύφτηκαν κατά τη γερµανική κατοχή. Παιδιά που στην πιο τρυφερή ηλικία αναγκάστηκαν να φύγουν από το σπίτι τους, να κρυφτούν, να μετακινούνται συνεχώς, να χρησιμοποιούν ψεύτικο όνομα ή και ψεύτικη ταυτότητα για να επιζήσουν. Εκατοντάδες είναι τα Εβραιόπουλα που επέζησαν χάρη στην αυτοθυσία των γονιών αλλά και των χριστιανών Ελλήνων που με κίνδυνο τη ζωή τους τα έκρυψαν.
Η οικογένεια του Αλέξανδρου Σίμχα, όταν ξεκίνησε η κάθοδος των Γερμανών προς την Ελλάδα διαισθανόμενη την απειλή μετακόμισε από την Καβάλα στην Αθήνα. Άν και κατάφεραν να βγάλουν επίσημα έγγραφα που τους εμφάνιζαν ως χριστιανούς, το μυστικό τους δεν άργησε να μαθευτεί. Αυτό ανάγκασε την οικογένεια να διασκορπιστεί σε διάφορες φιλικές οικογένειες, παριστάνοντας, με άλλη ταυτότητα, τα μέλη τους, με σκοπό να σβήσουν τα ίχνη τους. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει και ο ίδιος, όσοι δεν επέλεξαν να κρυφτούν χάθηκαν για πάντα.
Σ’ αυτό το πλαίσιο θα παρουσιαστεί στην Κύπρο και η περιοδική έκθεση του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος “Κρυμμένα παιδιά στην Ελλάδα της Κατοχής”, η οποία θα φιλοξενηθεί στα Μουσεία του Παγκύπριου Γυμνασίου στις 12 Φεβρουαρίου– 20 Απριλίου 2018.
Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, Γιώργος Καζαμίας.
Πληροφορίες: Τηλ 22369507. Για Κρατήσεις (αυτόματος τηλεφωνητής): 22894460