
Handelsblatt: Να κινητοποιηθεί η οικονομία της αγοράς αντί της οικονομίας του κράτους
Ο Σόιμπλε προτείνει εσωτερικό νόμισμα για την Ελλάδα -Το βρετανικό υπ. Οικονομικών αναφέρει ότι η ιδέα της αξιοποίησης χρημάτων Βρετανών φορολογουμένων για την Ελλάδα, είναι εκρηκτική
Η επιτευχθείσα συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών μονοπωλεί τα σχόλια του γερμανικού Τύπου. Τα χαρακτηριστικά της συμφωνίας αμφισβητούνται έντονα, ενώ ορισμένοι σχολιαστές κάνουν λόγο για «το μικρότερο κακό».
Μετά από ολονύχτιες διαπραγματεύσεις, που διήρκεσαν 17 ολόκληρες ώρες, οι ηγέτες της ευρωζώνης κατάφεραν να καταλήξουν σε μια συμφωνία για ένα νέο πρόγραμμα χρηματοδοτικής στήριξης προς την Ελλάδα, το οποίο συνδέεται με σκληρούς όρους και ευρύτατες παραχωρήσεις της ελληνικής κυβέρνησης προς τους εταίρους και δανειστές της.
Όπως εκτιμά η Frankfurter Rundschau, «oι επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων της ευρωζώνης αποφάσισαν να συνεχίσουν την αποτυχημένη ‘πολιτική διάσωσης’. Μία πολιτική που στηρίζεται σε δύο πυλώνες: Πρώτον, στην ιδεολογία της εξυγίανσης διά της άγαρμπης λιτότητας στα λάθος σημεία. Και δεύτερον, την προτεραιότητα των εθνικών συμφερόντων έναντι της οικοδόμησης μιας πραγματικής ΕΕ. Μία συνήθης μομφή είναι ότι ‘εμείς’ διοχετεύουμε δις και ακόμη περισσότερα δις σε ένα σχεδόν μη λειτουργικό κράτος. Στην πραγματικότητα κανείς δεν το κάνει αυτό. Αντί αυτού, υπό τον κυνικό όρο ‘βοήθεια’, με τα νέα δάνεια δισεκατομμυρίων εξοφλούνται τα παλιά. Αυτό βοηθά τον μέσο Έλληνα τόσο λίγο όσο και τον Γερμανό ή οποιονδήποτε άλλο, εκτός από εκείνους που αποκομίζουν κέρδος από αυτά τα δάνεια».
Η στάση που κράτησε η Γερμανία στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής αποτέλεσε αφορμή για σφοδρές επικρίσεις τόσο από πολιτικούς όσο και πολίτες από την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο, παρατηρεί σε σχόλιό της η Deutsche Welle, εκτιμώντας ωστόσο ότι η Γερμανία είναι προσανατολισμένη «στον συμβιβασμό και τη συναίνεση» και υπογραμμίζοντας ότι καλείται να συμβάλει καθοριστικά στην αντιμετώπιση και άλλων «προκλήσεων» διεθνώς. Όπως επισημαίνει μεταξύ άλλων ο σχολιαστής, «η Γερμανίδα καγκελάριος συνέβαλε ένα ουσιαστικό μερίδιο σε όσα επιτεύχθηκαν (σ.σ. στη Σύνοδο Κορυφής). Ο ρόλος της Γερμανίας δεν οφείλεται μόνο στην οικονομική της δύναμη ή τον πληθυσμό της. Η Άγκελα Μέρκελ είναι για δέκατη χρονιά επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης. Έχει βιώσει ήδη τις αναταράξεις της τραπεζικής κρίσης το 2008. Πέρα από την ίδια, μόλις δύο από τους 19 ηγέτες της ευρωζώνης ανέλαβαν το αξίωμά τους πριν από το 2010. Σχεδόν οι μισοί συμμετέχοντες της συνόδου έχουν εμπειρία μόλις από το 2013, το 2014 ή μερικούς μήνες. Από αυτό το γεγονός απορρέει μία φυσική ευθύνη (σ.σ. για την καγκελάριο Μέρκελ)».
Αμφιβολίες για την προοπτική που δίνει η συμφωνία στην Ελλάδα εκφράζει η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt. Όπως σημειώνει, «πρόκειται να κινητοποιηθούν έως και 47,5 δις ευρώ αναπτυξιακής βοήθειας, αλλά αυτό δεν συνιστά ακόμη επιτυχία. Τα χρήματα πρέπει να διοχετευθούν σε τομείς με μέλλον, πρέπει να αναπτυχθεί μία νοοτροπία προσανατολισμένη στις start up επιχειρήσεις και να κινητοποιηθεί η οικονομία της αγοράς αντί της οικονομίας του κράτους (…) Όχι, αυτό δεν είναι νέο ξεκίνημα για την Ελλάδα. Είναι μία επισκευή έκτακτης ανάγκης», σχολιάζει η Handelsblatt.
