Ο «ασυνήθιστος» επιχειρηματίας: Τι διδάσκει η πορεία του Πάνου Γερμανού

Το 8ο Alba Business Unusual Award επαναφέρει στο επίκεντρο μια θεμελιώδη ερώτηση: τι σημαίνει ηγεσία με σκοπό σε μια οικονομία που αναζητεί νέα πρότυπα;

«Δεν σχεδίαζα τίποτα. Δούλευα από τις 7 το πρωί έως τις 12 το βράδυ και δεν ένιωθα κούραση, ένιωθα επιτυχία.»  — Πάνος Γερμανός

 
Η αναγνώριση ως σήμα αξιών

Δεν είναι συνηθισμένο ένα επιχειρηματικό βραβείο να γεννά ερωτήματα. Τα βραβεία στον επιχειρηματικό κόσμο συνήθως επιβεβαιώνουν ό,τι ήδη γνωρίζουμε: αριθμούς, μερίδια αγοράς, αποτιμήσεις. Το Alba Business Unusual Award, όμως, το οποίο θεσπίστηκε το 2010 από το Alba Graduate Business School του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, φιλοδοξεί να κάνει κάτι διαφορετικό. Απονέμεται κάθε δύο χρόνια σε πρόσωπα που έχουν μετουσιώσει την επαγγελματική επιτυχία σε «θετικό αποτύπωμα στην ελληνική οικονομία και κοινωνία», αναδεικνύοντας, κατά βάθος, ότι η επιχειρηματικότητα δεν είναι μονόδρομος κέρδους αλλά και δοκιμή χαρακτήρα.

Φέτος, για την 8η απονομή του θεσμού, η επιλογή έπεσε στον Πάνο Γερμανό, ιδρυτή της Olympia Group. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Anassa City Events και συγκέντρωσε κορυφαίους εκπροσώπους από τον επιχειρηματικό και ακαδημαϊκό κόσμο. Η επιλογή αυτή δεν είναι τυχαία — και δεν είναι απλώς τιμητική. Είναι, στην ουσία, μια τοποθέτηση: αυτό το πρότυπο ηγεσίας αξίζει μελέτη.

«Δεν σχεδίαζα τίποτα. Δούλευα από τις 7 το πρωί έως τις 12 το βράδυ και δεν ένιωθα κούραση, ένιωθα επιτυχία.»  — Πάνος Γερμανός

 
Το «Unusual» ως στρατηγικό μοντέλο

Στην αναγόρευσή του, ο Γερμανός ξεπέρασε τη ρητορεία της επιτυχίας και προσέφερε κάτι πιο σπάνιο: μια αυθεντική ερμηνεία της ίδιας του της πορείας. «Δεν σχεδίαζα τίποτα», είπε. «Δούλευα από τις 7 το πρωί έως τις 12 το βράδυ και δεν ένιωθα κούραση, ένιωθα επιτυχία.» Και κατόπιν πρόσθεσε κάτι που αξίζει να μελετηθεί ως επιχειρηματική φιλοσοφία: «Το μυστικό δεν είναι μόνο η στρατηγική, είναι να εμπνέεις τους γύρω σου να βλέπουν αυτό που βλέπεις, να πιστεύουν αυτό που πιστεύεις».

Αυτή η διατύπωση δεν είναι κλισέ για έμπνευση. Είναι η περιγραφή ενός συγκεκριμένου επιχειρηματικού μοντέλου: αυτού που στηρίζεται στη μεταδοτικότητα του οράματος περισσότερο από οποιοδήποτε masterplan. Ο Γερμανός δεν ισχυρίζεται ότι είχε πάντα το σωστό επιχειρηματικό σχέδιο. Ισχυρίζεται ότι είχε την ικανότητα να κάνει άλλους να πιστέψουν στο ίδιο όραμα — και αυτό, στο τέλος, οδήγησε σε αποτέλεσμα.

