
Ο ΣΕΒΤ βραβεύει τα προϊόντα που ξεχώρισαν στο φετινό Διαγωνισμό Καινοτόμων Προϊόντων Διατροφής “ECOTROPHELIA 2014”
Σε μια κατάμεστη αίθουσα πραγματοποιήθηκε χθες, με ιδιαίτερη επιτυχία η τελετή ανακοίνωσης και η βράβευση των τριών νικητριών ομάδων του 4ου Διαγωνισμού Καινοτόμων Προϊόντων Διατροφής “ECOTROPHELIA 2014”, που διοργανώθηκε για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ), στο πλαίσιο των δράσεων της Ελληνικής Tεχνολογικής Πλατφόρμας “Food for Life” και του ευρωπαϊκού έργου CAPINFOOD.
Φέτος, στην τελική φάση του διαγωνισμού έφτασαν 9 ομάδες φοιτητών από ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά και τεχνολογικά ιδρύματα, οι οποίες κατάφεραν μέσα σε λίγους μήνες να αναπτύξουν ένα καινοτομικό προϊόν διατροφής, που, εκτός από τη γεύση του να διακρίνεται και για το φιλικό προς το περιβάλλον χαρακτήρα του.
Οι 3 νικητές του φετινού διαγωνισμού αναδείχθηκαν από την Εθνική Επιτροπή, που είχε συσταθεί για το διαγωνισμό και αποτελείτο από τον κ. Ε. Καλούση, Πρόεδρο του ΣΕΒΤ, το Δρ. D. Rossi, Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τεχνολογικής Πλατφόρμας Food for Life, την Καθ. κα Α. Τριχοπούλου, Διευθύντρια του Συνεργαζόμενου Κέντρου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τη Διατροφή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, τον κ. Γρηγόρη Αντωνιάδη Πρόεδρο ΣΔΕ και μέλος Δ.Σ. του ΣΕΒΤ, και τον κ. Ρ. Γαμβρό, Πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής του ΣΕΒΤ.
Το 1ο βραβείο απονεμήθηκε στην ομάδα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου για το καινοτόμο προϊόν “Carobites”, ένα επιδόρπιο-σνακ οικολογικού χαρακτήρα, υψηλής διατροφικής αξίας και χαμηλών λιπαρών, το οποίο συνδυάζει τη φυσική γλυκύτητα του χαρουπιού με την καινοτόμο τεχνολογία των εδώδιμων επικαλύψεων.
Το 2ο βραβείο δόθηκε στην ομάδα φοιτητών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, που συμμετείχε με το καινοτόμο προϊόν “MASTINIA”, κριτσίνια χωρίς γλουτένη σε τέσσερις διαφορετικές γεύσεις, με κύρια συστατικά τη μαστίχα και το παραπροϊόν της μαστίχας, το μαστιχόνερο, ενώ δεν περιέχει ζάχαρη.Αντίστοιχα, το 3ο βραβείο απονεμήθηκε στην ομάδα φοιτητών του ΤΕΙ Θεσσαλίας για το προϊόν «Ketchup Eco», που είναι ένα καινοτόμο προϊόν από βιολογικές τομάτες, επιλεγμένου παλιού σπόρου της περιοχής Καρδίτσας, χωρίς προστιθέμενα σάκχαρα, συντηρητικά ή χρωστικές με γλυκόξινη γεύση, απαλό άρωμα, πολύ καλή εμφάνιση και δομή.
Ο Πρόεδρος του ΣΕΒΤ, κ. Ευάγγελος Καλούσης, εξέφρασε τα θερμά του συγχαρητήρια στους συμμετέχοντες για τη σκληρή δουλειά των τελευταίων μηνών, ενώ αναφέρθηκε και στο ρόλο, που μπορούν να διαδραματίσουν οι καινοτόμες ιδέες στο μέλλον του κλάδου. Χαρακτηριστικά, ο κ. Καλούσης δήλωσε: «Στις μέρες μας, “η Ανταγωνιστικότητα και η Καινοτομία” αποτελούν λέξεις-κλειδιά και αναγνωρίζονται ως μοχλοί για την ανάπτυξη, ώστε να αντιμετωπιστεί, μεταξύ των άλλων, το τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας και της «διαρροής εγκεφάλων» στο εξωτερικό.
Θεωρούμε λοιπόν ότι οι δράσεις και οι μηχανισμοί που προωθούν την έρευνα και την καινοτομία στον κλάδο των τροφίμων πρέπει να αποτελούν εθνική προτεραιότητα, γι’ αυτό και δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στη σύνδεση της έρευνας και της τεχνολογικής ανάπτυξης με τις ανάγκες του παραγωγικού τομέα. Στο πλαίσιο αυτό κινείται και ο σημερινός διαγωνισμός, που έχει καταφέρει να έρθουν πιο κοντά τα Πανεπιστήμια και οι ερευνητικοί φορείς με τη βιομηχανία και την πραγματική οικονομία.
