
Η Ελληνική Βιομηχανία Τροφίμων βασικός μοχλός ανάπτυξης της χώρας
• Η Ελληνική Βιομηχανία Τροφίμων πρωτοπόρος των εξαγωγών της χώρας κατέχει το 27% του κύκλου αγορών -Διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις ούτως ώστε να παραμείνει βασικός μοχλός ανάπτυξης της χώρας
• Πραγματοποιήθηκε η Ετήσια Γενική Συνέλευση του ΣΕΒΤ
• Η ανοιχτή Συνέλευση επικεντρώθηκε στην Ανάπτυξη και τους πυλώνες που την απαρτίζουν, Ανταγωνιστικότητα, Καινοτομία, Εξωστρέφεια και Επενδύσεις
Με βασικά θέματα συζήτησης την Ανάπτυξη στην Ελληνική Βιομηχανία Τροφίμων, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Ξενοδοχείο Hilton, η Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων.
Στην Γ.Σ. Ανοιχτή Συνεδρίαση της Γ.Σ. συμμετείχαν οι κ.κ Αθανάσιος Σκορδάς – Υφυπουργός Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, Παναγιώτης Μίχαλος – Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων & Αναπτυξιακής Συνεργασίας, ΥΠΕΞ, Νίκος Βέττας – Γενικός Διευθυντής ΙΟΒΕ και Αθανάσιος Παπανδρόπουλος – Επίτιμος Πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων.
Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου, κ. Ε. Καλούσης μίλησε για τους βασικούς πυλώνες της ανάπτυξης της Ελληνικής Βιομηχανίας Τροφίμων και κατ’ επέκταση και της Ελληνικής Οικονομίας που είναι η ανταγωνιστικότητα, η ενίσχυση της εξωστρέφειας, η προώθηση της έρευνας και καινοτομίας και οι νέες επενδύσεις, μέσα σε ένα φιλικό περιβάλλον προς την επιχειρηματικότητα.
Μιλώντας ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, κ. Α. Σκορδάς, τόνισε ότι «Η βιομηχανία τροφίμων αποτελεί την αιχμή του δόρατος της Ελληνικής Βιομηχανίας» και πρόσθεσε «η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων και η διάχυση των θετικών τους επιπτώσεων στην αγορά και την κοινωνία, έχει δύο προαπαιτούμενα: πρώτον, ενεργό συμμετοχή και στήριξή τους από την αγορά και την κοινωνία και δεύτερον, πολιτική σταθερότητα»
Ο κ. Π. Μίχαλος, αναφέρθηκε στην εξωστρέφεια και στο γεγονός ότι η Ελληνική Βιομηχανία Τροφίμων αποτελεί έναν από τους πιο δυναμικούς και βασικούς πυλώνες της Ελληνικής Οικονομίας. Ο κ. Μίχαλος συνέχισε λέγοντας: «Ενώ η Ελληνική Βιομηχανία Τροφίμων είναι ο πρωτοπόρος των εξαγωγών της χώρας και κατέχει το 27% του κύκλου αγορών, πιστεύω ότι υπάρχουν πολύ μεγαλύτερες ακόμα δυνατότητες με άρμα τη Μεσογειακή διατροφή που αποτελεί σε όλο τον κόσμο επιλογή υγιεινής διατροφής.»
Ο κ. Ν. Βέτττας μίλησε για το παρόν και το μέλλον της Ελληνικής Βιομηχανίας Τροφίμων. Συγκεκριμένα ανέφερε «Η δημοσιονομική προσαρμογή της οικονομίας ήταν ιδιαίτερα αξιοσημείωτη που πρέπει να προστατευτεί με κάθε κόστος. Όμως η ανάπτυξη της Εθνικής Οικονομίας και η πραγματική σύγκλισή της με την Ευρωζώνη είναι αδύνατο να επιτευχθεί χωρίς δομικές μεταρρυθμίσεις και αλλαγή αναπτυξιακού προτύπου.»
Τέλος, ο κ. Α. Παπανδρόπουλος μίλησε για την ανάγκη να μπει η Ελλάδα σε μία νέα αναπτυξιακή πορεία, να προωθήσει τη γνώση που παράγει την καινοτομία και η οποία ως πρώτη ύλη δεν απαιτεί μεγάλες επενδύσεις πέρα από αυτές σε φαιά ουσία. Αυτό σημαίνει πλήρης απελευθέρωση του εκπαιδευτικού συστήματος.
Συνοπτικά επιλέξιμα σημεία της έκθεσης
√ Η ελληνική βιομηχανία Τροφίμων και Ποτών συνιστά σταθερά έναν από τους πιο σημαντικούς τομείς του δευτερογενή τομέα της εγχώριας οικονομίας και μία από τις κινητήριες δυνάμεις της ελληνικής μεταποίησης, με τις εξελίξεις γύρω από αυτή να επηρεάζουν σημαντικά και το σύνολο της ελληνικής παραγωγής.
Η ελληνική βιομηχανία Τροφίμων και Ποτών είναι μια δυναμική, ανταγωνιστική και εξωστρεφής βιομηχανία, με σημαντικές επενδύσεις και επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα, τα Βαλκάνια και σε όλη την Ευρώπη, ενώ οι δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξής της είναι μεγάλες και μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην τόνωση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.
