Το κρέας που καλλιεργείται στο εργαστήριο πρόκειται να εισέλθει στο mainstream

Οι μεγάλες φιλοδοξίες του κρέατος που καλλιεργείται στο εργαστήριο

 
Προμηθευτές κρέατος που καλλιεργείται στο εργαστήριο — που προτιμούν τον όρο « καλλιέργεια κυττάρων », για να αποφύγουν την εικόνα του τρελού επιστήμονα με δοκιμαστικό σωλήνα — προβλέπουν έναν κόσμο όπου τα πιάτα μας είναι γεμάτα μπριζόλες, αλλά η σφαγή ζώων ανήκει σε μεγάλο βαθμό στο παρελθόν.

Γιατί έχει σημασία: Οι επενδυτές ρίχνουν χρήματα στον κλάδο και την υπόσχεσή του για γεύματα χωρίς σκληρότητα που είναι (ίσως) καλύτερα για το περιβάλλον, αλλά πολλά άγνωστα παραμένουν.

  • Προς το παρόν, το κρέας που καλλιεργείται από ζωικά κύτταρα είναι διαθέσιμο μόνο στις ΗΠΑ σε πολύπεριορισμένες ποσότητες σε δύο εστιατόρια υψηλής ποιότητας.
  • Μένει να δούμε αν η τεχνολογία για την «καλλιέργεια» κρέατος σε κλίμακα θα αποδειχθεί οικονομική — και εάν οι καταναλωτές θα καλωσορίσουν τα αποτελέσματα.

Πού βρίσκεται: Δύο εταιρείες της Bay Area — Upside Foods and Good Meat — έχουν λάβει έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ για να πουλήσουν το πρώτο τους προϊόν, το καλλιεργημένο κοτόπουλο.

  • Ο σεφ Dominique Crenn σερβίρει μικρές ποσότητες κοτόπουλου Upside’s στο Bar Crenn στο Σαν Φρανσίσκο ως μέρος ενός μηνιαίου μενού γευσιγνωσίας $150.
  • Ο σεφ José Andrés σερβίρει την εκδοχή του Good Meatστο εστιατόριο China Chilcano στην Ουάσιγκτον, DC

Λοιπόν, πώς είναι η γεύση; «Έχει γεύση κοτόπουλου και θα το έτρωγα ξανά», λέει η Μέγκαν Ρόουζ Ντίκι του Axios San Francisco .

  • «Αλλά θα μπορούσε σίγουρα να είναι πιο ζουμερό και πιο τρυφερό, κάτι που η εταιρεία είπε ότι εργάζεται για να αντιμετωπίσει».

Πώς λειτουργεί: Για την παρασκευή καλλιεργημένου κρέατος, τα ζωικά κύτταρα τοποθετούνται σε ένα μεγάλο ατσάλινο δοχείο που ονομάζεται βιοαντιδραστήρας —ή «καλλιεργητής» — και τρέφονται για τουλάχιστον δύο εβδομάδες με μια ποικιλία θρεπτικών συστατικών , τα οποία βοηθούν τα κύτταρα να αναπτυχθούν και να διαφοροποιηθούν παρόμοια με αυτά που θα έκαναν σε ένα ζωντανό ζώο.

  • Ανάλογα με τον τρόπο με τον οποίο θρέφονται τα κύτταρα, το προϊόν μπορεί να αναδυθεί σε σύσταση σούπας ή ζύμης για τηγανίτες — για να μορφοποιηθεί σε λουκάνικο ή ψήγμα — ή σε μια λωρίδα κρέατος που μοιάζει με φιλέτο.
  • «Αντί να εκτρέφουμε ένα κοτόπουλο, μεγαλώνουμε κύτταρα κοτόπουλου, αφήνοντας τα κύτταρα να κάνουν αυτό που κάνουν φυσικά, δηλαδή να μεγαλώνουν», δήλωσε η Uma Valeti, διευθύνουσα σύμβουλος της Upside Foods.