Σύμφωνα με την Süddeutsche Zeitung, η πρόταση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε περί προσωρινής εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, που τον έκανε στόχο αποδοκιμασίας και οργής, συνέβαλε εν τέλει στη διατήρηση της ευρωπαϊκής συνοχής. Η μη επίτευξη συμφωνίας στις Βρυξέλλες «θα ήταν σε κάθε περίπτωση χειρότερη», θεωρεί η εφημερίδα του Μονάχου και εξηγεί: «Μία Ελλάδα χωρίς ευρώ θα σήμαινε αρχικά εταιρείες σε ελεύθερη πτώση, τράπεζες στον αέρα, ευρωπαϊκή βοήθεια εκτάκτου ανάγκης εν είδει ελεημοσύνης για άπορες ελληνικές οικογένειες. Αυτή η μορφή διάσωσης της Ελλάδας θα προκαλούσε ακόμη μεγαλύτερες αντιπαραθέσεις στην Ευρώπη».
Τέλος, η Frankfurter Allgemeine Zeitung εκτιμά ότι το αν «τα πλεονεκτήματα της συμφωνίας των Βρυξελλών υπερέχουν των μειονεκτημάτων» θα διαπιστωθεί όταν θα είναι πλέον αργά για διορθωτικές παρεμβάσεις. «Η καγκελάριος και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι ηγέτες επέλεξαν έπειτα από μακρά πάλη το -κατά την άποψή τους- μικρότερο κακό».
• Ο Σόιμπλε προτείνει εσωτερικό νόμισμα για την Ελλάδα
Μετά την κατακραυγή για το Grexit για 5 χρόνια, ο Σόιμπλε φέρεται να προτείνει ως χρηματοδοτική γέφυρα την έκδοση χρεογράφων για τις εσωτερικές ανάγκες της Ελλάδας. Πρόκειται για τα λεγόμενα IOU.
Μετά τη συμφωνία των Βρυξελών οι δανειστές ζητούν από την Ελλάδα μεταξύ άλλων να προχωρήσει σε μια σειρά από μεταρρυθμίσεις με αντάλλαγμα τη χρηματοδοτική στήριξη από τον ESM. Επειδή όμως οι μεταρρυθμίσεις χρειάζονται χρόνο για να υλοποιηθούν και οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας είναι μεγάλες και άμεσες στο χθεσινό Eurogroup κατατέθηκαν διάφορες προτάσεις και σκέψεις για τη λεγόμενη χρηματοδοτική γέφυρα μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι χρονοβόρες διαδικασίες που προβλέπονται στο ESM και υπογραφεί η τελική συμφωνία. Ανάμεσα σε αυτές βρίσκεται και η πρόταση του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για την έκδοση χρεογράφων, των λεγόμενων IOU. Σύμφωνα με πηγές της Handelsblatt ο Β. Σόιμπλε ανέφερε την έκδοση IOU για να καλύψει η Ελλάδα ένα μέρος των εσωτερικών της πληρωμών για μισθούς, συντάξεις ή χρέη προς ιδιώτες καθώς επίσης και για να μπορέσει να κρατηθεί οικονομικά το διάστημα μέχρις ότου εγκριθεί το τρίτο πακέτο και πριν εκταμιευτούν οι πρώτες δόσεις από τον ESM. Αυτή η πρόταση του Σόιμπλε αποτελεί μια από τις εκδοχές που εξετάζουν από χθες οι 19 υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης για την Ελλάδα. Βέβαια, όπως αναφέρεται στο άρθρο, τέτοια πρόταση θεωρείται άκρως αμφιλεγόμενη σε κύκλους εμπειρογνωμόνων, διότι αποτελεί το πρώτο βήμα ή τον προάγγελο προς την υιοθέτηση ενός παράλληλου νομίσματος. Αυτά τα χρεόγραφα δεν είναι κατάλληλα να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη εξωτερικών δανείων. Μια άλλη πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι του Eurogroup είναι η ενεργοποίηση κεφαλαίων από τον προσωρινό Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθεροποίησης EFSF, ο οποίος διαθέτει κάτι παραπάνω από 11,5 δις ευρώ. Όμως επειδή πρόκειται για χρήματα από κοινοτικούς πόρους θα πρέπει να συμφωνήσουν όλες οι χώρες της ΕΕ, ακόμη και αυτές που δεν μετέχουν στην ευρωζώνη.
Σύμφωνα με την εφημερίδα ο βρετανός υπ. Οικονομικών Τζορτζ Όζμπορν διεμήνυσε τηλεφωνικώς προς τους ομολόγους του ότι θα ήταν απαράδεκτο σε αυτήν την υπόθεση να γίνεται και πάλι επίκληση της βρετανικής βοήθειας. Σε ανακοίνωσή του, το βρετανικό υπ. Οικονομικών αναφέρει ότι η ιδέα της αξιοποίησης χρημάτων βρετανών φορολογουμένων για την Ελλάδα, είναι εκρηκτική. Η βρετανική κυβέρνηση επικαλείται συμφωνία του 2010, σύμφωνα με την οποία ο Ντέιβιντ Κάμερον πήρε τη διαβεβαίωση ότι ο συγκεκριμένος μηχανισμός δεν θα ξαναχρησιμοποιηθεί για προγράμματα στήριξης κρατών της ζώνης του ευρώ. Πηγή: Deutsche Welle