Delphi Economic Forum 2018- επιλεγμένες παρεμβάσεις και ομιλίες (3)

Η καινοτομία – Λύση για τις επιχειρήσεις

Η καινοτομία και η εξέλιξη μίας επιχείρησης απασχόλησε τους καταξιωμένους επιχειρηματίες που έλαβαν μέρος στο πάνελ «The business transformation imperative», που συντόνισε ο δημοσιογράφος της εφημερίδας Καθημερινή,Πάσχος Μανδραβέλης. Οι επιχειρηματίες, καθώς και ο δήμαρχος Τρικάλων κατέθεσαν ιδέες και πάνω απ’όλα την εμπειρία τους για το πώς μεταμορφώνεται μία επιχείρηση για να ευημερήσει. Όπως εξήγησε ο Peter Fuzes, Public sector industry leader Eastern & Central Europe, Middle East & Africa της Oracle Ουγγαρίας, ο καλύτερος τρόπος για να αυξήσει μία εταιρεία τα κέρδη της είναι μέσω της καινοτομίας. Τόνισε ότι οι βασικότερες επενδύσεις των εταιρειών γίνονται για τη συντήρηση, δεδομένου ότι η αγορά νέων υπολογιστών, για παράδειγμα, δεν είναι καινοτομία αλλά συντήρηση. Όμως, όπως είπε, το ζητούμενο είναι η καινοτομία και αν ρίξουμε μια ματιά στις νέες επιχειρήσεις που αλλάζουν τον τοπίο, όπως η Airbnb και η Uber, θα δούμε ότι βασίζουν την καινοτομία στην τεχνολογία.

Τη σημαντική εμπειρία του κατέθεσε ο Χρήστος ΧαρπαντίδηςΠρόεδρος και Γενικός Διευθυντής της Παπαστράτος, ο οποίος ξεκίνησε την παρέμβασή του, λέγοντας ότι «σήμερα η μεταμόρφωση δεν είναι επιλογή, είναι μονόδρομος βιωσιμότητας». Όπως εξήγησε, οι επιχειρήσεις πρέπει να μεταμορφωθούν, διαφορετικά δε θα καταφέρουν να επιβιώσουν, ενώ επιβεβαίωσε ότι συνήθως το disruption γίνεται από μία start-up και όχι από τις μεγάλες εταιρείες κάποιου τομέα. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η Philip Morris International και η Παπαστράτος έχουν πάρει πολύ σοβαρά το θέμα της μεταμόρφωσης. Ήδη η εταιρεία αλλάζει το προϊόν της και, όπως αποκάλυψε πριν από τρεις μέρες, για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, σταμάτησε να φτιάχνει τσιγάρα. Η Παπαστράτος, λοιπόν, αλλάζει τις υποδομές, αλλά και την κουλτούρα της, με εκατοντάδες υπαλλήλους πρόθυμους και έτοιμους να κάνουν αυτή την αλλαγή προς τα νέα προϊόντα. Άλλωστε, όπως είπε, η Philip Morris το λέει ανοιχτά ότι πάμε σε ένα μέλλον χωρίς τσιγάρο και η Παπαστράτος συμβάλει σε αυτό.

Κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα disruption σε επιχειρήσεις έδωσε και η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Microsoft Hellas, Cyprus & Malta, Πέγκυ Αντωνάκου, εξηγώντας τον τρόπο με τον οποία οι κτηνοτρόφοι έβαλαν στη ζωή τους την τεχνολογία για να διαπιστώσουν πότε μία αγελάδα έχει οίστρο ώστε φυσικά να αυξήσουν την παραγωγικότητα. Η κα. Αντωνάκου τόνισε ότι τη μεγάλη αλλαγή στην τεχνολογία έφερε ένα κινητό τηλέφωνο. Πλέον ένα παιδί στην υποσαχάρια Αφρική έχει στο κινητό του τηλέφωνο όγκο και ποιότητα πληροφορίας που πριν από 50 χρόνια είχε μόνο ο Πρόεδρος των ΗΠΑ. Επίσης, αναφέρθηκε στην αόρατη επανάσταση του cloud που μας δίνει πληροφορία σε ένα σύνολο συσκευών, ενώ τεράστιο disruption εκτίμησε ότι θα γίνει και στη λιανική. Πάντως, διευκρίνισε ότι «χωρίς αλλαγή κουλτούρας, δεν υπάρχει business disruption».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Deloitte, GreeceΔημήτρης Κουτσόπουλος, είπε ότι σήμερα το φυσικό περιβάλλον συνδέεται με το ψηφιακό, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να διαθέτουν πληροφορίες για πράγματα που παλαιότερα δεν ήταν δυνατό να διαθέτουν. Πρόσθεσε ότι η αυτοματοποίηση έχει μειώσει δραστικά το χρόνο που απαιτείται για να γίνει μία εργασία, ενώ στάθηκε επίσης στην επανάσταση του cloud, που είναι κάτι που δε θα μπορούσαμε να είχαμε σκεφτεί πριν από μερικά χρόνια.

Στην παρέμβασή του, ο Δημήτρης Παπαστεργίου, Δήμαρχος Τρικάλων, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο πολίτης ανέκαθεν περίμενε από το δήμαρχο να κλείσει μία λακούβα στο δρόμο. «Το κάνουμε και αυτό, αλλά προσπαθούμε να κάνουμε και άλλα πράγματα, να πράξουμε διαφορετικά», πρόσθεσε. Ο δήμαρχος εξήγησε ότι μέσω έργων όπως ένα πρόγραμμα αυτόνομης οδήγησης λεωφορείου που ξεκίνησε παλαιότερα προσπαθεί να καλλιεργήσει μία νέα κουλτούρα στην πόλη. Θέλουμε, είπε, να εμπνεύσουμε και να δείξουμε στα παιδιά μας πώς είναι ο άλλος δρόμος, να κάνεις σπουδαία πράγματα, καθώς και να δείξουμε στους δημότες ότι ο δήμος είναι εκεί και προσπαθεί να κάνει τη ζωή των πολιτών καλύτερη.

Τέλος, ο Γιάννης ΣταμούληςΔιευθυντής Καινοτομίας της Coca Cola, τόνισε ότι η καινοτομία απαιτεί αλλαγή κουλτούρας, αλλά απαιτεί και ικανότητες. Η ανάγκη, όπως είπε, μιας εταιρείας να προσαρμόζεται στις συνθήκες που κυριαρχούν είναι παλιά στην ιστορία του επιχειρείν. Το ερώτημα είναι πώς μπορεί μία εταιρεία να το κάνει αυτό και η απάντηση είναι ότι χρειάζεται τους κατάλληλους ανθρώπους, αυτούς που μπορούν να ανταποκριθούν σε τέτοια disruptions. Μάλιστα, υποστήριξε ότι παλαιότερα, το βασικό κριτήριο πρόσληψης ήταν η εξειδίκευση, σήμερα οι εταιρείες αναζητούν ανθρώπους με πιο ευρεία μόρφωση, αλλά κυρίως αναζητούν ανθρώπους που να μπορούν να μαθαίνουν διαρκώς και να πηγαίνουν σε εντελώς διαφορετικά πεδία από αυτά που έχουν σπουδάσει. Ανέφερε και παραδείγματα από τις ΗΠΑ όπου εταιρείες τεχνολογίας ψάχνουν μηχανικούς με καλή γλωσσική ικανότητα ενώ νομικές σχολές ψάχνουν για ανθρώπους με μαθηματικές ικανότητες.

ΗΠΑ – ΡΩΣΙΑ – ΚΙΝΑ: Αυξάνεται η ένταση μεταξύ των υπερδυνάμεων

Η διαρκώς αυξανόμενη ένταση στις διμερείς σχέσεις των τριών υπερδυνάμεων, ΗΠΑ, Ρωσίας και Κίνας, ήταν η κοινή διαπίστωση των ομιλητών στο πάνελ που συντόνισε ο Ian LesserΑντιπρόεδρος για θέματα εξωτερικής πολιτικής του The German Marshall Fund of the US στο Βέλγιο, κατά την τρίτη μέρα του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Ο Anthony L. Gardner, Σύμβουλος της Sidley & Austin και Brunswick Globalεξέφρασε την εκτίμηση ότι η μόνη χώρα που διαθέτει μία στρατηγική είναι η Κίνα. Όπως χαρακτηριστικά είπε: «Μπορεί να μη συμμερίζομαι τις απόψεις του Πεκίνου για τη Σινική Θάλασσα ή άλλα θέματα, ωστόσο φαίνεται να είναι η μόνη χώρα αυτή τη στιγμή με μακρόπνοη στρατηγική». Ο κ. Gardner αναφέρθηκε στην επιθετικότητα της Ρωσίας, χρησιμοποιώντας ως παραδείγματα τη Συρία και την Κριμαία και άσκησε κριτική στη ρωσική πολιτική, αλλά και στις ΗΠΑ για τον τρόπο που χειρίζονται τις εμπορικές σχέσεις. Εκτίμησε δε ότι τρία σημεία, στα οποία θα μπορούσε να δημιουργηθεί πρόβλημα μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας είναι ο πόλεμος στη Συρία, ενδεχόμενη κατάρρευση της συμφωνίας στο Ιράν και κλιμάκωση της έντασης στη Βόρεια Κορέα.

Οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ των χωρών επιδρούν και στη σταθερότητα των σχέσεων μεταξύ τους, εκτίμησε ο Gang He, Λέκτορας του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων της Κίνας. Ο κ. Gang He στάθηκε στις αλλαγές που έχουν γίνει από την ημέρα που εγκαταστάθηκε στο Οβάλ Γραφείο ο Ντόναλντ Τραμπ και τόνισε ότι το τεράστιο εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ έναντι της Κίνας επηρεάζει και τις διμερείς σχέσεις. Εξέφρασε όμως την ελπίδα ότι μπορεί να βελτιωθούν οι σχέσεις των τριών χωρών στο μέλλον, δεδομένου ότι και οι τρεις επιθυμούν τη σταθερότητα.

Ο Ivan Krastev, Πρόεδρος του Center for Liberal Strategies της Βουλγαρίας, έκανε μία διαφορετική προσέγγιση του θέματος εκτιμώντας ότι στην πραγματικότητα δεν άλλαξαν οι συσχετισμοί δυνάμεων και οι σχέσεις μεταξύ των χωρών. Αυτό που άλλαξε στις ΗΠΑ είναι η εκλογή Τραμπ, η οποία μας έκανε να δούμε τις ήδη υπάρχουσες διαφορές μεταξύ των χωρών. Στην παρέμβασή του τόνισε ότι μέχρι πρόσφατα η Ευρώπη δεν είχε δώσει σημασία στη στρατιωτική δύναμη της Ρωσίας, κάτι που ωστόσο έγινε σαφές από την Κριμαία, αλλά και αργότερα στη Συρία. Μίλησε επίσης για στρατηγική συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Κίνας προσθέτοντας ότι το Πεκίνο έχει μεγάλη οικονομική δύναμη, όμως ο Ρώσος Πρόεδρος έχει μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο.

Ο Cheng LiΔιευθυντής του Κέντρου Εξωτερικής Πολιτικής της Κίνας, John L. Thornton, Brookings, υπογράμμισε ότι το θέμα της τριμερούς σχέσης δεν έχει λάβει τη δέουσα προσοχή από την παγκόσμια κοινότητα, καθώς έχουν γίνει ελάχιστες διασκέψεις. Κατά την άποψή του, η Ρωσία δεν εμπιστεύτηκε ποτέ τους Κινέζους, μάλιστα θεωρούν ότι οι Κινέζοι είναι πιο κοντά στους Αμερικανούς παρά στους Ρώσους. Τόνισε μάλιστα ότι η κατάσταση στην τριμερή σχέση είναι πολύ χειρότερη από παλιά και πρέπει να κάνουμε κάτι πριν να είναι αργά.

Ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Πειραιά, Αθανάσιος Πλατιάς, έκανε το διαχωρισμό μεταξύ της οικονομικής και της στρατιωτικής δύναμης εξηγώντας ότι μπορεί η Κίνα να έχει αναδυθεί ως παγκόσμια οικονομική δύναμη, όμως όσον αφορά στη στρατιωτική δύναμη, οι δαπάνες των ΗΠΑ είναι οι μεγαλύτερες σε σχέση με το ΑΕΠ και παραμένουν μία στρατιωτική υπερδύναμη. Επίσης, εξήγησε ότι η Ουάσιγκτον αντιδρά στις φιλόδοξες προοπτικές της Κίνας να ξεπεράσουν τις ΗΠΑ σε 30 χρόνια. Εκτίμησε ακόμη ότι το θέμα του «δρόμου του μεταξιού» είναι τεράστιο και ξυπνά τα αμερικανικά αντανακλαστικά. Οι ΗΠΑ πολέμησαν στον πρώτο και το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, ακριβώς για να μην αναδυθεί μία υπερδύναμη στην περιοχή της Ευρασίας.