Ο Josh Tetrick, Διευθύνων Σύμβουλος της Eat Just —της μητρικής εταιρείας της Good Meat— περιέγραψε την ίδια διαδικασία καλλιέργειας, σημειώνοντας ότι «είναι πολύ διαφορετική από τη συμβατική παραγωγή κρέατος, η οποία σήμερα απαιτεί περίπου το ένα τρίτο του πλανήτη να φυτεύει σόγια και καλαμπόκι μόνο για να ταΐσει τα ζώα.”

  • Ενώ η διανοητική εικόνα του κρέατος που καλλιεργείται σε ένα πιάτο Petri ή μια δεξαμενή ζυθοποιίας είναι μια αποτυχία, η ικανότητα να παίρνετε νόστιμη ζωική πρωτεΐνη χωρίς να σκοτώνετε ζώα είναι ένα μεγάλο σημείο πώλησης, ιδιαίτερα για τους νεότερους καταναλωτές, είπε ο Tetrick στον Axios.
  • «Μερικοί άνθρωποι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι το κοτόπουλο, το μοσχάρι και το χοιρινό προέρχονται από αυτό το αγρόκτημα με τη δύση του ήλιου, με τον κόκκινο αχυρώνα, με το κοριτσάκι να περπατάει πιάνοντας πεταλούδες και τον μπαμπά του με καπέλο αγρότη», είπε. «Η πραγματικότητα στη γη είναι αποθήκες με ζώα συσκευασμένα σώμα με σώμα».

Η μεγάλη εικόνα: Οι δύο διευθύνοντες σύμβουλοι έθεσαν παρόμοια οράματα για μια βιομηχανία στα σπάργανα που θα κλιμακωθεί – σταδιακά – και θα αντικαταστήσει το υπάρχον σύστημα παραγωγής κρέατος εργοστάσιο-φάρμα.

  • Σύμφωνα με αυτό το παράδειγμα, λιγότερα ζώα θα εκτρέφονται για σφαγή (απελευθερώνοντας λιγότερο μεθάνιο στην ατμόσφαιρα) και πολύ περισσότερη γη μπορεί να αφιερωθεί σε άλλους σκοπούς – όπως η καλλιέργεια τροφής για τον άνθρωπο.
  • Θα υπάρξουν λιγότερες τροφιμογενείς ασθένειες και ζωονόσοι και λιγότερα αντιβιοτικά στο φαγητό μας.

Ναι, αλλά: Υπάρχουν πολλοί περιοριστικοί παράγοντες, όπως το κόστος και η δυσκολία της κλιμάκωσης της παραγωγής — και το γεγονός ότι το προϊόν εξακολουθεί να είναι ισοδύναμο με ένα iPhone 1.0.

  • Στο περιβαλλοντικό μέτωπο, η κριτική επιτροπή εξακολουθεί να μην εξετάζει εάν το καλλιεργούμενο κρέας είναι τελικά «καλύτερο».
  • «Το καλλιεργούμενο κρέας θα εξακολουθεί να παράγει εκπομπές, καθώς απαιτείται ενέργεια για τη λειτουργία των αντιδραστήρων που στεγάζουν τα κύτταρα καθώς μεγαλώνουν», σημειώνειτο MIT Technology Review.

Τι ακολουθεί: Αν και θα περάσει πολύς καιρός για να μπορέσουμε οι περισσότεροι από εμάς να δοκιμάσουμε καλλιεργημένο κρέας, οι εταιρείες εργάζονται για να επεκτείνουν την παραγωγή, να συγκεντρώσουν χρήματα και να συμμετάσχουν σε συζητήσεις με κυβερνητικές ρυθμιστικές αρχές, ακαδημαϊκούς και το κοινό σχετικά με τα πλεονεκτήματα των προϊόντων τους.

  • Η Tetrick προβλέπει ότι θα χρειαστούν “τουλάχιστον τρία χρόνια” για την πλήρη εθνική διανομή του καλλιεργούμενου κρέατος στις ΗΠΑ
  • «Μια μέρα, θα σκεφτούμε ότι ήταν πραγματικά παράξενο που χρειαζόμασταν δισεκατομμύρια ζώα για να σφάξουμε – και το ένα τρίτο του κόσμου για να τα ταΐσουμε – μόνο για να απολαύσουμε ένα ωραίο δείπνο με κοτόπουλο».

Πηγή: axios.com

Σχετικά Άρθρα