Έχει σημασία αν χάσει η Ουκρανία;

Οι δυτικές χώρες πρέπει να αποφασίσουν πόσο σημασία έχει για αυτές η ασφάλεια της Ουκρανίας. Φαίνεται ότι υπάρχει ένα σημαντικό χάσμα μεταξύ της ρητορικής των περισσότερων ηγετών, της υποστήριξης της Ουκρανίας, και των προτεραιοτήτων που αποκαλύπτονται από τις αμυντικές δαπάνες, την παράδοση όπλων και την προθυμία τους να μιλήσουν με ειλικρίνεια στους ψηφοφόρους τους για τον πόλεμο. Οι αποφάσεις για την παροχή όπλων στο Κίεβο έχουν προκύψει συχνά μετά από μακρύ δισταγμό, δίνοντας στη Ρωσία χρόνο να σχεδιάσει αντίμετρα. Το τελευταίο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ 60,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων έχει ανασταλεί για έξι μήνες από την εσωτερική πολιτική του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Και ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς αρνείται επίμονα να παράσχει στην Ουκρανία πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς Taurus που θα της επέτρεπαν να χτυπήσει ρωσικούς κόμβους υλικοτεχνικής υποστήριξης, αεροπορικές βάσεις και υποδομές.

Ένα νέο έγγραφο πολιτικής  από το Κέντρο για την Ευρωπαϊκή Μεταρρύθμιση υποστηρίζει ότι η διστακτικότητα των δυτικών ηγετών να δράσουν υποδηλώνει ότι υποτιμούν τόσο τον αντίκτυπο της ήττας της Ουκρανίας όσο και την ικανότητα της Δύσης να την αποτρέψει. Έχει σημασία αν χάσει η Ουκρανία;  εκθέτει τις συνέπειες για τη Δύση εάν η Ρωσία ήταν σε θέση να επιτύχει μια τέτοια νίκη. Αυτά είναι:

  1. Στρατηγικός αντίκτυπος στην Ευρώπη:Μια πολύ αυξημένη απειλή για την υπόλοιπη Ευρώπη από μια στρατιωτικοποιημένη Ρωσία.
  2. Λαθρεμπόριο όπλων και οργανωμένο έγκλημα:Αυξήθηκε το διασυνοριακό οργανωμένο έγκλημα και το λαθρεμπόριο όπλων από την Ουκρανία.
  3. Μετανάστευση:Εκατομμύρια ακόμη Ουκρανοί στην Ευρώπη, που ξεφεύγουν από το είδος των φρικαλεοτήτων που έχουν ήδη παρατηρηθεί σε κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας.
  4. Παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια:Η ζημιά στις εξαγωγές τροφίμων της Ουκρανίας θα οδηγούσε τη μετανάστευση από ευάλωτες χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής.
  5. Διάδοση των πυρηνικών όπλων:Οι χώρες θα καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι η κατοχή πυρηνικών όπλων παρέχει πιο αξιόπιστη ασφάλεια από τις υποσχέσεις για βοήθεια από τους συμμάχους.
  6. Παγκόσμια επιρροή:Μειωμένη διεθνής επιρροή για τη Δύση και αυξημένη επιρροή για τη Ρωσία και την Κίνα.

Ωστόσο, η ήττα της Ουκρανίας απέχει πολύ από το να είναι αναπόφευκτη και αυτοί οι κίνδυνοι δεν θα υλοποιηθούν εάν η Ρωσία ηττηθεί. Η Ευρώπη βρίσκεται σε πολλά πλεονεκτήματα. Με βάση την ισοτιμία αγοραστικής δύναμης, το ακαθάριστο εθνικό εισόδημα (ΑΕΕ) της ΕΕ το 2022 ήταν υπερπενταπλάσιο από αυτό της Ρωσίας και τα ευρωπαϊκά μέλη του ΝΑΤΟ έχουν σχεδόν 2 εκατομμύρια στρατιωτικό προσωπικό – σχεδόν διπλάσιο από τις δυνάμεις που διεκδικεί η Ρωσία. Εάν η Ευρώπη εισέλθει σε μια «πολεμική οικονομία», όπως έχει ήδη κάνει η Ρωσία, τα πράγματα θα μπορούσαν να αντιστραφούν.

Η Δύση θα πρέπει να επενδύσει σε μια ταχεία αύξηση της αμυντικής βιομηχανικής ικανότητας, ενισχύοντας την παραγωγή τόσο περίπλοκου όσο και ακριβού εξοπλισμού και φθηνών οπλικών συστημάτων που μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμα όταν χρησιμοποιούνται αποτελεσματικά. Οι κανόνες της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων που εμποδίζουν τις επενδύσεις στην αμυντική παραγωγή θα πρέπει να τροποποιηθούν ώστε να αντικατοπτρίζουν την τρέχουσα απειλή για την ασφάλεια της Ευρώπης. Οι ρωσικές κυρώσεις θα μπορούσαν να γίνουν αυστηρότερες και η Δύση θα πρέπει να σταματήσει να επιτρέπει στον Πούτιν να την τρομάζει με την απειλή της κλιμάκωσης. Ο Πούτιν έχει δείξει ξανά και ξανά ότι δεν θέλει να μπει σε άμεση σύγκρουση με το ΝΑΤΟ.

Οι δυτικοί ηγέτες πρέπει να καταλάβουν ότι ενώ η Ουκρανία μπορεί να μην ήταν ζωτικό στρατηγικό συμφέρον για τη Δύση πριν από το 2014, όταν ο Πούτιν προσάρτησε την Κριμαία, τη μετέτρεψε σε ζωτικό άμεσα. Η Ευρώπη δεν θα είναι ποτέ ασφαλής όσο η Ρωσία μπορεί να κυνηγήσει το αυτοκρατορικό όνειρο του Πούτιν και η νίκη της Ουκρανίας θα ήταν το πιο σημαντικό βήμα προς τον τερματισμό του.

 
Ο Ίαν Μποντ, ο συντάκτης της σύντομης πολιτικής, είπε: «Η αμερικανική στρατιωτική βοήθεια που εγκρίθηκε αυτή την εβδομάδα θα είναι μια ευπρόσδεκτη ανακούφιση για τους Ουκρανούς, αλλά δεν είναι αρκετή για τη νίκη. Μέχρι να καταλάβει η Δύση τι διακυβεύεται σε αυτόν τον πόλεμο, θα συνεχίσει να κάνει πολύ λίγα, πολύ αργά».

 
info

Το Κέντρο για την Ευρωπαϊκή Μεταρρύθμιση είναι μια ομάδα σκέψης που είναι αφιερωμένη στη βελτίωση της λειτουργίας της ΕΕ και στην ενίσχυση του ρόλου της στον κόσμο. Το CER είναι φιλοευρωπαϊκό αλλά όχι άκριτο.

Σχετικά Άρθρα