Ο Xuetong Yan, Γενικός Γραμματέας του World Peace Forum της Κίνας είπε ότι εξ αιτίας της ανόδου της Κίνας και της πτώσης της Αμερικής έχουμε μία νέα εικόνα στο παγκόσμιο πολιτικό σκηνικό και οδεύουμε προς ένα νέο διπολισμό. Εκτίμησε δε ότι στις επόμενες δεκαετίες, δεν θα έχουμε κάποιον παγκόσμιο ηγέτη. Η Κίνα και οι ΗΠΑ δε θα μπορέσουν να καταφέρουν κάτι τέτοιο, δηλαδή να γίνουν ηγέτης όπως ήταν κάποτε η Σοβιετική Ένωση.

 
Ισχνά τα σημάδια βελτίωσης των σχέσεων της Δύσης με τη Ρωσία

Στις προοπτικές βελτίωσης των διμερών σχέσεων Δύσης και Ρωσίας αναφέρθηκαν οι ομιλητές του πάνελ «RussiaandtheWest: Whatarethefutureforthetroubledrelationship» με συντονιστή τον Διευθυντή Ερευνητικών Πργραμμάτων του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, Κωνσταντίνο Φίλη, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 3ου  Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Την άποψη πως δεν υπάρχει ουσιαστική βελτίωση στις σχέσεις Δύσης και Ρωσίας εξέφρασε ο κ. Adam Thomson, Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ηγεσίας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Όπως τόνισε, δεν υπάρχει ουσιαστική πολιτική βούληση προς αυτή την κατεύθυνση, οι στρατιωτικές και πυρηνικές σχέσεις παραμένουν περίπλοκες και παρατηρείται μια όλο και μεγαλύτερη θεσμοθέτηση από άποψη κυρώσεων.

Μάλιστα χαρακτήρισε τη σχέση αυτή δαπανηρή κι επικίνδυνη γεγονός που πρέπει να ενσταλάζει φόβο. «Η κατάσταση έτσι όπως διαμορφώνεται σήμερα, θυμίζει προηγούμενες δεκαετίες και οι πιθανότητες να υπάρξουν κακοί υπολογισμοί οι οποίοι θα οδηγήσουν σε περαιτέρω κλιμάκωση και σε ατυχήματα δεν είναι μικρή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Thomson.

Ωστόσο, όπως συμπλήρωσε, μια προβληματική σχέση δε σημαίνει απαραίτητα ότι δεν επιδέχεται βελτιώσεις και υπάρχουν μικρά βήματα που θα μπορούσαν να γίνουν. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται η επίλυση της ουκρανικής κρίσης αλλά και η υιοθέτηση της αντιβαλιστικής άμυνας από πλευράς ΗΠΑ και ΝΑΤΟ γεγονός που απασχολεί έντονα τη Ρωσία.

Απαισιόδοξη φάνηκε και η κα Heather Conley, αντιπρόεδρος του CSIS για την Ευρώπη την Ευρασίας και την Αρκτική. Σε μια προσπάθεια να καταθέσει την οπτική της Ουάσινγκτον πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα, η κα Conley ανέφερε ότι για να προσδιοριστεί η πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στη Ρωσία θα πρέπει αρχικά να προσδιοριστεί η “αφετηρία” της. «Αν ρωτήσουμε το Κογκρέσο θα δούμε ότι έχει υιοθετήσει μια πολύ συγκεκριμένη πολιτική με κυρώσεις έναντι της Ρωσίας. Ωστόσο θα δούμε να ακολουθείται μια διαφορετική πολιτική αν ρωτήσουμε τον Πρόεδρο Τραμπ και το Λευκό Οίκο και διαφορετική αν ρωτήσουμε τα αρχηγεία των μυστικών υπηρεσιών, όπως η CIA» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα τα επόμενα έξι χρόνια διακυβέρνησης Πούτιν σύμφωνα με την κ. Conley αναμένεται να δυναμιτίσουν κι όχι να αποκλιμακώσουν την κατάσταση.

Στις προκλήσεις που αποτελούν απειλή για την Ρωσία και για την ΕΕ αναφέρθηκε από πλευράς του και ο κ. Alexey Gromyko διευθυντής του Ινστιτούτου της Ευρώπης στη Ρωσική Ακαδημία Επιστημών (Institute of Europe, Russian Academy of Science).