√ Η εγχώρια Βιομηχανία τροφίμων καλύπτει σχεδόν το 1/5 (18,9%) του συνόλου των επιχειρήσεων της ελληνικής μεταποίησης, γεγονός που την κατατάσσει πρώτη ανάμεσα στους κλάδους της μεταποίησης, ακολουθούμενη από τα Μεταλλικά προϊόντα (15%) και τα Είδη ένδυσης (13%).
Ταυτόχρονα, συνιστά και το μεγαλύτερο εργοδότη της εγχώριας μεταποίησης, αφού σε αυτήν απασχολείται επίσης το 1/5 (20,3%) του συνόλου των απασχολουμένων (12% τα Μεταλλικά προϊόντα και 7,4% τα Είδη ένδυσης).
Η παρουσία του τομέα είναι επίσης θεμελιώδους σημασίας υπό καθαρά οικονομικούς όρους, αφού βρίσκεται πρώτη ανάμεσα στους υπόλοιπους κλάδους της μεταποίησης σε όρους αξίας παραγωγής (20,4%) και ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας (19,7%) και δεύτερη κατά σειρά σε όρους κύκλου εργασιών (20,2%, με πρώτα τον Οπτάνθρακα και προϊόντα διύλισης με 22%).
√ Ως προς τις εξαγωγές, ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της χώρας σε προϊόντα τροφίμων και ποτών το 2012 είναι η Γερμανία, προς την οποία εξάγεται το 16% των αγαθών, η Ιταλία (14%), το Ην. Βασίλειο (7%), η Κύπρος (7%), η Βουλγαρία (6%).
Στην πρώτη δεκάδα των εξαγωγικών προορισμών τροφίμων και ποτών της Ελλάδας βρίσκεται και χώρα, εκτός ΕΕ, ήτοι οι ΗΠΑ στην 6η θέση, απορροφώντας το 5,5% των εξαγωγών, ενώ εκτός δεκάδας σε υψηλές θέσεις βρίσκεται και η Αυστραλία (11η θέση), στην οποία εξάγεται το 2,0% του συνόλου, αλλά και η Ρωσία και Αλβανία (από 1,8% και 1,7% αντίστοιχα στην 14η και 15η θέση).
INFO 1
Η πλήρης ετήσια έκθεση του ΙΟΒΕ για τον κλάδο των τροφίμων και ποτών εδώ ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
INFO 2
Λίγα λόγια για τον ΣΕΒΤ
Ο ΣΕΒΤ, Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων από το 1978 εκπροσωπεί το σύνολο της Ελληνικής Βιομηχανίας Τροφίμων στην Ελλάδα την Ευρώπη και παγκοσμίως. Μέλη του συνδέσμου είναι οι κλαδικοί σύνδεσμοι αλλά και ατομικά πολλές επιχειρήσεις του χώρου των τροφίμων.
Ο κλάδος κατέχει τις τελευταίες δεκαετίες την πρώτη θέση στην ελληνική Βιομηχανία, με το 27,7% του συνόλου της Βιομηχανίας στην οποία δραστηριοποιούνται περισσότερες από 1.200 επιχειρήσεις με περισσότερους από 360.000 άμεσα και έμμεσα εργαζόμενους. Ο κλάδος με ιστορία που ξεκινάει το 1782 είναι δυναμικός, ανταγωνιστικός και εξωστρεφής με έντονη επενδυτική και εμπορική δραστηριότητα στην Ελλάδα, σε όλη την Ευρώπη, Ασία και Αμερική.
Η Ελληνική Βιομηχανία Τροφίμων είναι η πρώτη δύναμη σε εξαγωγές που ανέρχονται στο 18,2% του συνόλου των εξαγωγών τροφίμων της χώρας. Συγκεκριμένα ο κλάδος έφθασε πέρυσι τα 4,5 δις ευρώ σε εξαγωγές και κάνει σοβαρές προσπάθειες για να σταθεροποιήσει και να αυξήσει, το ποσοστό αυτό.
Πρωταρχικός στόχος του ΣΕΒΤ είναι να προωθήσει την αντίληψη της συνυπευθυνότητας και του υπεύθυνου και φερέγγυου συνομιλητή προς το κοινωνικό σύνολο και τις Αρχές στην Ελλάδα και την Ευρώπη.
Αποστολή του ΣΕΒΤ, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο κρίσης που περνά η οικονομία της χώρας μας είναι η εστίαση στην ποιότητα και την ανάδειξη νέων κατευθύνσεων σε τρόφιμα που θα στηρίζουν την ελληνική οικονομία, την μεγέθυνση του παραγόμενου όγκου και τη μείωση τιμών, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την διασφάλιση θέσεων εργασίας.
INFO Photo (πρωτοσέλιδη): Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου, κ. Ε. Καλούσης
Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου, κ. Ε. Καλούσης και οι κ.κ Αθανάσιος Σκορδάς – Υφυπουργός Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, Παναγιώτης Μίχαλος – Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων & Αναπτυξιακής Συνεργασίας, ΥΠΕΞ, Νίκος Βέττας – Γενικός Διευθυντής ΙΟΒΕ και Αθανάσιος Παπανδρόπουλος – Επίτιμος Πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων.
Ο κ. Αθανάσιος Σκορδάς – Υφυπουργός Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας
Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου, κ. Ε. Καλούσης και ο κ. Αθανάσιος Σκορδάς – Υφυπουργός Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας