Foodex 2014 –Με σημαντικές ελληνικές παρουσίες

Aνακοινώθηκαν πρόσφατα από τους διοργανωτές της 39ης Διεθνούς Εκθέσεως Τροφίμων & Ποτών Ιαπωνίας Foodex  2014” , επίσημα στατιστικά στοιχεία επισκεπτών, ως εξής:

 

Έλαβαν μέρος 2.808 εκθέτες, εκ των οποίων 1.046 ήσαν ιαπωνικές εταιρείες και 1.762 αλλοδαπές, προερχόμενες από 78 χώρες, ενώ ο αριθμός των περιπτέρων ανήλθε σε 3.480.

 

Παρενθετικά αναφέρουμε ότι το 2013 οι εκθέτες ήσαν λιγότεροι (2.544), όπως και τα περίπτερα (3.326).

 

Σχετικά με τον συνολικό αριθμό των επισκεπτών, αυτοί το 2014 έφτασαν τους 75.766, όταν το 2013 ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 71.536 άτομα.

 

Σημειώνεται ότι στην έκθεση συμμετείχε με εθνικό περίπτερο ο Ελληνικός Οργανισμός Εξωτερικού Εμπορίου (O.Π.Ε.), εντός του οποίου εξέθεσαν τα προϊόντα τους  8 ελληνικές εταιρείες:

 

  1. ΙΟΝ Α.Ε. (προϊόντα σοκολάτας).
  2. ΜΙΝΕΡΒΑ Α.Ε. (εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, Π.Ο.Π. φέτα, μαργαρίνη, βούτυρο, κίτρινα τυριά).
  3. ΜΕΛΙΣΣΑ-ΚΙΚΙΖΑΣ Α.Ε. (προϊόντα ζυμαρικών).
  4. ΚΤΗΜΑ ΚΩΣΤΑ ΛΑΖΑΡΙΔΗ (οίνοι, διάφορα αποστάγματα).
  5. ΑGROVIM Α.Ε. (εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο Π.Ο.Π, ελιές  Π.Ο.Π.).
  6. ELGEA Ε.Π.Ε. (εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, ελιές, αυγοτάραχο, φέτα  Π.Ο.Π.)
  7. HOLIVE LTD (εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, μέλι, ρίγανη, σαπούνια με βάση το ελαιόλαδο).
  8. ΑΒ ΕΑRTH FLAVORS (εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο Π.Ο.Π, ελιές, ξύδι βαλσάμικο, αλάτι, παραδοσιακά αφεψήματα).

 

Το καλαίσθητο ελληνικό περίπτερο που είχε ως κύριο σύνθημα το λογότυπο “Taste like Greece”, προσήλκυσε το ενδιαφέρον τόσο των Ιαπώνων επισκεπτών και επαγγελματιών του κλάδου, όσο και των ιαπωνικών εισαγωγικών εταιρειών τροφίμων και ποτών.

 

Με αυτόνομη παρουσία, εκτός περιπτέρου Ο.Π.Ε., συμμετείχαν τέσσερις ελληνικές εταιρείες: η “Etesian Gold” (εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο), η “Oscar A.E.” (προϊόντα σοκολάτας), η “Cibs Hellas E.Π.Ε.” (παρασκευασμένα φρούτα και λαχανικά) και η “Eurimac” (βιομηχανία ζυμαρικών).

 

Όσον αφορά τους άλλους εκθέτες, αξιοσημείωτη ήταν-όπως κάθε χρόνο άλλωστε-η παρουσία ασιατικών χωρών και κυρίως της Κίνας, Ταϊλάνδης και Κορέας.

 

Εντυπωσιακά ήσαν τα περίπτερα της Ιταλίας (βασικότερα εκθέματα: ζυμαρικά, τυριά και οίνος), της Γαλλίας (κυρίως οίνος), της Αυστρίας (οίνος) και της Γερμανίας (κυρίως οίνος).

 

Στο περίπτερο της Τουρκίας που καταλάμβανε μεγάλη έκταση, συμμετείχαν 33 εταιρείες, εκθέτοντας κατά κόρον προϊόντα όπως ελαιόλαδο, ζυμαρικά και χυμούς φρούτων (κυρίως ρόδι). Αξιοπρόσεκτη ήταν και η συμμετοχή της Τυνησίας (κυριότερα εκθέματα: ελαιόλαδο και ζυμαρικά).

 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά στην διεθνή αυτή έκθεση έλαβε μέρος η Ευρωπαϊκή Ένωση με περίπτερο (ΕU Pavillon), δράση που εντάσσεται στο πλαίσιο του προωθητικού της προγράμματος ποιοτικών τροφίμων, “Tastes of Europe”.

 

Συνολικά 20 εταιρείες και σύνδεσμοι παραγωγών από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. που παράγουν προϊόντα Π.Ο.Π./Π.Γ.Ε. καθώς και οργανικά, εξέθεσαν τα προϊόντα τους. Ανάμεσα σε αυτές και δύο ελληνικές: η “Kτήμα Τζιβάνη” (οργανικοί oίνοι από περιοχή Ριτσώνας) και η “Terra Creta” (εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο Π.Ο.Π. Κολυμβάρι Χανίων).

 

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης στο συγκεκριμένο περίπτερο διοργανώθηκαν επιδείξεις μαγειρικής από τον κ. Dominique Corby, αρχιμάγειρα του  διάσημου γαλλικού σχολείου μαγειρικής “Le Cordon Bleu” με έδρα το Τόκυο.

 

Eπιπλέον, εκπρόσωποι 5 εταιρειών εκ της ελληνικής επιχειρηματικής αποστολής παρουσίασαν με επιτυχία τα προϊόντα τους Π.Ο.Π./Π.Γ.Ε., ενώπιον πολυπληθούς ακροατηρίου, σε σεμινάριο που διοργανώθηκε εντός ειδικού χώρου, στο περίπτερο της Ε.Ε.

 

Πηγή: Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων, Πρεσβεία Ελλάδος, Τόκυο

image (1)111

image (3)14

image (4)15

image (5)16

image (2)13

INFO Photo: στιγμιότυπα της έκθεσης και των ελληνικών περιπτέρων

Σχετικά Άρθρα