S&P: «Οι προσεχείς εκλογές στην Ελλάδα θα είναι κλειδί για τη βελτίωση της ανάπτυξης»

Financial Times: Oι επιχειρήσεις στην Ελλάδα εξακολουθούν να υποφέρουν από την υψηλή φορολογία

 
Ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας 2,4% για την επόμενη τριετία προβλέπει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P σε έκθεσή του για το αξιόχρεο των χωρών της Ευρωζώνης (Eurozone Sovereign Rating Trends 2019), προσθέτοντας ότι μπορεί να είναι ισχυρότερος αν βελτιωθεί το επιχειρηματικό περιβάλλον και προσελκυσθούν περισσότερες επενδύσεις από το εξωτερικό.

O οίκος σημειώνει ότι η θετική προοπτική (outlook) που αποδίδει στο αξιόχρεο της Ελλάδας αντανακλά την άποψή του ότι έχουν βελτιωθεί η προβλεψιμότητα της πολιτικής της χώρας και οι οικονομικές προοπτικές της.

«Οι προσεχείς εκλογές στην Ελλάδα θα είναι κλειδί για τη βελτίωση της ανάπτυξης», σημειώνει ο οίκος στην επικεφαλίδα της αναφοράς του για την Ελλάδα, προσθέτοντας:

«Η έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας τον Αύγουστο του 2018, πριν από την οποία οι πιστωτές ενέκριναν τη δημιουργία μαξιλαριών ρευστότητας και πρόσθετων επιμηκύνσεων των περιόδων αποπληρωμής του χρέους, ήταν ένα σημαντικό ορόσημο όσον αφορά την πιστοληπτική ικανότητα των χωρών της Ευρωζώνης.

Οι θετικές προοπτικές μας (outlook) για τo αξιόχρεο της Ελλάδας αντανακλούν την άποψή μας ότι η προβλεψιμότητα της πολιτικής της χώρας βελτιώνεται, όπως και οι οικονομικές προοπτικές της. Την περίοδο 2016-2018, η κυβέρνηση είχε πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα, ωστόσο, κατά την άποψή μας, οι πολιτικές για την ανάπτυξη παρά τα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα θα αποτελέσουν το κλειδί για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Τα επόμενα τρία χρόνια, προβλέπουμε αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά περίπου 2,4%. Ωστόσο, βλέπουμε προοπτικές για ισχυρότερα αποτελέσματα, αν η κυβέρνηση κάνει περισσότερα για να βελτιώσει το επιχειρηματικό περιβάλλον, ώστε να προσελκύσει περισσότερες επενδύσεις από το εξωτερικό. Τα αποτελέσματα των προσεχών εκλογών το 2019 θα είναι ένας σημαντικός δείκτης για την ικανότητα των Αρχών να βελτιώσουν περαιτέρω τις αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας».

 
Financial Times: Oι επιχειρήσεις στην Ελλάδα εξακολουθούν να υποφέρουν από την υψηλή φορολογία
H διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού στην Ελλάδα έρχεται σε εξαιρετικά ευαίσθητη περίοδο για τον δοκιμαζόμενο τραπεζικό τομέα, σχολιάζουν οι Financial Times και προειδοποιούν πως τα χρονικά περιθώρια για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στενεύουν επικίνδυνα.

Όπως αναφέρεται σε άρθρο-γνώμης της βρετανικής εφημερίδας, εάν η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα δεν πάρει την ψήφο εμπιστοσύνης που ζήτησε ο πρωθυπουργός μετά την αποχώρηση του κυβερνητικού εταίρου Πάνου Καμμένου από την κυβέρνηση, υπάρχει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Μια τέτοια εξέλιξη, εκτιμά ο αρθρογράφος, θα διαταράξει -τουλάχιστον προσωρινά- τα σχέδια για κυβερνητική παρέμβαση στην αναγκαία μεταρρύθμιση του τραπεζικού τομέα.

«Οι ελληνικές τράπεζες έχουν επιβιώσει της βαθιάς ύφεσης, αλλά έχουν πληρώσει βαρύ τίμημα: είναι μετα βίας κερδοφόρες και οι ισολογισμοί τους είναι γεμάτοι κόκκινα δάνεια με αποτέλεσμα να μην δανείζουν» επισημαίνει ο τραπεζικός αναλυτής Fr. Coppola, που υπογράφει το άρθρο.

Όπως εξηγεί, επιχειρηματίες και πολιτικοί ανυπομονούν να «καθαρίσουν» οι ισολογισμοί των τραπεζών. Ελπίζουν ότι έτσι οι τράπεζες θα ξανανοίξουν τις στρόφιγγες του δανεισμού συμβάλλοντας στην επανεκκίνηση της οικονομίας.

«Αλλά η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και η επιστροφή στην εσωτερική πολιτική αστάθεια σημαίνουν ότι η χώρα ίσως το καθυστέρησε υπερβολικά» προειδοποιεί ο αρθρογράφος.

Αναφέρει επίσης ότι υπάρχουν διαφωνίες όχι μόνο ως προς το ρυθμό εξυγίανσης των ισολογισμών, αλλά και ως προς τον τρόπο, καθώς τόσο η κυβέρνηση όσο και η Τράπεζα της Ελλάδας έχουν καταθέσει προτάσεις, ενώ και οι τράπεζες από την πλευρά τους προωθούν τα δικά τους σχέδια.

Αφού παρουσιάζει τις προτάσεις, επισημαίνει ότι οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα εξακολουθούν να υποφέρουν από την υψηλή σε σχέση με την Κύπρο ή τη Βουλγαρία φορολογία και οι τράπεζες προειδοποιούν ότι πολλά νοικοκυριά δεν είναι ακόμη αρκετά φερέγγυα για να δανειστούν.

Η ζήτηση για δάνεια προέρχεται κυρίως από τον εξαγωγικό τομέα, σημειώνεται στο άρθρο. Ωστόσο οι εξαγωγές κατευθύνονται σε μεγάλο βαθμό στην Ευρωζώνη που κατεβάζει ταχύτητα, ενώ και οι εξαγωγές προς την Τουρκία έχουν δεχθεί πλήγμα.

«Επιπλέον οι παγκόσμιες οικονομικές προκλήσεις δυσχεραίνουν την προσπάθεια της Ελλάδας να βγει στις αγορές» σημειώνει προσθέτοντας πως οι ελπίδες για μεγάλη αύξηση των χορηγήσεων των τραπεζικών δανείων στον εξαγωγικό τομέα μπορεί να αποδειχθούν φρούδες.

«Η ευκαιρία να δώσει ώθηση ο τραπεζικός δανεισμός στην ελληνική οικονομία ίσως να έχει χαθεί» καταλήγει.Πηγή:in.gr

Σχετικά Άρθρα