O Σ.Ε.Β.Τ βραβεύει καινοτόμες ομάδες φοιτητών και πρότυπα προϊόντα

 2ος Διαγωνισμός Καινοτόμων Προϊόντων Διατροφής “ECOTROPHELIA 2012”

 

 

 

Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε σήμερα η τελετή ανακοίνωσης και η βράβευση των τριών νικητριών ομάδων του 2ου Διαγωνισμού Καινοτόμων Προϊόντων Διατροφής “ECOTROPHELIA 2012”, που διοργανώθηκε για δεύτερη χρονιά στην Ελλάδα με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων.

 

 

 

Στην τελική φάση του διαγωνισμού έφτασαν επτά πανεπιστημιακές ομάδες φοιτητών, οι οποίες κατάφεραν να αναπτύξουν μέσα σε λίγους μήνες ένα καινοτομικό προϊόν διατροφής, που, εκτός από τη γεύση του διακρίνεται και για το φιλικό προς το περιβάλλον χαρακτήρα του.

 

 

Τους τρεις νικητές ανέδειξε η Εθνική Επιτροπή που είχε συσταθεί για το διαγωνισμό και αποτελείτο από τον κ. Ευάγγελο Καλούση, Πρόεδρο του Σ.Ε.Β.Τ., τον κ. Δρ. D. Rossi, Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τεχνολογικής Πλατφόρμας Food for Life, τον κ. Γρ. Αντωνιάδη, Πρόεδρο του Σ.Δ.Ε., και τον κ. Ρ. Γαμβρό, Πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής του Σ.Ε.Β.Τ.

 

 

 

Το 1ο βραβείο απονεμήθηκε στην ομάδα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου

Το 1ο βραβείο απονεμήθηκε στην ομάδα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου για το προϊόν “Cereal 4”.

 

Το προϊόν που ξεχώρισε αποτελεί μία βάση πολυδημητριακών σε μορφή σκόνης, η οποία περιέχει ένα μίγμα τεσσάρων πηγών δημητριακών (σίκαλη, βρώμη, ρύζι και καλαμπόκι), χαρουπάλευρο, φυσικά αρωματικά συστατικά και το εναλλακτικό γλυκαντικό stevia.

 

Το Cereal 4 διατίθεται σε δύο γεύσεις: πορτοκάλι-μαστίχα και κανέλα-τζίντζερ.

 

Το προϊόν έχει σχεδιαστεί με σκοπό την εύκολη ανασύσταση σε γάλα και την παρασκευή τόσο ενός ζεστού ή κρύου ευχάριστου και θρεπτικού ροφήματος όσο και ενός νόστιμου επιδορπίου γάλακτος (πουτίγκα).

 

Η ομάδα, εκτός από το χρηματικό έπαθλο που της δόθηκε, θα έχει την ευκαιρία να ταξιδέψει στο Παρίσι, όπου θα διεξαχθεί η δεύτερη φάση του διαγωνισμού.

 

Εκεί, θα παρουσιάσει το προϊόν της στο ευρωπαϊκό κοινό, παράλληλα με τους νικητές των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Τροφίμων και Ποτών “Sial”, που πραγματοποιείται τον Οκτώβριο.

 

 

 

Λόγω του ιδιαίτερα υψηλού επιπέδου των προτάσεων, η Εθνική Επιτροπή δυσκολεύτηκε να επιλέξει τα κορυφαία προϊόντα και έτσι το 2ο και το 3ο βραβείο απονεμήθηκαν σε δύο ομάδες το καθένα.

 

 

 

Tο 2ο βραβείο απονεμήθηκε ισότιμα στην ομάδα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου

Συγκεκριμένα, το 2ο βραβείο δόθηκε στην ομάδα φοιτητών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, που συμμετείχε με το προϊόν “Probiotic Green whole table olives”, καθώς και στην ομάδα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και το προϊόν “Reberyberry-a sugarless organic marmalade with stevia”.

 

 

 

Το 3ο βραβείο ισότιμα σε δυο ομάδες φοιτητών από το Πανεπιστήμιο Aιγαίου

Αντίστοιχα, το 3ο βραβείο απονεμήθηκε σε δυο ομάδες φοιτητών από το Πανεπιστήμιο Aιγαίου για τα προϊόντα “ΕNDECA” και “Crispy Delight with Mediterranean dip”.