Το δεύτερο σκέλος της φιλοσοφίας του είναι εξίσου αποκαλυπτικό: «Αυτό είναι το unusual στην επιχειρηματικότητα: να κάνεις κάτι με όλη σου την ψυχή και μετά να έχεις την ωριμότητα να το αφήσεις και να πας στο επόμενο.» Η ωριμότητα της αποδέσμευσης. Σπάνια ακούγεται αυτό από ιδρυτές επιχειρήσεων — και ακόμη σπανιότερα εφαρμόζεται. Εδώ βρίσκεται ένα από τα βαθύτερα χαρακτηριστικά του επιχειρηματία που αξίζει αναγνώρισης: η διαχείριση του εγώ απέναντι στη συνέχεια.

 
Η Ακαδημία ως καθρέφτης της αγοράς

Δεν είναι ασήμαντο ότι αυτή η αναγνώριση προέρχεται από ακαδημαϊκό ίδρυμα και όχι από επιχειρηματικό σύλλογο ή κλαδική ένωση. Το Alba Graduate Business School, ως business school με διεθνείς πιστοποιήσεις — NECHE, Association of MBAs, EFMD — επιλέγει συνειδητά να τιμά πρότυπα που μπορεί να διδαχθούν. Αυτό έχει στρατηγικό νόημα: το βραβείο δεν είναι παρελθοντολογία, είναι πρόγραμμα σπουδών.

Ο Πρύτανης του ALBA Association Δρ Αξαρλόγλου το είπε με σαφήνεια: «Η πορεία του [Γερμανού] δεν είναι αυτή ενός επιχειρηματία που βρέθηκε τη σωστή στιγμή στο σωστό μέρος· είναι η πορεία ενός ανθρώπου που επανειλημμένα δημιούργησε το “σωστό μέρος” πριν αυτό γίνει ορατό στους υπόλοιπους». Αυτή η φράση αξίζει να αναλυθεί: προδιαγράφει μια διαφορά ανάμεσα στον opportunist και τον entrepreneur. Ο πρώτος αναγνωρίζει ευκαιρίες, ο δεύτερος τις κατασκευάζει.

Ο Πρόεδρος του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, Δρ Edward Wingenbach, ανέδειξε μια ακόμη διάσταση: «Η επιχειρηματικότητα, η καινοτομία, η αξιοκρατία, η σεμνότητα και ο ανθρωπισμός δεν είναι ξεχωριστά από το επιχειρείν· στην πορεία του κ. Γερμανού αποτελούν τον ίδιο τον τρόπο με τον οποίο η επιχείρηση δημιουργεί αξία». Είναι μια τοποθέτηση που αντικρούει την ευρέως διαδεδομένη αντίληψη ότι οι «μαλακές» αξίες —σεμνότητα, ανθρωπισμός— είναι πολυτέλεια του δυτικού κοινωνικού κεφαλαίου. Εδώ παρουσιάζονται ως λειτουργικά χαρακτηριστικά.

 
Η επιχειρηματικότητα ως κοινωνική σύμβαση

Η επιλογή να διατεθούν τα έσοδα της εκδήλωσης «για την υποστήριξη της εφαρμοσμένης έρευνας και τη διάδοση των αποτελεσμάτων της προς όφελος της κοινωνίας» δεν είναι απλώς μια φιλανθρωπική χειρονομία. Είναι μια δήλωση ταυτότητας: ο θεσμός αυτός δεν τιμά απλώς πλούτο ή μεγέθυνση, τιμά επιχειρηματικότητα που ολοκληρώνεται επιστρέφοντας στην κοινωνία από την οποία αντλεί. Αυτό το μοντέλο — η επιχείρηση ως κοινωνική σύμβαση — βρίσκεται στο επίκεντρο της σύγχρονης συζήτησης για τον σκοπό της επιχείρησης.