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Νίκος Δένδιας, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Αντιμετωπίζουμε σαν χώρα και σαν κοινωνία, ένα πολύ βασικό και θεμελιώδες πρόβλημα το οποίο καλούμαστε να το λύσουμε. Και καλούμαστε να το λύσουμε, διότι αν δεν το λύσουμε δεν θα επιβιώσουμε. Μπορεί να επιβιώσουμε σαν μια περιθωριακή κρατική οντότητα στη περιφέρεια της Ευρωπαικής Ένωσης, αλλά σαν μια δυναμική χώρα με συμμετοχή στο ευρωπαικό και στο παγκόσμιο γίγνεσθαι αν δεν λύσουμε αυτό το βασικό πρόβλημα, δεν θα επιβιώσουμε. Και ποιο είναι αυτό στο οποίο αναφέρομαι; Είναι η σύνδεση της ακαδημαικής κοινότητας και της καινοτομίας με την αγορά, τις δυνάμεις της αγοράς, τη βιομηχανία με τελικό στόχο την εξωστρέφεια. Πρέπει να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τις νέες ιδέες, να μετατραπούν σε νέες επιχειρήσεις, σε νέα προιόντα, που θα μπορούν να τοποθετηθούν στις διεθνείς αγορές.»
Τέλος, όπως ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας Δρ. Χρήστος Βασιλάκος, πρωτοβουλίες σαν αυτή του ΣΕΒΤ, η οποία έχει πλέον γίνει θεσμός για τη χώρα, βοηθούν πολλαπλώς, καθώς προάγουν την αριστεία και την καινοτόμο επιχειρηματικότητα στο χώρο των τροφίμων, βοηθούν τους νέους στην απόκτηση δεξιοτήτων στο σύγχρονο, διεθνοποιημένο και ανταγωνιστικό περιβάλλον, δημιουργούν συνθήκες οικονομικής δραστηριότητας με νέα προϊόντα να εισέρχονται στην αγορά.
Η εξαιρετική αυτή πρωτοβουλία, επεσήμανε ο Δρ. Χρ. Βασιλάκος, για την επιβράβευση της αριστείας και την ανάδειξη καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών, συνδέεται άμεσα και με την προσπάθεια από πλευράς ΓΓΕΤ για τη σύνδεση του ερευνητικού συστήματος με τον παραγωγικό ιστό της χώρας με τη δημιουργία του κατάλληλου περιβάλλοντος και των κατάλληλων εργαλείων προκειμένου να αποδώσουν καρπούς συνεργιών μεταξύ του ερευνητικού ιστού και των επιχειρήσεων, έτσι ώστε να αποτελέσουν μοχλό για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και την προώθηση της αριστείας στην έρευνα.
INFO
Σχετικά με τον ΣΕΒΤ
Ο ΣΕΒΤ, Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων από το 1978 εκπροσωπεί το σύνολο της Ελληνικής Βιομηχανίας Τροφίμων στην Ελλάδα, την Ευρώπη και παγκοσμίως. Μέλη του συνδέσμου είναι οι κλαδικοί σύνδεσμοι αλλά και ατομικά πολλές επιχειρήσεις του χώρου των τροφίμων.
Ο κλάδος κατέχει τις τελευταίες δεκαετίες την πρώτη θέση στην ελληνική Βιομηχανία, με το 27,7% του συνόλου της Βιομηχανίας της χώρας, στην οποία δραστηριοποιούνται περισσότερες από 1.200 επιχειρήσεις με περισσότερους από 360.000 άμεσα και έμμεσα εργαζόμενους. Ο κλάδος με ιστορία που ξεκινάει το 1782 είναι δυναμικός, ανταγωνιστικός και εξωστρεφής με έντονη επενδυτική και εμπορική δραστηριότητα στην Ελλάδα, σε όλη την Ευρώπη, Ασία και Αμερική.
Η Ελληνική Βιομηχανία Τροφίμων είναι η πρώτη δύναμη σε εξαγωγές που ανέρχονται στο 18,2% του συνόλου των εξαγωγών τροφίμων της χώρας. Συγκεκριμένα, ο κλάδος φθάνει τα 4,5 δις ευρώ σε εξαγωγές και κάνει σοβαρές προσπάθειες για να σταθεροποιήσει και να αυξήσει, το ποσοστό αυτό.
Πρωταρχικός στόχος του ΣΕΒΤ είναι να προωθήσει την αντίληψη της συνυπευθυνότητας και του υπεύθυνου και φερέγγυου συνομιλητή προς το κοινωνικό σύνολο και τις Αρχές στην Ελλάδα και την Ευρώπη.
Αποστολή του ΣΕΒΤ, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο κρίσης που περνά η οικονομία της χώρας μας είναι η εστίαση στην ποιότητα και την ανάδειξη νέων κατευθύνσεων σε τρόφιμα που θα στηρίζουν την ελληνική οικονομία, την μεγέθυνση του παραγόμενου όγκου και τη μείωση τιμών, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την διασφάλιση θέσεων εργασίας.
INFO Photo: Η νικήτρια ομάδα από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο μετά τη βράβευση, ο Πρόεδρος του ΣΕΒΤ Ευάγγελος Καλούσης και ο Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Νίκος Δένδιας