Σύνοδος Πρυτάνεων: Σοβαρά ζητήματα αντισυνταγματικότητας
✏ Γιάννης Μυλόπουλος: Πλήγμα για την ελληνική κοινωνία και τη νέα γενιά
✏ «Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να στερήσει από τον Έλληνα πολίτη την ισότιμη πρόσβαση στη δημόσια και δωρεάν Παιδεία»
To διευρυμένο συντονιστικό της Συνόδου των Πρυτάνεων, στην σημερινή ομόφωνη απόφασή του για τη διαθεσιμότητα, τονίζει τα «σοβαρά ζητήματα αντισυνταγματικότητας για τα οποία η Σύνοδος αποφάσισε να χρησιμοποιήσει όλα τα απαραίτητα ένδικα μέσα», ενώ ο προεδρεύων της Συνόδου Γιάννης Μυλόπουλος, σημειώνει ότι «βρισκόμαστε μπροστά σε μια πρωτοφανή πραγματικότητα».
Αναλυτικά η ανακοίνωση της Συνόδου αναφέρει τα ακόλουθα: «Τα Πανεπιστήμια της χώρας, στο ενδεχόμενο που θα εφαρμοστεί το μέτρο της διαθεσιμότητας, θα βρεθούν σε ολοκληρωτική αδυναμία ακαδημαϊκής λειτουργίας και θα υποστούν ανεπανόρθωτη βλάβη.
Είναι απορίας άξιον με τι κριτήρια, με τι δεδομένα και με ποιά μέθοδο αξιολόγησης, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας απέρριψε τα σχέδια αξιολόγησης τα οποία υπέβαλαν τα Πανεπιστήμια όπως τους ζητήθηκε, σύμφωνα με τα οποία προέκυπτε έλλειμμα και όχι πλεόνασμα προσωπικού.
Είναι σαφές ότι πρόκειται για κατάφωρη προσβολή της συνταγματικά κατοχυρωμένης αυτοδιοίκησης των Πανεπιστημίων.
Επιπλέον, ενώ η Πολιτεία, σύμφωνα με το Σύνταγμα, οφείλει να παρέχει τους πόρους, τα μέσα και το προσωπικό που χρειάζονται τα Πανεπιστήμια για τη λειτουργία τους, βρισκόμαστε στην πρωτοφανή για τα ιστορικά χρονικά επιλογή της αφαίρεσης προσωπικού από αυτά.
Και τα δύο αυτά θέματα εγείρουν σοβαρά ζητήματα αντισυνταγματικότητας για τα οποία η Σύνοδος των Πρυτάνεων αποφάσισε να χρησιμοποιήσει όλα τα απαραίτητα ένδικα μέσα.
Την κρίση αυτή εν τέλει, την πληρώνει η ελληνική κοινωνία και ιδιαίτερα η νέα γενιά.
Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να στερήσει από τον Έλληνα πολίτη την ισότιμη πρόσβαση στη δημόσια και δωρεάν Παιδεία.»
Η δήλωση του προεδρεύοντος της Συνόδου των Πρυτάνεων, καθηγητή Γιάννη Μυλόπουλου, Πρύτανη ΑΠΘ.
«Βρισκόμαστε μπροστά σε μια πρωτοφανή πραγματικότητα.
Για πρώτη φορά στην ιστορία η πολιτεία, αντί να μεριμνά για την εύρυθμη λειτουργία των πανεπιστημίων, αφαιρεί από αυτά σημαντικό μέρος του προσωπικού τους, υπονομεύοντας με τον τρόπο αυτό την ακαδημαϊκή τους λειτουργία.
Κι αυτό χωρίς καμία αξιολόγηση, κατά τρόπο αυθαίρετο και ατεκμηρίωτο, έχοντας προηγουμένως απορρίψει τα σχέδια αξιολόγησης που υπέβαλαν τα ίδια τα πανεπιστήμια.
Πρόκειται για ένα πλήγμα που δέχεται η ελληνική κοινωνία και ιδίως η νέα γενιά, καθώς η πολιτεία, με τη μονομερή αυτή απόφασή της περί διαθεσιμότητας του διοικητικού προσωπικού των πανεπιστημίων, στερεί ουσιαστικά τη δυνατότητα ισότιμης πρόσβασης όλων στην παιδεία και άρα στην πολυπόθητη οικονομική ανάπτυξη και ευημερία.»
www. My Way Press.gr
23/9/13