Eurobank Research:Η παροχή ρευστότητας μέσω πράξεων μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης είναι η πιο πιθανή δράση της ΕΚΤ

Η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών και Προβλέψεων της Eurobank, στην οποία προΐσταται ο Καθηγητής κ. Γκίκας Χαρδούβελης, εξέδωσε ειδική ανάλυση με τίτλο: «Πιθανή η παροχή ρευστότητας από την ΕΚΤ μέσω πράξεων μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης, καθώς η καθοδήγηση για την μελλοντική κατεύθυνση της πολιτικής της ΕΚΤ (forward guidance) δεν πείθει τις αγορές»».

 

 

 

 

 

 

 

Στη μελέτη σχολιάζονται οι λόγοι που το forward guidance της ΕΚΤ δεν πείθει και πιθανές ενέργειες της ΕΚΤ για την διατήρηση των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα.

 

 

 

 

Συγγραφέας της μελέτης είναι ο Οικονομικός Αναλυτής Βασίλης Ζάρκος.

 

 

 

 

Μια σειρά παραγόντων οδηγεί τους επενδυτές να αναμένουν υψηλότερα μελλοντικά επιτόκια βραχυχρόνιου δανεισμού από αυτά που η ΕΚΤ θεωρεί ότι συνάδουν με τις επικρατούσες οικονομικές συνθήκες.

 

 

 

 

Οι παράγοντες αυτοί περιλαμβάνουν α) η έλλειψη ισχυρής δέσμευσης από την ΕΚΤ να διατηρήσει τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα για ικανό χρονικό διάστημα, β) την αναμενόμενη μείωση του ρυθμού αγοράς αξιογράφων από την Fed, γ) την μείωση της υπερβάλλουσας ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα της ευρωζώνης και δ) την βελτίωση των οικονομικών δεικτών τόσο στις χώρες του κέντρου όσο και της περιφέρειας.

 

 

 

 

Στο επόμενο διάστημα, οι ενέργειες της ΕΚΤ εξαρτώνται κυρίως από την αντίδραση των αγορών στην αναμενόμενη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από την Fed.

 

 

 

 

Αναντιστοιχία μεταξύ των προσδοκιών των επενδυτών και των προθέσεων της Fed δημιουργεί κίνδυνο αυξημένης μεταβλητότητας στα ευρωπαϊκά επιτόκια.

 

 

 

 

Θεωρούμε πως η παροχή ρευστότητας μέσω πράξεων μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης είναι η πιο πιθανή δράση της ΕΚΤ προκειμένου να μειώσει τις προσδοκίες για τα βραχυχρόνια επιτόκια δανεισμού.

 

 

 

 

www. My Way Press.gr

19/9/13

Σχετικά Άρθρα