63 δις μέτρα. 325 δις χρέος. Ελλάδα ώρα μηδέν

Η εφημερίδα Ναυτεμπορική σε άρθρο της αναφέρει: «Έχουμε μπροστά μας κάτι πολύ συγκεκριμένο: ένα τεράστιο χρέος κεντρικής διοίκησης, που σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού ανήλθε στα 326 δισ. ή 178,2% του ΑΕΠ στο τέλος του 2013, έναντι 306 δισ. ή 157,7% του ΑΕΠ το 2012, και θα διαμορφωθεί στα 325 δισ. ή 177,5% του ΑΕΠ το 2014. Αυτό συμβαίνει γιατί όταν έγινε το PSI, το Μάρτιο του 2012, διαγράφηκε χρέος ύψους 106 δισ. ευρώ, ενώ η χώρα αναγκάστηκε να λάβει νέα δάνεια ύψους 130 δισ. ευρώ.

 

Το κοινοβουλευτικό Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους ήταν σαφές στην τελευταία έκθεσή του: «Μια νέα δανειακή σύμβαση της Ελλάδας για το κλείσιμο του δημοσιονομικού κενού δεν πρόκειται να επιλύσει το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας. Η μοναδική και αναπόφευκτη λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι η δραστική αναδιάρθρωση του τεράστιου όγκου του δημοσίου χρέους, η οποία θα επιταχύνει την ανάπτυξη, θα ενθαρρύνει τις επενδύσεις και θα ευνοήσει εν τέλει τη μεγέθυνση της οικονομίας».

 

Τα περί μεγέθυνσης της οικονομίας ίσως να ακούγονται τόσο μακρινά όσο αστεία ακούγονται τα περί εξόδου στις αγορές για άντληση «ενδεχομένως 2-3 δισ. ευρώ», όταν για χρεολύσια μόνο είμαστε αναγκασμένοι να πληρώσουμε το 2014 πάνω από 28 δισ. ευρώ.»

 

Ο λογαριασμός των Μνημονίων: μέτρα 63 δις  ευρώ σε πέντε χρόνια

Από το 2010 μέχρι και το τέλος του 2014 τα δημοσιονομικά μέτρα που έχουν ληφθεί ανέρχονται στο 31% του ΑΕΠ ή τα 62,92 δισ. ευρώ. Με τα μέτρα αυτά επιτεύχθηκε δημοσιονομική προσαρμογή της τάξης των 27 δισ. ευρώ. Δηλαδή για κάθε παρέμβαση ύψους 1 δισ. ευρώ το πρωτογενές έλλειμμα μειώνονταν κατά 430 εκατ. ευρώ. Τα στοιχεία αυτά παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας σε ξένους ανταποκριτές στο πλαίσιο της ανάληψης της προεδρίας της Ε.Ε.

 

Αναλυτικά, το 2010 ελήφθησαν μέτρα 19,07 δισ. ευρώ και το πρωτογενές έλλειμμα μειώθηκε κατά 13,3 δισ.

 

Την επόμενη χρονιά τα μέτρα που εφαρμόστηκαν έφθασαν τα 18,24 δισ. και η δημοσιονομική προσαρμογή τα 5,8 δισ. Το 2012 οι παρεμβάσεις έφθασαν τα 11,53 δισ. ευρώ και η προσαρμογή τα 2 δισ. ευρώ.

 

Πέρσι ελήφθησαν μέτρα ύψους 10,22 δισ. ευρώ με αποτέλεσμα να περιοριστεί το πρωτογενές έλλειμμα κατά 3,6 δισ. ευρώ.

 

Για φέτος έχουν ψηφιστεί παρεμβάσεις 3,86 δισ. ευρώ και έχει τεθεί στόχος να ενισχυθεί το πρωτογενές πλεόνασμα κατά 2,21 δισ. ευρώ.

 

Προσαρμογή: mywaypress.gr

 

1.My Way δεν ξεχνώ: «Ο Σόιμπλε μου είπε, Γιάννη ξέχνα το. Οπότε τι μπορώ να κάνω;»

 

2. My Way εναλλακτικά: Ναι ή Όχι Ευρώπη; Ναι ή Όχι Ελλάδα!

 

3. My Way θέση: Η ανάγνωση -και αγορά – των εφημερίδων ενισχύει την δύναμη του πολίτη.

Σχετικά Άρθρα