Ο Πρόεδρος του ΔΣ του ALBA Association Στέλιος Αργυρός το αποτύπωσε σε θεσμικό επίπεδο: «Στόχος μας είναι να εκπαιδεύουμε στελέχη που θα ενεργούν ως παράγοντες θετικής αλλαγής στην επιχειρηματική κοινότητα». Αυτή η φρασεολογία — «agents of positive change» — δεν είναι ρητορεία. Αντανακλά μια πρόκληση που αντιμετωπίζουν σήμερα τα μεγάλα business schools παγκοσμίως: πώς εκπαιδεύεις ηγέτες που δεν αντιμετωπίζουν την επιχείρηση ως τέλος αλλά ως μέσο για ευρύτερους σκοπούς;

 
Τι αναγνωρίζουμε πραγματικά

Κάθε απονομή βραβείου είναι, σε τελευταία ανάλυση, μια κοινωνία που ορίζει τον εαυτό της μέσα από τα πρότυπα που επιλέγει να ανυψώσει. Το ερώτημα «τι τιμάμε;» είναι ταυτόχρονα και ερώτημα «τι θέλουμε να είμαστε;». Σε αυτό το πλαίσιο, η επιλογή του Πάνου Γερμανού από το Alba αποκτά διπλό συμβολισμό.

Πρώτον, αναγνωρίζει ότι η δημιουργικότητα στην επιχειρηματικότητα δεν είναι απλώς τεχνολογική καινοτομία — είναι, συχνά, η ικανότητα να βλέπεις ευκαιρία εκεί που άλλοι βλέπουν κενό ή αδιέξοδο. Δεύτερον, αναγνωρίζει ότι η ωριμότητα αποτελεί επιχειρηματικό προσόν: η ικανότητα να αφήνεις αυτό που έχτισες και να προχωράς δείχνει ηγέτη που δεν ταυτίζεται μαζοχιστικά με τη δημιουργία του, αλλά υπηρετεί τη συνέχεια πέρα από τον εαυτό του.

Σε μια εποχή που η ελληνική επιχειρηματικότητα αναζητεί νέα ερείσματα — μετά από μια δεκαετία κρίσης που διέλυσε πολλά από τα παλιά της πρότυπα — ο θεσμός του Business Unusual Award επιχειρεί να πλαισιώσει αυτή την αναζήτηση. Δεν προτείνει αντίγραφα. Προτείνει αρχές. Και οι αρχές, σε αντίθεση με τα επιχειρηματικά σχέδια, δεν απαξιώνονται.

«Η μεγαλύτερη επιχειρηματική επιτυχία δεν είναι να προβλέπεις το μέλλον· είναι να οραματίζεσαι και να συμβάλλεις στη δημιουργία του.»  — Δρ Αξαρλόγλου, Πρύτανης ALBA Association

 
Αντί επιλόγου: Η αξία του ασυνήθιστου

Ο τίτλος «Business Unusual» κρύβει μια υπόρρητη κριτική: ό,τι θεωρείται συνηθισμένο στην επιχειρηματικότητα — αδίστακτη επιδίωξη κέρδους, ηγεσία ως ατομική λατρεία, αδιαφορία για τον κοινωνικό αντίκτυπο — δεν είναι το μοναδικό μοντέλο. Υπάρχουν επιχειρηματίες που αποδεικνύουν ότι το ασυνήθιστο είναι δυνατό και, ενίοτε, πιο βιώσιμο.

Αυτό που τιμά το Alba αυτή τη χρονιά δεν είναι ένας επιχειρηματίας που πέτυχε. Είναι ένας επιχειρηματίας που πέτυχε με έναν τρόπο που αξίζει να μελετηθεί, να αφηγηθεί και, αν είναι εφικτό, να εμπνεύσει. Σε αυτό ακριβώς συνίσταται η αξία των θεσμών που τιμούν ανθρώπους: όχι στη νοσταλγία, αλλά στη μεταβίβαση ενός ήθους που, όταν βρεθεί σε σωστά χέρια, μπορεί να ξαναδημιουργηθεί.

Info photo

Στέλιος Αργυρός, Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου του ALBA Association, Πάνος Γερμανός, Ιδρυτής της Olympia Group & Δρ Κώστας Αξαρλόγλου, Πρύτανης του ALBA Association

 
Επιμέλεια: Παναγιώτης Τσακιρίδης

mywaypress.gr –Περιεχόμενο αξίας με την υποστήριξη  υβριδικής νοημοσύνης.

Για  αναγνώστες με μεγάλο εύρος προσοχής.

Σχετικά Άρθρα