Η πρώτη πρόκληση όπως αρχικά επεσήμανε είναι πλέον η πολυκεντρικότητα, η οποία κυριαρχεί για πρώτη φορά. «Αν μελετήσει κανείς τα στοιχεία θα διαπιστώσει ότι μέχρι το 2030 στο top 20 των ανεπτυγμένων χωρών θα εμφανιστούν πολλές χώρες που δεν ανήκουν στον δυτικό κόσμο. Οι μεγάλες δυνάμεις όπως ορίστηκαν στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα φθίνουν με τα χρόνια είτε γιατί άλλες οικονομίες αναπτύσσονται ραγδαία είτε γιατί βρίσκονται σε αδιέξοδο». Δεύτερος παράγοντας είναι και η παγκοσμιοποίηση, η οποία συρρικνώνει τη μεσαία τάξη τα τελευταία 20 χρόνια με αποτέλεσμα να κυριαρχεί ο λαϊκισμός και οι τραγικές του συνέπειες. Σημαντική είναι και η διόγκωση των κοινωνικών ανισοτήτων με παράλληλη συρρίκνωση του κράτους πρόνοιας και της δικαιοσύνης, γεγονός που αυξάνει τις  διχαστικές τάσεις.

Απαισιόδοξος φάνηκε και ο κ. Dimitri Polikanov πρόεδρος του Trialogue Club και εμπειρογνώμονας της Ρωσικής κυβέρνησης. Όπως είπε αυτή τη στιγμή δεν έχουμε κοινή στρατηγική και δεν προκύπτουν οφέλη από την προσέγγιση ΗΠΑ – Ρωσίας, κι αυτό δεν αναμένεται να βελτιωθεί τα επόμενα χρόνια. «Είναι σαφές ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα επανεκλέγει γεγονός που θα αποτελέσει τροχοπέδη για τις σχέσεις της Δύσης με τη Ρωσία αφού η Δύση έχει δαιμονοποιήσει τον Πούτιν». Ο κ. Polikanov έκρινε ότι είναι δύσκολο να ξεκινήσει μια σχέση προσέγγισης και να αλλάξει η αντίληψη της ρωσικής απειλής. «Η αντιρωσική ρητορική χρησιμοποιείται στη Δύση για να πείσει τους ψηφοφόρους όταν κάτι δεν πάει καλά στην εσωτερική πολιτική των χωρών. Παράλληλα, έχουν διαταραχθεί και οι προσωπικές επαφές του κυρίου Πούτιν με τους Δυτικούς ηγέτες. Από οικονομικής απόψεως ο κ. Polikanov τόνισε ότι η Ρωσία μπορεί να είναι αυτάρκης και οι ρώσοι επιχειρηματίες είναι δύσκολο να στραφούν στη Δύση αφού οι δεσμοί τους με την κρατική χρηματοδότηση είναι ισχυροί. «Το 90 η Ρωσία ήθελε να είναι στη λέσχη των δυτικών κρατών αφού θεωρείτο προνόμιο σήμερα όμως η Ευρώπη βρίσκεται σε φάση παρακμής».

Πιο αισιόδοξος φάνηκε ο κ. Klaus Wittmann, senior fellow στο Ινστιτούτο Aspen της Γερμανίας. «Θέλω να είμαι πιο αισιόδοξος και πιστεύω ότι το ζήτημα χρειάζεται μια διαφορετική θεώρηση. Η Δύση δεν έκανε τα πάντα σωστά αλλά ούτε και τα πάντα λάθος. Υπήρξαν δράσεις της Δύσης που προκάλεσαν την αντίδραση της Ρωσίας. Αλλά πλέον έχουμε μάθει από τα λάθη μας. Τόσο τα κλισέ του ΝΑΤΟ όσο και τα στερεότυπα του ψυχρού πολέμου θα πρέπει να ξεπεραστούν. Ωστόσο και η Ρωσία θα πρέπει να κατανοήσει ότι το πρόβλημα στην ασφάλειά της προκαλείται από την Ανατολή κι όχι από την Δύση και να σταματήσει να παρεμβαίνει με την δικαιολογία ότι θέλει να προστατέψει τους πολίτες της, κάτι που μας θυμίζει τον καιρό του Στάλιν. Πρέπει να μην είμαστε μηδενιστές, το ΝΑΤΟ να είναι πιο ανοιχτό σε διάλογο και η Δύση να εξηγήσει στον Πούτιν ότι δεν επιθυμεί μια μικρή Ρωσία».

Σχετικά Άρθρα