 

 

 

Ευάγγελος Καλούσης : Εθνική προτεραιότητα οι δράσεις προώθησης της έρευνας

Ο Πρόεδρος του Σ.Ε.Β.Τ., Ευάγγελος Καλούσης, εξέφρασε τα θερμά του συγχαρητήρια στους συμμετέχοντες για την σκληρή δουλειά των τελευταίων μηνών και το πάθος που τους διακρίνει για το αντικείμενό τους, ενώ αναφέρθηκε στη σημασία της καινοτομίας για την περαιτέρω ανάπτυξη της Ελληνικής Βιομηχανίας Τροφίμων δηλώνοντας:

 

«Η επένδυση στην έρευνα και η εφαρμογή καινοτόμων προτάσεων αποτελούν βασικά εφόδια για να μπορέσουν σήμερα οι ελληνικές επιχειρήσεις να καλύψουν τις ολοένα αυξημένες απαιτήσεις των καταναλωτών για προϊόντα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες των καταναλωτών και συμβάλλουν στη διατήρηση της καλής υγείας».

 

Και συνέχισε τονίζοντας: «O Σ.Ε.Β.Τ. πιστεύει ότι οι δράσεις και οι μηχανισμοί που προωθούν την έρευνα και την καινοτομία στον κλάδο των τροφίμων πρέπει να αποτελούν εθνική προτεραιότητα, γι’ αυτό δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη σύνδεση της έρευνας και της τεχνολογικής ανάπτυξης με τις ανάγκες του παραγωγικού τομέα».

 

 

 

Θανάσης Σκορδάς: «Μπορείτε να αποτελέσετε το παράδειγμα για τους πολλούς… »

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, κ. Θανάσης Σκορδάς, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων:

 

«Πάντα στη ζωή πετυχημένοι είναι οι λίγοι όχι οι πολλοί… Δεν μπορείτε να κάνετε τους λίγους πολλούς, μπορείτε όμως να αποτελέσετε το παράδειγμα για τους πολλούς…

 

Η συμμετοχή σας στο Διαγωνισμό “ECOTROPHELIA” είναι απόδειξη ότι όχι μόνο μπορείτε να είστε μέσα στους λίγους που θα διακριθούν στην εποχή μας, αλλά μπορείτε να το κάνετε και στον τομέα στον οποίο συντελείται η σύγχρονη επανάσταση: στις νέες τεχνολογίες, την καινοτομία και την ευρηματικότητα, που βρίσκουν πεδίο εφαρμογής σε έναν ζωτικής τομέα, τη Βιομηχανία των Τροφίμων».

 


Οι ομάδες και τα προϊόντα

Οι ομάδες και τα προϊόντα που βραβεύτηκαν στο 2ο διαγωνισμό ECOTROPHELIA είναι οι εξής:

 

1ο Βραβείο

Πανεπιστήμιο: Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο

Προϊόν: «Cereal 4».

 

Περιγραφή: Η ομάδα αποτελείται από φοιτητές του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου και συμμετέχει με το προϊόν «Cereal 4» που αποτελεί μία βάση πολυδημητριακών σε μορφή σκόνης, η οποία περιέχει ένα μίγμα τεσσάρων πηγών δημητριακών (σίκαλη, βρώμη, ρύζι και καλαμπόκι), χαρουπάλευρο, φυσικά αρωματικά συστατικά και το εναλλακτικό γλυκαντικό – stevia.

 

Το Cereal 4 διατίθεται σε δύο γεύσεις: πορτοκάλι – μαστίχα και κανέλα -τζίντζερ. Το προϊόν έχει σχεδιαστεί με σκοπό την εύκολη ανασύσταση σε γάλα και την παρασκευή τόσο ενός ζεστού ή κρύου ευχάριστου και θρεπτικού ροφήματος, όσο και ενός νόστιμου επιδορπίου γάλακτος (πουτίγκα).

 

 

2ο Βραβείο

1.Πανεπιστήμιο: Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Προϊόν: «Probiotic Green whole table olives»

 

Περιγραφή: Η ομάδα αποτελείται από φοιτητές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών  και συμμετέχει με το προϊόν «Probiotic Green whole table olives», που είναι ένα λειτουργικό τρόφιμο υψηλής προστιθέμενης αξίας, που συνδυάζει την παραδοσιακή ζύμωση του πράσινου ελαιοκάρπου με τη χρήση καλλιεργειών εκκίνησης οξυγαλακτικών βακτηρίων με προβιοτικό δυναμικό.

 

Ο καινοτόμος χαρακτήρας του τροφίμου βασίζεται στην επιλογή μικροοργανισμών που προέρχονται αποκλειστικά και μόνο από ελληνικές ποικιλίες επιτραπέζιας ελιάς η συστηματική κατανάλωση των οποίων θεωρείται ότι θα συμβάλλει στη διατήρηση της ισορροπίας της μικροχλωρίδας του εντέρου, στη μείωση των γαστρεντερικών διαταραχών και γενικότερα στην ενίσχυση του ανοσοποιοτικού συστήματος.

 

 

2.Πανεπιστήμιο: Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο

Προϊόν: «Reberyberry – a sugarless organic marmalade with stevia».

 

Περιγραφή: Η ομάδα αποτελείται από φοιτητές του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου και συμμετέχει με το προϊόν  «Reberyberry – a sugarless organic marmalade with stevia» που ανήκει στην κατηγορία των φρουτοπαρασκευασμάτων και αποτελείται  από βιολογικής προέλευσης φράουλα από φρέσκα φρούτα, από Ερυθριτόλη (αλκοόλη) και από Ρεμπαουδιοσίδη Α. Η υψηλή περιεκτικότητα σε φρούτα συμβάλλει στη δημιουργία πλούσιας γεύσης φρέσκου φρούτου στο τελικό προϊόν και μπορεί να καταναλωθεί καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας προσφέροντας σημαντικά πλεονεκτήματα όπως έλεγχο του βάρους και χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

 

 

3ο Βραβείο

1.Πανεπιστήμιο: Πανεπιστήμιο Aιγαίου

Προϊόν: «ΕΝDΕCA»

 

Περιγραφή: Η ομάδα αποτελείται από φοιτητές του Πανεπιστημίου Aιγαίου και συμμετέχει με το προϊόν «ΕNDECA», που είναι ένα καινοτόμο οικολογικό ρόφημα με Ελληνικό οργανικό νερό από σταφύλι και οργανικά εκχυλίσματα βοτάνων με υψηλή αντιοξειδωτική δράση, Ελληνικό οργανικό μέλι, βανίλια ελάτης, ως φυσικό γλυκαντικό και εμπλουτισμένο με αντιοξειδωτικές βιταμίνες C και Ε.

 

Πρόκειται για ένα λειτουργικό, έτοιμο προς κατανάλωση ρόφημα με λίγες θερμίδες και χαμηλό περιεχόμενο σακχάρων.

 

Η καινοτομία του προϊόντος έγκειται στη χρήση οργανικών εκχυλισμάτων βοτάνων και βιομηχανικών παραπροϊόντων ως κύρια συστατικά (νερό από σταφύλια κατά την παραγωγή πετιμεζιού, νερό από την υγρή άλεση ελιών) με αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

 

2.Πανεπιστήμιο: Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Προϊόν: «Crispy Delight»

 

Περιγραφή: Η ομάδα αποτελείται από φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου και συμμετέχει με το προϊόν «Crispy Delight with Mediterranean dip», που ανήκει στην κατηγορία των snack ελεύθερων γλουτένης.

 

Είναι ένα snack υψηλής περιεκτικότητας σε Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα και χαμηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένα.

 

Τα τραγανά κράκερς από αλεύρι οσπρίου σε συνδυασμό με το πολύτιμο λινέλαιο και τη μεσογειακή σάλτσα που αναδύει το άρωμα των μεσογειακών βοτάνων ενισχύουν τη θρεπτική αξία του προϊόντος».

 
INFO Photo:

Δύο από τα μέλη της νικήτριας ομάδας, και ο κ. Ευάγγελος Καλούσης, Πρόεδρος του Σ.Ε.Β.Τ.

Σχετικά Άρθρα